Gisteren 30 september 2014, heeft België of beter gezegd, de Vlaamse regering eindelijk beslist wat er gaat gebeuren met de woonbonus. De gedachtegang is nagenoeg hetzelfde gebleven. Koop je een woning in 2015, zal je ongeveer een 1300 euro minder belastingvoordeel per jaar hebben. Na 10 jaar wordt dit bedrag nog groter. Dat was de enigste mogelijk voor de Vlaamse regering om te besparen en toch enigszins de vastgoedmarkt stabiel te houden.

Het zijn nu de gewesten die de bevoegdheid van de woonbonus op zich krijgen. De federale overheid blijft wel bevoegd voor de fiscale behandeling van de ‘andere woningen’. De belastingen die u betaalt op uw woning, onroerende voorheffing, blijft een federale materie.

Wat veranderd er nu concreet voor de woonbonus

Voor contracten afgesloten in 2015 daalt dat aftrekbare bedrag naar 2.280 euro per jaar. En na tien jaar zakt het naar 1.520 euro per jaar.

Ook verandert het belastingregime. Uw belastingvoordeel zal vanaf januari 2015, 40% bedragen. Voor contracten die nog afgesloten zijn in 2014 is dat belastingvoordeel nog 50%.

woonbonus
Woonbonus 2015

Een nieuwe woning kopen dit jaar kan dus zeer voordelig zijn maar nu bijna onhaalbaar. Het tekenen van compromis tot akte kan 4 maanden in beslag nemen. Het ondertekenen van de Notariële akte is bepalend.

Niet alleen hebben mensen dit jaar nog een woning gekocht, ook particulieren zagen er het nut van in om hun lening te laten herfinancieren. Door de lagere rent is het voor personen die een lening met vaste rente hadden lopen, voordeliger om over te schakelen naar een hypotheek met variabele rent. Dit is nog eens extra voordelig wanneer je hypotheek nog enkele jaren te gaan heeft. De rente aanpassing voor variabele leningen is nl. begrensd. Je kan dus perfect uitreken wat jouw voordeel op het einde van de hypotheek lening minimaal gaat zijn.

Zullen de gewesten voldoende financiële middelen hebben?

In principe ontvangen de gewesten voor de fiscale uitgaven meer dan 3 miljard euro. Wel wordt er aan de geweten gevraagd zelf een inspanning te leveren in de sanering van de overheidsfinanciën. Op lange termijn kan de woonbonus dus onhaalbaar blijken.

Wilt u toch nog een hypotheek afsluiten aan voordelige tarieven? Vergelijk hier het aanbod >>>> Hypotheken vergelijken

Lees ook het artikel: Volledige afschaf woonbonus 2020

Woonbonus 2015: Hoe zit dat nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *