Zoals het nu nog altijd is en nog een tijdje zal blijven, worden de openbare verkopen van onroerend goed gehouden in de lokale parochiezaal, in het stamcafé van het dorp etc. Vanaf dit jaar in mei 2018 komt daar verandering in want dan kan men ook op een pand bieden via een digitaal online platform waarbij de openbare verkoop als dusdanig gereglementeerd is.
Hoe gebeurt de online verkoop van een onroerend goed via online platformen?
Het is in onze huidige maatschappij niet meer weg te denken. Het digitaal tijdperk heeft reeds lange tijd zijn intrede gedaan. Papiergebruik wordt geminimaliseerd en het meeste wordt digitaal verwerkt en opgeslagen. Dat zal niet anders zijn met de openbare verkoop van onroerend goed. Vanaf mei 2018 is het toegelaten om een pand via een digitaal online platform te verkopen. Natuurlijk niet zomaar elk platform want deze platformen worden streng gereglementeerd en onder toezicht bewaakt. Ook kunnen particulieren niet zomaar een pand in een openbare verkoop steken. Dat dient nog steeds te gebeuren door de notaris. Hieronder het verloop van openbare verkoop via het internet.
Eigenlijk gebeurt de online openbare verkoop op een gelijkaardige manier zoals het nu nog steeds gebeurd op de traditionele manier. Eerst zal de notaris het pand aankondigen met alle mogelijke informatie betreffende het pand. De notaris zal de nodige documenten aanvragen die verplicht zijn bij een de verkoop van een onroerend goed. Bij het pand worden data beschikbaar gesteld wanneer u het pand kan gaan bezoeken. Vervolgens wordt de openbare verkoop in werking gesteld. Het grote verschil hier is dat op de traditionele manier de openbare verkoop volstrekt wordt in één dag wanneer geen recht is op hoger bod. Via het online platform kan de notaris in overleg met de verkoper zelf bepalen welke biedingsstrategie ze gebruiken. De bieding kan afgerond worden op 1 dag, 2 weken of zelfs maanden. Natuurlijk wordt de biedingstermijn op voorhand vastgelegd.
Opgelet! Elk bod is rechtsgeldig. Je kan geen bod intrekken!
Eveneens worden de verkoopsvoorwaarden niet meer afgelezen zoals bij een traditionele openbare verkoop wel gebeurt. Wel dienen deze documenten beschikbaar te zijn op het online platform zodanig dat u deze zelf kan nalezen.
Wanneer de biedingstermijn afgerond is, wordt de koper uitgenodigd op het kantoor van de Notaris. Ook hier wordt dus de notariële akte niet onmiddellijk getekend na het beëindigen van de biedingstermijn wat wel het geval is bij een traditionele openbare verkoop waar de akte onmiddellijk wordt ondertekend door de winnaar (van het hoogste bod) van de openbare verkoop.
Voordelen van online platform voor openbare verkopen?
De voordelen die kunnen aangehaald worden zijn:
- De potentiële koper dient geen vrijaf te nemen om naar een publieke openbare verkoop te gaan.
- De biedingen lopen meestal over langere perioden waardoor potentiële kopers meer tijd krijgen voor een hypothecair krediet.
- Mogelijk kunnen biedingen hoger oplopen door het gemak van bieden via het online platform. Dit is natuurlijk een voordeel voor de verkoper van het onroerend goed.
- De notaris krijgt meer tijd.
- Alle verplichte documenten worden op het online platform opgeladen ter inzage. Dat is een groot voordeel aangezien de verkoopsvoorwaarden altijd ter beschikking worden gesteld ter inzage. Zo dient u zelf de notaris niet te contacteren voor de inzage van bepaalde documenten die tot nu toe enkel ter inzage worden gelegd op het kantoor van de notaris.
- U heeft bewijzen wat door de notaris op het online platform geplaatst zoals het vermelden van een BPA.
- De totale kost die wordt berekend bij het bod van openbare verkoop ligt lager aangezien een aantal kosten wegvallen zoals de kosten voor het vastleggen van een zitdag, zitplaats, verplaatsingskosten etc.
Sinds 1 mei 2018 is het mogelijk een opschortende voorwaarde in de verkoopovereenkomst bij een openbare verkoop te includeren voor het bekomen van een lening.
Welke zijn de nu beschikbare online platformen?
Vendomi
Op de dag van vandaag zijn er reeds verschillende online platformen waar men via openbare verkoop een huis, een bouwgrond of een garage kan kopen. Een eerste online platform is Vendomi een heeft zich gevestigd in Zonhoven.
Op dit moment is er nog niet veel onroerend goed beschikbaar om op te bieden maar daar komt weldra verandering in.
Bron: www.vendomi.be
Biddit
Een tweede online platform is Biddit en staat onder toezicht van Notarisvereniging Fednot. Valse biedingen opgeven is niet mogelijk want inloggen kan alleen e-id of via Itsme.
Bron: www.biddit.be
Gratis of betalend?
Online biedingen op panden is geheel gratis. Vergeet wel niet dat elk bod bindend is!
Doelgroepen online biedingsplatform
Het zal vooral de nieuwe generatie zijn, jonge koppels en drukke 40tigers, 50tigers die weinig tijd hebben om naar openbare verkopen te gaan. De oudere generatie valt er zo wat tussenuit mits zij minder bekend zijn met internet en digitale platformen.
Hoe zit het met een hypothecaire lening bij een online openbare verkoop?
Vroeger moest men het geld reeds op zak hebben bij wijze van spreken wanneer je onroerend goed aangekocht via een openbare verkoop. Want binnen 5 dagen dienen de algemene kosten betaald te worden en binnen 6 weken het volledige bedrag. Het niet verkrijgen van een lening was geen excuus om de aankoop niet te voltrekken. Daar is nu verandering in gekomen. Op aanvraag van de koper kan een opschortende voorwaarde ingelast worden met betrekking tot het verkrijgen van een hypothecair krediet. Men kan bij de bank dus een aanvraag doen om geld te lenen ook al is de woning reeds toegewezen aan de koper. Dat gaat wel niet zonder een voorschot te betalen. De koper zal (afhankelijk hoe bepaald) 2% van het koopverdrag moeten doorstorten op een derdenrekening van de notaris. Alleen dan kan de aanvraag van opschortende voorwaarde goedgekeurd worden. Men krijgt 4 weken om deze goedkeuring van hypothecair krediet van de banken vast te krijgen. Wordt men door 3 verschillende banken geweigerd dan bent u vrijgesteld van de aankoop van het pand. Let wel op. U bent dan wel die 2% voorschot kwijt. Geld lenen voor het voorschot op zich, is geen goede zaak. Zorg dat u op zijn minst alle voorschotten kunt betalen die opgenomen zijn in het verkoopakte.
Bedankt voor het waardevolle artikel! Ik ben mijzelf op dit moment aan het oriënteren op een belegging in onroerend goed (een beginner dus op dat vlak). Online bieden kan daarbij een hoop tijdswinst opleveren