Verlaging van de Woonbonus
In België werd er geruime tijd geleden reeds aangekondigd dat de woonbonus zal verlaagd worden. De woonbonus werd teruggeschroefd van 2.280 euro naar 1.520 euro. Toch zat het ontleende bedrag in de lift. Politiekers zien dat als een signaal dat de vastgoedmarkt geen schade zal ondervinden door de verlaging van de woonbonus maar volgens mij is niets minder waar.
Meer woonleningen
Ondanks de vermindering van het belastingvoordeel voor de woonbonus, zou er in januari 2015 meer dan 40% kredietaanvragen gebeurd zijn waarvan minstens 20% meer woonleningen. Dit blijkt uit de cijfers van het BVK.
Ook werd er vanaf augustus vorig jaar, heel wat herfinancieren aangevraagd met een piek die zich voordoet in het laatste kwartaal en zich zou doorzetten in 2015.
Een ander feit is dat het bedrag van de lening aanzienlijk stijgt en dit tot wel bijna 38%. Dat heeft vermoedelijk te maken met de lage rentetarieven die u op het moment kan vast krijgen.
Opgelet! De sociale lening daalt vanaf 1 maart 2015 naar 2%. Dit is een vaste rente dieniet aangepast kan worden. Ontleent u niet het volledige bedrag en kiest u voor een variabele lening, dan is het mogelijk dat u bij uw eigen bank een hypotheek lening kan bekomen voor minder dan 2%.
De echte reden van deze statistieken?
Nu aangezien ik een cursus vastgoedbediende gevolgd heb, lijkt mij de reden van de stijgende aanvragen en aankopen in woonhuizen in januari 2015, ergens ander te liggen. Dit vermoeden werd gisteren nog eens bevestigd door een vrouw die eind 2014 een eigen huis wilde kopen en uiteindelijk niet meer kon genieten van de volledige woonbonus van 2280 euro.
Eerst en vooral waren de aanvragen bij de notarissen niet te overzien. Zelf heb ik een huis verkocht in 2013. Ik heb meermaals de aanvraag bij de notaris ingediend om de notariële akte of de echte verkoopakte zeker te laten verlijden voor het einde van 2013. Ik heb zelfs alle mails nog in mijn’ sent items’ staan en dan spreken we nog niet over het ontelbaar aantal telefoontjes die gepleegd zijn. Ook voor de koper was het geen probleem om de akte vroeger te laten verlijden. En toch was het niet gelukt? De notarissen hadden het te druk en raakte niet eens over een datum waarop de akte kon ondertekend worden. Wanneer we stilletjes aan de kerstperiode insteefde, leken beide notarissen op vakantie te zijn. En ik spreek hier nu over 2013! Deze aanvraag had ik reeds doorgestuurd eind september dus er was ruimschoots voldoende tijd om die akte op te stellen en een datum overeen te komen. Dat grapje heeft ons in totaal 450 euro gekost. Dus kan u het voorstellen dat u eind 2014 een huis wilt aankopen of verkopen? Er zijn dus simpelweg heel wat mensen uit de boot gevallen gewoon door het enorm aantal aanvragen. Die aanvragen worden dan in 2015 goedgekeurd en komen dus in de verkeerde statistieken terecht.
Een andere reden is dat veel mensen zich verkeerd geïnformeerd hebben. Het is niet omdat een compromis of een aankoop- verkoopbelofte ondertekend is, dat de koop dan ook effectief gerealiseerd is. En dat is wat veel mensen wel dachten. Eventjes in november 2014 de compromis ondertekenen = genieten van de volledig woonbonus. Dat is dus NIET het geval. De koop is officieel gesloten wanneer de notariële akte door alle partijen ondertekend is. U kan zich inbeelden dat er nog steeds mensen zijn die niet doorhebben dat ze niet zullen kunnen genieten van alle voordelen.