Wat is een kredietkaart of credit card

Met een kredietkaart of credit card (Visa, Eurocard, Diners Club, American Express) kan u betalingen doen die slechts een maal per maand, op een vooraf bepaalde dag, worden verrekend via uw zichtrekening. Zo kan u tot een maand betalingsuitstel krijgen.


Betaal- en kredietkaarten zijn best handige dingen. In een handomdraai betaalt u om het even wat zonder een cent op zak. Maar soms kunnen ze ook gevaarlijk zijn. Een verwittigd man (of vrouw) is er twee waard.

Betaalgemak van een kredietkaart

We weten het allemaal: wie een betaal- of kredietkaart op zak heeft, geeft al wel eens meer geld uit dan gepland. Wil u dergelijke impulsaankopen vermijden, dan rijdt u beter langs de bank voor u shoppen gaat en neemt u niet meer geld mee dan u wil uitgeven. Toch vinden de meeste mensen het best handig zo’n kaartje op zak te hebben. Onverwachte aankopen kunnen zonder problemen betaald worden, en

kredietkaart
kredietkaart

met een kredietkaart krijgt u bovendien ook nog enkele weken uitstel van betaling.

Maar dat betalingsgemak heeft ook zijn prijs. Voor een Bancontanct/Mister Cash-kaart moet u, afhankelijk van bank tot bank, jaarlijks een prijs van 4 a 6,5 euro neertellen (behoudens bij enkele banken als Argenta en Deutsche Bank). Gebruikt u ook de elektronische portemonnee op uw kaart (Protonfunctie) dan komt daar nog eens om en bij de 5 euro bij. En zodra u uw kaart voor de eerste maal in het buitenland bovenhaalt, rekent uw bank nog eens 5 euro extra aan. Ongeveer 15 euro dus, enkel en alleen voor het gemak van een betaalkaart. En een kredietkaart is nog duurder. Een gewone kredietkaart van uw bank kost bij de meeste banken ongeveer 20 euro. En wil u een zogenaamde ‘golden’ kaart, dan betaalt u een veelvoud daarvan.

Gevaarlijk

Dure kaarten dus die credit cards. Maar bovendien kunnen zowel betaal-als kredietkaarten erg gevaarlijk zijn. Bij verlies of diefstal kan een oneerlijke ‘vinder’ in een mum van tijd uw rekening plunderen. Vooral bij kredietkaarten is dat risico op misbruik bijzonder groot. Een eenvoudige handtekening volstaat om zo’n kaart te kunnen betalen. En een handtekening is snel nagebootst en moeilijk te controleren.

Bekijk volgende video op Youtube >>> klik hier

Maar wist u dat ook met een Bancontact/Mister Cash-kaart misbruiken mogelijk zijn, zelfs als niemand buiten u uw geheime code kent? Sinds op deze kaarten het Maestro-logo prijkt, kunnen ze in het buitenland gebruikt worden als betaalmiddel zonder pincode, enkel met een handtekening. Deze Maestrofunctie is een internationale betaalfaciliteit die sinds een tweetal jaren op nagenoeg alle Bancontact/ Mister Cash-kaarten staat. Aan buitenlandse geldautomaten en in winkels die een


betaalterminal mét pincode hebben, kan u een kaart met dit logo gebruiken mét uw geheime code. Maar in winkels die niet over zo’n betaalterminal beschikken, volstaat het een bonnetje te ondertekenen.

Qua veiligheid is dat een hele stap terug, want dieven zijn met zo’n kredietkaart snel over de grens. Wil u om dergelijke misbruiken te voorkomen liever een kaart zonder het Maestro-logo? Dan bent u erg beperkt in de keuze van een bank. Enkel bij Axa-bank kan u opteren voor een (goedkopere) kaart zonder dit logo. Bij alle andere banken wordt het er standaard opgedrukt (al hoeft u er niet voor te betalen wanneer u de kaart niet in het buitenland gebruikt). En staat het logo erop, dan wordt misbruik met een handtekening automatisch mogelijk.

Cardstop

Omwille van dit logo is het erg belangrijk om zowel uw betaal- als kredietkaarten zo snel mogelijk te laten blokkeren bij verlies of diefstal. Zelfs al kent niemand buiten u de geheime code van uw betaalkaart. U kan daarvoor dag en nacht terecht bij Cardstop voor uw Bancontact/Mister Cash, Eurocard, Visa-kaarten, of op het nummer van American Express of Diners Club. Zodra uw kaart geblokkeerd is, loopt u geen enkel risico meer, zelfs niet als er nadien nog frauduleuze betalingen mee gebeuren. Alle aansprakelijkheid wordt vanaf het moment van de melding verschoven naar de kaartuitgever.

Voor de fraude die met uw kaart wordt gepleegd voordat u ze heeft laten blokkeren, bent u wél zelf gedeeltelijk aansprakelijk. Die aansprakelijkheid wordt door de wet echter beperkt tot 150 euro. Werd uw kaart voor een groter bedrag misbruikt, dan moet u het overige u worden terugbetaald door de uitgever van de kaart. Uiteraard wordt daar steeds een grondig onderzoek naar gekoppeld.

Laat bij verlies of diefstal van een betaal-of kredietkaart meteen de verloren kaart blokkeren.

  • Bancontact/Mister Cash, Eurocard, Visa: 070.344.344 (Cardstop)
  • American Express : 02-676.21.21
  • Diners Club : 02-206.98.00

 

Voorzichtig met betaal- en kredietkaarten
Getagd op: