omniumdossier: Iedereen die een auto bezit en er mee rijdt, dient in het bezit te zijn van een Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. Koopt men een nieuwe auto, dan kan men als optie de bijkomende verzekering omnium nemen.

De omniumverzekering is een tijdelijke verzekering die men afsluit bij de aankoop van een nieuwe wagen. Zeer interessant wanneer men op de wagen een autolening heeft lopen. Want wanneer u betrokken bent bij een auto-ongeval en u bent in fout, dan dient u zelf op te draaien voor de kosten aan de eigen wagen. Dat kan wel eens een zware financiële domper zijn.

Wat is een omniumverzekering?

Het idee achter de omnium is dat elke schade aan de eigen wagen zal worden hersteld (vandalisme, ongeval, hagel, brand, glasbreuk …). Bij een total loss of bij diefstal, zal men een vergoeding ontvangen.

Voordelen ten opzichte van een gewone BA verzekering?

Een omnium heeft dus vele voordelen

  • Elke schade wordt op de een of andere manier vergoed naargelang het soort omnium men neemt. Ook wanneer men zelf in fout is.
  • Bij een ongeval in het buitenland zal een omnium er voor zorgen dat men sneller vergoed wordt voor enige schade.

Nadelen Omnium

  • Een omnium dient men af te sluiten bij de verzekeringsmaatschappij waarbij men de BA verzekering heeft afgesloten.
  • De omnium is een dure verzekering om te nemen.
  • Tussen omnium verzekeringen zijn er grote verschillen dit ten opzichte van de BA aansprakelijkheid die bij de meeste verzekeringsmaatschappijen hetzelfde is. Heel wat uitpluiswerk dus om een goede omnium af te sluiten.

Soorten omnium: Mini, midi en maxi.

De benaming: mini, midi en maxi benadrukken het aantal dekkingen dat men in het verzekeringscontract heeft en niet naar een verwijzing van de ouderdom van de wagen. Dat heeft er trouwens niets mee te wijzen. Dat wil zeggen dat een maxi-omnium veel meer dekt dan een mini-omnium. Zo kan een mini-omnium veel schade vergoeden behalve schade van een ongeval vb. Dat is dan wel belangrijk om te weten denk ik dan.

Aandachtspunten van de omnium

Om een idee te geven van een aantal zaken waarop u moet letten bij het afsluiten van een omnium, geven we hier een aantal voorbeelden.

Omnium bij diefstal?
Omnium bij diefstal?
  • Het eerste waar men aandacht moet aan besteden is, waarvoor de wagen effectief gedekt is. Welke schade en wat ‘diefstal‘ dan ook effectief inhoudt. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen moet er effectief bewijzen zijn van inbraak (inbraaksporen). Dat wordt moeilijker en moeilijker want de laatste nieuwe auto’s kunnen evenwel elektronisch gehackt worden zonder inbraaksporen.
  • Wanneer de verzekeringsmaatschappij claimt dat u een grove fout begaan heeft, kan de uitbetaling van de schade mogelijk geweigerd worden, ook al bent u gedekt volgens uw omniumcontract. Een mooi voorbeeld is het verlies van sleutels geen dekking geeft op diefstal. Heeft u dronken achter het stuur gereden, dan ook zal u niet vergoed worden.In sommige contracten staat vermeld dat men zelf dient aan te tonen dat men geen zware fout heeft begaan. Die contracten kan men best mijden aangezien dat zo goed als onmogelijk is.
  • Onderhoudskosten ten gevolge van slijtage vallen niet onder de omniumverzekering.
  • Kijk goed naar de Franchise in uw verzekering. Niet elke euro aan kosten wordt terugbetaald. Jonge bestuurders zijn vaak de dupe hiervan. De Franchise kan weliswaar dubbel zo duur zijn. Kent u de term Engelse Franchise? Dat betekent dat men pas vergoed wordt voor de kosten wanneer de kosten een bepaalde drempelwaarde overschrijdt.
  • Total loss: De vergoeding voor total loss wordt door de maatschappijen op verschillende manieren berekend. Dat kan zelfs tot 10.000 EUR verschillen.
  • Er zijn eveneens grote verschillen wanneer men het heeft over wegslepen van een voertuig en het krijgen van een vervangwagen. Bekijk deze in de omniumverzekering. Mogelijk kan men een bijkomende reisbijstandsverzekering afsluiten zodat men volledig gedekt is. Een omnium van KBC is hier weliswaar het meest aangewezen aangezien zij in hun omnium een complete reisbijstandsverzekering aanbieden.
  • De basiswaarde die men toekent aan een auto voor de schade kan zeer uiteenlopend zijn. Vaak kan u met dat bedrag geen andere wagen van hetzelfde merk, model en jaartal kopen.
  • Kijk in het omniumcontract na hoe het zit bij schadegevallen door aanrijding van een dier. Zo kan onrechtstreekse schade (uitwijken en tegen een paal aanrammen) niet gedekt worden door de verzekeringsmaatschappij.

Enkele goede omniumverzekeringen

Een aantal maatschappijen die hoog bovenaan het lijstje met meest volledige omniumcontracten aanbieden zijn:

  1. Allianz Gold 24: Komt niet tussen bij alcoholgebruik
  2. KBC omnium verzekeringen: Komt niet tussen bij kosten van het wegspelen wagen en vervangwagen. Ook de alinea over total loss goed nalezen.
  3. Fidea: Deze is te vergelijken met de omnium van KBC.
  4. AG insurance: Scoort algemeen goed.

Wanneer de kostprijs belangrijk is

Is de prijs van de omniumpremie de doorslaggevende factor voor de keuze van een BA + omnium. Dan is voor de middenklasse chauffeur Touring, Allianz, ethias en P&V een interessante keuze. Voor gepensioneerden daarentegen lijken ING, Corona, Allianz en Fidea een geschikte keuze. Voor de beginnende chauffeur zou Corona, Argenta, Ethias en DVV een geschikte partner kunnen zijn.

Let wel op, we kijken in dit geval naar de goedkoopste omniumverzekering op de markt. Dat wil niet zeggen dat deze omnium ook alle waarborgen dekt die voor u van belang zijn.

Bron: Test-aankoop

Omnium: de ene is de andere niet
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *