Prive geld lenen

Iedereen komt wel eens in die situatie dat hij of zij (tijdelijk) extra geld nodig heeft. Heeft u dat geld niet zomaar even liggen of ergens op een spaarrekening staan, dan zult u geld moeten lenen. Heeft u echter al extreme schulden opgebouwd of misschien zelfs al een negatieve BKR codering, dan kan door een krediet bij een bank,


geldverstrekker of kredietverstrekker aan te vragen, wel eens een groot probleem worden. Gelukkig zijn er nog tal van andere mogelijkheden om op een andere manier aan geld te komen. Er zijn zelfs diverse gaten in de wetgeving die in sommige gevallen toch nog een lening mogelijk maken.

Heeft u al meerdere schulden, dan is het over het algemeen niet verstandig om u nog dieper in de schulden te steken door extra geld te lenen. Toch is het soms echter wel eens noodzakelijk. Pas echter wel goed op dat u niet in een nog dieper financieel gat valt en u de aflossingen op geen enkele manier meer zal kunnen doen.

Prive geld lenen – Achtervolgd door het verleden

Heeft u in het verleden eens een keer een negatieve BKR notering opgelopen omdat u het bijvoorbeeld tijdelijk wat moeilijker had en u eventjes niet volledig aan uw verplichtingen heeft kunnen voldoen, dan kan dat zeer vervelend zijn als u nog eens een lening wilt afsluiten. U wordt dan namelijk achtervolgd door uw verleden, ook al heeft u het nu nog zo ruim. Het kan zelfs zo zijn dat uw ex-partner in het verleden schulden heeft gemaakt waar u niks mee te maken heeft gehad, maar dat het nu toch een belemmering voor u vormt om een lening af te sluiten.

In sommige gevallen is privé geld dan misschien wel de enige goede optie, omdat u bij de banken en financiële instellingen niet meer terecht kunt. Een andere manier zou misschien een private kredietverstrekker kunnen zijn. Bij het privé geld vindt er geen BKR toetsing plaats, want dat is alleen voorbehouden aan banken, kredietverstrekkers en dergelijke. Een dergelijke vorm van lenen wordt ook wel ‘krediet aanvragen met BKR’ genoemd.

De onderhandse lening

Privé geld lenen kunt u bijvoorbeeld doen bij vrienden of familie. Een dergelijke manier van lenen wordt ook wel een onderhandse lening genoemd. Hierbij kunnen de partijen zelf onderling hun eigen voorwaarden vaststellen. In de praktijk gebeurt dat echter lang niet altijd.


Privé geld lenen of een onderhandse lening is dus een vorm van krediet dat niet bij een bank of instelling wordt afgesloten. Het heeft dan ook meerdere voordelen. U zit bijvoorbeeld niet vast aan wettelijk verplichtingen of wettelijk looptijden. Dat spreek u gewoon onderling af. Datzelfde geldt ook voor de rente. Dat kan dus heel laag uitvallen of misschien zelfs helemaal niet worden toegepast, al naar gelang de onderlinge afspraken. Privé krediet is dus een uitermate flexibele manier van geld lenen en normaal gesproken is het geld zelfs per direct beschikbaar.

Onderhandse lening en de notaris

Bij privé geld lenen is het niet nodig om de voorwaarden vast daarvan vast te laten leggen bij een notaris. Wel is het aan te raden de voorwaarden goed op papier te zetten en deze beide te ondertekenen.

Prive geld lenen
Getagd op: