Bepaalde onderzoeken hebben uitgewezen dat ongeveer 1/3de van alle reizigers po reis vertrekt zonder reisbijstand. Dat is eigenlijk veel. Hoe komt dat eigenlijk?

Het grote merendeel van de mensen die geen reisbijstandsverzekering nemen, hebben op een of andere manier wel een reisbijstand via hun creditcard waarmee ze de reis geboekt hebben. Of een bijstandsverzekering via de mutualiteit waarvan je dan zo een kaartje krijgt dat je op voorhand moet aanvragen. De vraag is, is dit wel voldoende en weet u waartegen u verzekerd bent?

Toch zijn er heel wat verschillen tussen de 3 mogelijkheden van bijstand die de bijstandsverzekering, de mutualiteit en de creditkaarten aanbieden. De ene bijstand is de andere niet, ook al wordt dezelfde naam gebruikt voor alle type verzekeringen.

Reisbijstand via creditcard

Zo dien je ten alle tijden je reis te betalen via een creditkaart om ook maar te kunnen gebruik maken van de bijstandsverzekering. Doe je dat niet, dan ben je voor niets verzekerd, ook al heb je een creditcard.

Daarbij worden de vergoedingen en waarborgen sterk begrensd. Eventueel interessant voor kleine reisjes maar zeker niet voor de grote buitenlandse reizen.

Waarborgen gelden enkel wanneer de reis geannuleerd wordt.

Bij de kredietkaart bijstand zijn volgende zaken niet inbegrepen:

 • kosten bij natuurrampen
 • kosten van repatriëring (persoon en wagen) en medicinale kosten
 • kosten bij een vroegtijdige terugkeer wegens een probleem
 • vervangwagen tijdens pech
 • kosten van nazorg in eigen land
 • Een deel van de kosten is voor eigen rekening met deels tussenkomst van de bijstand.

Het is wel zo dat voor de verschillende creditcards er verschillen kunnen zitten qua waarborgen en bijstand. Met andere woorden, de bovenstaande lijst is geen absoluut gegeven.

Reisbijstand via de mutualiteit

De bijstand van de mutualiteit is al niet veel beter dan die van de creditcard. In bepaalde gevallen zelfs slechter. De bijstand is hetzelfde als die van de kredietkaart maar bijkomende bevat het volgende niet:

 • dekking wereldwijd. Men is enkel beschermd in Europa en een land van de Middellandse zee. Met de creditcard is men wel wereldwijd verzekerd
 • geen annulatieverzekering
 • geen hospitalisatie tenzij men een extra polis afsluit
 • de dekking is maar voor 1 persoon en niet voor het hele gezin
 • Een verblijf van langer dan 3 maanden wordt vaak niet gedekt
 • geen dekking voor verlies van bagage, juridische bijstand, opsporing en dergelijke
Bijstand bij hospitalisatie

Dus al met zou moeten kiezen tussen bijstand van een kredietkaart of van de mutualiteit, lijkt op dit moment de beste optie, de bijstand van de kredietkaart te nemen.

Reisbijstand via een verkeringskantoor

Een dekking via een echte reisbijstandsverzekering is veel meer waard dan wat hierboven werd beschreven. Hoewel de dekking ook nog kan verschillen van maatschappij tot maatschappij. Zo is in de meeste gevallen de annulatieverzekering een aparte formule die je bij de bijstand dient aan te vragen. Een reisbijstand via een kantoor ziet er als volgt uit:

Dekking in Europa en wereldwijd
Terugbetaling van repatriëring- en medische kosten
Geen franchise
Ook gedekt voor natuurrampen
Bij vroegtijdige terugkeer
U bent beschermd op vakantie, op uw bestemming
Hospitalisatie inbegrepen
Heel het gezin is beschermd
vervangwagen en repatriëring van de wagen in panne
Pechverhelping indien nodig
Terugbetalingen van nazorgen wanneer thuis

Wat met de annulatieverzekering en bijstand bij een reisoperator?

Ook de reisorganisatie stelt je in staat om een bijstandsverzekering en aparte annuleringsverzekering af te sluiten. Spijtig genoeg zijn deze verzekeringen ook zeer beperkt en de annuleringsverzekering veel strenger. Ook hier weer zijn de waarborgen en kosten sterk begrensd.

Conclusie bijstandsverzekering

Wil je echt met een gerust hart op reis en ga je een avontuurlijke reis aan, kies dan voor een bijstandsverzekering bij een makelaar. Alleen zij geven de meest volledige dekking mogelijk en het risico is dan zeker groot genoeg.

Voor kleine reisjes en citytrips zijn de verzekeringen van reisoperator en eventueel de creditcard voldoende.

Bron: Wikipedia

Reisbijstand: mutualiteit vs creditcard vs verzekering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *