Waarom lenen voor een energiezuinige woning?
Uiteraard is het belangrijk om te kunnen lenen aan een lage rentevoet. Als bewuste consumenten weten we allemaal dat de voorwaarden van verschillende aanbieders van leningen sterk kunnen verschillen. Kortom: de rentevoeten van enkele banken met elkaar vergelijken is altijd verstandig. Op dit moment komt daar nog een factor bij. Niet alleen de keuze van de financiële instelling kan ervoor zorgen dat u een lagere rente betaalt, maar ook de reden van het afsluiten van de lening en dat is namelijk lenen om je woning energiezuinig te maken.
BNP Paribas Fortis
De grootbank BNP Paribas Fortis is de eerste Belgische bank die deze verlaging van de rentevoet al aanbiedt aan haar klanten. Andere financiële instellingen wachten af of onderzoeken de mogelijkheden. Helemaal onverwacht komt dit niet. De Nationale Bank van België vraagt aan de financiële instellingen om het energieprestatiecertificaat op te vragen van gebouwen waarvoor een lening wordt afgesloten. Deze bevraging gebeurt trouwens niet alleen voor nieuwe leningen maar ook voor reeds bestaande kredieten. Het gaat hierbij over leningen vanaf 2017 waarvan nog meer dan 85% van het geleende bedrag niet werd voldaan. De vraag van de Nationale Bank is niet vrijblijvend. Banken zijn verplicht om de energiescore van een woning te noteren. De energiescore bepaalt echter niet of u een lening krijgt en wordt door de meeste banken nog niet gebruikt om uw rentevoet te bepalen. BNP Paribas Fortis is op dit moment de enige bank die dit wel doet. Deze bank koppelt de EPC-waarde direct aan de rentevoet. Vanaf een score van 150 KWH/m²/jaar of lager daalt de rentevoet met 0.1 procentpunt.
Vanaf een score van 150 KWH/m²/jaar of lager daalt de rentevoet met 0.1 procentpunt.
Interesse in groene leningen
Als een van de grootste verleners van woonkredieten van het land ondervond BNP Paribas Fortis dat steeds meer klanten interesse hebben voor groene leningen. Daar staat tegenover dat slechts 5% van de woonhuizen in ons land voldoet aan de doelen op het gebied van energieneutraalheid die we met zijn allen proberen te halen tegen 2050. Er is dus nog veel werk aan de winkel. Door de rentevoet te koppelen aan het behalen van een lage EPC-score hoopt BNP Paribas Fortis haar steentje alvast bij te dragen.
Argenta
Ook Argenta biedt eenzelfde korting aan haar klanten die energieneutraal verbouwen of een reeds bestaande energiezuinige woning kopen. De korting op de rentevoet bedraagt ook hier 0,1% procentpunt. Een vijfde van de klanten met een woonkrediet bij Argenta voldoet aan de voorwaarden om van de korting te genieten.
Triodos
Bij Triodos kan de korting tot 0,9 procentpunt bedragen. Deze kredietverstrekker richt zich enerzijds op klanten die resoluut gaan voor een energieneutrale woning. Anderzijds verleent deze duurzame bank ook kortingen aan klanten die woningen met een hoge EPC-score willen verlagen zodat deze lager wordt.
Andere banken die deze werkwijze nog niet hanteren, maar reeds onderzoek in die richting verrichten zijn Belfius, KBC, ING en Argenta.
Meer informatie over deze leningen vindt men ook op: energiesparen.be
Overheid
Ook de overheid steunt mee en geeft onder bepaalde voorwaarden ook renteloze leningen af wanneer de woning een bepaalde energienorm haalt. Dit geldt wel voor mensen die een woning kopen, erven vanaf 2021. Voor meer informatie kijk je op de website van de overheid: Renteloze leningen voor energiebesparende investeringen
Hoe je huis energiezuinig maken zonder fortuin geld uit te geven?
De meeste onder ons weten dat het duurzamer maken van een woning of je woning beter isoleren zodat je betere energieprestaties haalt, pakken geld kan kost. RTL-Z spreekt hierover.
Lees ook het ganse artikel op: https://www.rtlnieuws.nlhttps://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/4769706/hypotheek-groenhypotheek-duurzaam-wonen-klimaat-plus-rabo-abn-amro