Er zijn 3 zaken die een persoon altijd op zak heeft. Dat zijn, zijn sleutels, zijn portemonnee en zijn smartphone. Zelfs ik en vele andere hebben de laatste 2 zaken gecombineerd door bankieren en betalingen nu ook via de smartphone uit te voeren.

zakelijk bankieren via smartphoneDe bankenloketten hebben de laatste jaren plaats moeten maken voor het online pc-bankieren. Ook daar komt nu verandering in. 1/3de van België en meer dan de helft van Nederland gebruikt ondertussen een smartphone voor particulier of zelfstandig bankieren. Dat heeft Bankenfederatie Febelfin meegedeeld. Ondertussen hebben zowat alle banken een bank app waarmee je online overschrijvingen en betalingen via QR-code kunt maken. Daarbij zijn deze apps doorheen de jaren zeer gebruiksvriendelijke geworden. Persoonlijk vind ik deze smart-banking app zo interessant dat ik online pc-banking niet meer gebruik maar mijn zakelijke overschrijvingen en betalingen doe via mijn smartphone ING bank app.




Nadelen pc-bankieren

Wat ik een persoonlijk nadeel vind aan pc-bankieren, is heel het gedoe met eindeloze codes in bankkastjes ingeven. Dat is iets waar ik een bloedhekel aan heb. Na je rekeningnummer te hebben opgegeven (die ik niet van buiten ken, dus neem ik deze bij de hand) en je codes te hebben opgegeven (pincode en beveiligingscode), heb je ergens een typefout gemaakt en kan je weer helemaal van vooraf aan beginnen. Als je snel iets wilt betalen (zoals een treinticket) dan kan dat soms heel frustrerend zijn.

Als je op vakantie bent, kan het toch zijn dat je – van je familie die de post voor je bijhoudt – een melding krijgt dat er dringend een rekening dient betaald te worden. Maar je hebt geen kaartlezer bij de hand dus je kan geen facturen op je vakantie betalen. Balen, want dat betekent boetes betalen! Dat heb ik voorgehad met RSZ die diende betaald te worden die voortkwam uit een herberekening: onmiddellijk te betalen. Ja, ik was niet thuis! En vadertje staat heeft geen genade, te laat is te laat!

Maar niet alleen problemen met dringende facturen. Stel je ziet op je vakantie iets fantastisch en je wilt het kopen maar je bankkaart is geplafonneerd tot een bepaald bedrag. Dat betekent geen aankoop dus want je hebt je kaartlezer niet bij. Of soms heb je net die bankkaart niet bij je want je neemt niet alle bankkaarten mee op vakantie. Zeker die bankkaarten die ik gebruik voor zakelijk bankieren. Dat doe ik in ieder geval niet voor het gevaar dat mijn portefeuille wordt gestolen of ik het gewoon kwijt geraak.

Of je zit in Frankrijk, lekker afgelegen in het midden van de natuur genieten van alle rust. Je hebt je bankaart en je kaartlezer bij maar … geen internet!! En dit kan effectief. Dat is al 2 keer gebeurd wanneer ik op vakantie was in Frankrijk.

Je kan dus wel begrijpen dan online betalingen uitvoeren via home-bank wel wat beperkingen met zich kan meebrengen. Bankieren via een smartphone is de ideale oplossing.

Voordelen zakelijk bankieren met smartphone

Praktische voordelen

Alle nadelen die we hierboven aangehaald hebben met pc-banking, zijn hierdoor van de baan. Je hebt maar één code nodig om je in te loggen in je smart-banking app en met behulp van een 4G verbinding kan je altijd en overal online betalingen uitvoeren (tenzij je in het Himalaya gebergte zit). Vergeet wel niet dat overschrijvingen gelimiteerd zijn tot ongeveer een 500 EUR. Dat zal van bank tot bank afhangen. Voor je op reis vertrekt, laat je die limiet verhogen of verkleinen (dit laatste is ook mogelijk).

Nog een voordeel dat ik ondervonden heb wanneer je zakelijk bankiert via de smartphone, is voorgevallen wanneer ik een treinticket betaald had om een vergadering bij te wonen in Antwerpen. De conducteur kwam langs en vertelde mij dat hij geen gegevens gevonden hadden op mijn naam (via mijn identiteitskaart) hoewel ik dus betaald had. Om dat te verifiëren heb ik snel even ingelogd in mijn bank app en de conducteur laten zien dat het biljet effectief betaald was. Probleem opgelost! En ik heb de treinrit rustig verder kunnen zetten. Zonder die bank app had ik op die moment een boete kunnen betalen of in ieder geval achteraf kunnen bewijzen dat ik wel degelijk betaald heb? Heel wat administratieve rondslomp vermeden dus!

Technische voordelen

Via de smart-banking app van ING bijvoorbeeld is het mogelijk om het saldo van een bepaald rekeningnummer te raadplegen zonder dat je hiervoor je geheime code dient te gebruiken om in te loggen. Interessant wanneer je een grote aankoop wilt maken of gewoon even wilt nagaan of klanten hun facturen betaald hebben.

Bij sommige banken is het zelfs mogelijk om geld uit de pinautomaat te halen zonder je bankkaart hoeven te gebruiken. Gewoon je smart-banking app opstarten, QR-code scannen en geld uit de automaat halen.

Ook betalingen uitvoeren via de QR-code vind ik super gemakkelijk. Even je smartphone voor de QR-code houden, geheime code ingeven en klaar. De betaling is uitgevoerd. In alle grote ketens kan je betalingen met behulp van de QR-code uitvoeren.

Ook betalingen uitvoeren via NFC is mogelijk met behulp van de meeste Gsm’s. Bij oudere Gsm’s kan die functie wel ontbreken.

smart-banking met behulp van vingerafdrukEr bestaan eveneens smart-banking apps waar het voldoende is om met behulp van een vingerafdruk je te identificeren en betalingen uit te voeren.

Overschrijvingen of betalingen uitvoeren is zelfs mogelijk via een SMS. Dat geldt niet voor alle bank apps. Knab daarentegen is daar een goed voorbeeld van.

Veiligheid van zakelijk bankieren via smartphone?

Er rijzen bij heel wat klanten natuurlijk de vraag op van, is dit wel veilig dat zakelijk bankieren met amper 1 code? In principe zijn deze apps goed beveiligd of daar gaan we toch vanuit. Wel zijn er enkele tips die jij kan uitvoeren om ervoor te zorgen dat je zelf een steentje bijdraagt in het veilig online bankieren.

  1. Kies toch voor een extra beveiligingscode in je smart-banking app. Die instelling is voor de meeste bank apps beschikbaar.
  2. Let op met onbeveiligde netwerken. Die zou ik persoonlijk minder gebruiken. Dan denk ik aan de gratis openbare netwerken van de gemeente, treinstations en dergelijke.
  3. Na gebruik van de smart-banking app, log je best meteen uit. Dit gebeurt uiteindelijk automatisch maar hoe sneller hoe beter lijkt me.
  4. Installeer een goed antivirus app op je smartphone en laat deze wekelijks draaien.
  5. Gebruik goede paswoorden. Gebruik nooit 123456 of 111111 of andere evidente paswoorden.
  6. Verander je paswoord op regelmatige basis.
  7. Verwijder cookies en andere formulieren op regelmatige basis op je smartphone.
  8. Schrijf je codes nooit op en bewaar ze zeker niet in je portefeuille.
  9. Hou je afhaalbedrag gelimiteerd tot een bepaald bedrag (vb 500 EUR per dag).
  10. Zorg dat nooit iemand meekijkt wanneer jij je geheime code in je smart-banking app ingeeft!

Zakelijke rekening openen?

Om betalingen via smartphone te kunnen uitvoeren, heb je natuurlijk wel een zakelijke rekening nodig.

=> zakelijke rekening vergelijken

Meer artikels lezen?

Lees ook volgende interessante artikels op onze website:

Een lening als zelfstandige aanvragen

Mobiel betalen

Voorzichtig met betaal en kredietkaarten

Soorten cheques

Gratis Kredietkaarten

Informatie over zakelijke leningen (kennisbank)

De gemeenschapsmunt, een systeem tegen crisis?

Zakelijk bankieren met smartphone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *