De mobiliteitslening is in het leven geroepen om mensen aan te sporen op een milieuvriendelijke manier naar het werk te gaan. En hoe doen we dat voornamelijk? Met de fiets natuurlijk. Op het moment staan de rentetarieven voor een mobiliteitslening laag. De ideale moment om even na te denken of u binnenkort met de fiets naar het werk gaat of niet.

In september is het de week van de mobiliteit. Ondertussen nemen meer dan 50 Europese landen deel aan deze actie. Het algemene thema is steeds hetzelfde: nadenken over nieuwe mobiliteitsvoorzieningen en dit op een milieubewuste manier. En liefst zodat de werkende mens meer beweging krijgt want velen onder ons hebben een zitten job. Deze acties blijken deels te werken. De trend om met de fiets naar het werk te gaan, is in stijgende lijn. Zeker in Brussel ziet men een grote stijging van het aantal fietsers.

In Vlaanderen wordt er veel meer gefietst dan in Wallonië. Ook verkiest men eerder de fiets dan de bus of een tram te nemen (voor korte afstanden).

Studies hebben aangetoond dat mensen die sporten over het algemeen een langere levensverwachting hebben. Maar ook dat deze mensen minder ziek worden. Interessant natuurlijk voor bedrijven waarvan het aantal zieken per jaar verminderd door mensen meer te stimuleren om te bewegen. Niet alleen bedrijven steken een handje toe maar ook de overheid biedt tal van voordelen aan om mensen te laten kiezen voor een milieubewust vervoersmiddel. We bekijken even de voordelen van de aanschaf van een fiets voor woon-werkverkeer: Beroepsonkosten, mobiliteitslening, fietsvergoeding.

——————————————————————————————————————–

Fietslening – mobiliteitslening bekijken CETELEM.BE

——————————————————————————————————————–

Mobiliteitslening ingeven als beroepskosten

Wanneer een bedrijf niet tussenkomt in een fietsvergoeding of in de aankoop van een bedrijfsfiets, blijft het toch nog steeds interessant om zelf een fiets aan te schaffen voor woon-werkverkeer.

mobiliteitslening aanvragen voor werkfiets bedrijf
Mobiliteitslening

In de belastingaangifte kan men opteren om als beroepskosten een forfaitair bedrag te kiezen. Dat is alleen maar interessant als de gemaakte beroepskosten lager liggen dan de werkelijke gemaakte beroepskosten. Algemeen genomen is dat rond de 4700 EUR. Zijn jouw kosten hoger, dan kan je deze ingeven als beroepskost. Dat kan in dit geval zijn: de aankoop van een elektrische fiets, de verzekeringskosten en eventuele fietsbijstand en de kosten van de mobiliteitslening. Opgelet dat je alle documenten en facturen goed bijhoudt. Deze dien je voor te leggen bij een belastingaangifte.

Mobiliteitslening + fietsvergoeding

Wanneer je van je werkgever een fietsvergoeding ontvangt, wordt het natuurlijk zeer interessant om een mobiliteitslening aan te gaan. Want de fietsvergoeding zal uiteindelijk je mobiliteitslening terugbetalen. Dit is wel deels afhankelijk van hoe je werkgever je uitbetaalt. Bij sommige bedrijven dien je per dag aan te geven wanneer je met de fiets komt, bij andere bedrijven of je deeltijds of voltijds met de fiets komt en sommige bedrijven betalen je een fietsvergoeding uit per dag. Dus daar zal het voordeel grotendeels van afhangen.

Als fietsvergoeding krijgt men ongeveer 0,24 EUR/km. Men moet ook rekening houden met de bijkomende verzekeringen, rechtsbijstand en eventueel een fiets omnium, zeker wanneer je een dure splinternieuwe fiets gekocht hebt. Maak zelf de berekening en tel uit hoelang het duurt om jouw fiets terug te verdienen.

Bedrijfsfiets + fietsvergoeding

Misschien de meest leuke optie is dat het bedrijf zelf investeert in bedrijfsfietsen, overdekte stallingen en douches wat hun personeelsleden aanspoort om met de fiets naar het werk te komen. Ten eerste is dit zeer interessant voor de bedrijven aangezien de overheid nu nog bedrijven enorm stimuleert met fiscale voordelen om meer geld te steken in milieuvriendelijke vervoersmiddelen. Zo bedragen de aftrektarieven op het moment zelfs 120%. Dat is natuurlijk niet van blijvende duur. Ook hiervoor kan een bedrijf interessante leningen aangaan.

=> Fiscale voordelen als zelfstandige

=> Lening als zelfstandige aanvragen

=> Zelfstandigen kunnen makkelijker geld lenen

Het gebruik van een bedrijfsfiets wordt niet aanzien als loon en er hoeft dan ook geen belastingen op betaald te worden.

Naast een bedrijfsfiets waarmee personeelsleden naar hun werk kunnen rijden, kunnen ook deze mensen (als het bedrijf dit aanbiedt) gebruik maken van de fietsvergoeding. Zolang men niet meer krijgt dan de wettelijk vastgelegde fietsvergoeding van 0,24 EUR / km zal men hierop geen belastingen moeten betalen. Ontvangt men meer dan wordt dit wel aanzien als loon.

Het aanbieden van van een fietsvergoeding is voor bedrijven zeer interessant. Want de kost van fietsenvergoeding is veel lager dan een loonsopslag dat netto evenveel zou opbrengen. Een mooie bonus dus dat bedrijven aan hun personeelsleden kunnen aanbieden. Voor de werknemer is het eveneens interessant omdat ze geen aanschafkosten hebben van een kwalitatieve woon-werkfiets dat soms enkele duizenden euro’s kan kosten en toch nog steeds kunnen gebruik maken van de fietsvergoeding. Daarbij is elke km die je gefietst hebt minder slijtage aan je wagen en minder brandstofkosten.

Kom je echt geregeld met de fiets naar het werk, dan kan je zelf opteren om de autoverzekering van je wagen te laten aanpassen naar het aantal gereden km’s. Hierdoor bespaar je dan weer op verzekeringskosten van je wagen.

Verzekeringen en bijstand

Ik probeer er niet te veel op uit te wijden maar als je echt regelmatig met de fiets naar het werk gaat en je doet lange afstanden. Dan kan het toch wel interessant zijn om onder andere een Burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten voor de schade die jij zou toebrengen aan derde.

Daarnaast kan je opteren om de fiets-omnium te nemen voor fietsen die enkele duizenden euro’s kosten. Vaak zijn ook de accessoires die nodig zijn om veilig te fietsen, gedekt. Ook hierin zitten verschillende formules. Bekijk aandacht ook of de formule diefstal breed genoeg is en welke schade er juist wordt betaald. Een interessante fiets-omnium is die van Touring. Men is tot 10.000 EUR maximaal gedekt, inclusief een bijstandsformule, diefstalformule en tegemoetkoming bij vernieling door allerlei aard. Om een idee te krijgen van de onkosten, een fiets die in aanschaf 5000 EUR kost, bedraagt het fiets-omnium om en bij de 180 EUR per jaar.

Een rechtsbijstandsverzekering (RB) geeft extra dekking in het geval van conflicten. Pak geen basisrechtsbijstand want daar ben je eigenlijk niets mee maar je betaald er wel voor. Ga daarvoor naar je verzekeringskantoor en vraag achter de voorwaarden. Soms kan het zijn dat er bij reisbijstand ook een RB-verzekering bijzit.

Persoonlijke lening

Kom je om de een of andere reden niet in aanmerking voor een mobiliteitslening, dan zou je kunnen opteren voor een ‘persoonlijke lening’ aan te gaan. De rentevoeten liggen weliswaar iets hoger maar in zo’n geval kan men mogelijk onderhandelen om de rente lager te krijgen.

min.max.rente
Cofidis.be2500 euro 50.000 euro3,99%Persoonlijke lening offerte
Santander BE2500 euro50.000 euro5,5% tot 12%Persoonlijke lening offerte
Eurasca1251 euro99.000 euro3,99% tot 9,99%Persoonlijke kening offerte
min.max.rente
Kredietspotter
Persoonlijke krediet - NL
500 euro (geen minilening)75000 eurovanaf 4,7%Uw persoonlijke lening sluit u af bij KredietSpotter.nl
De Leningmakelaar
- NL (vergelijk verschillende leningen tegelijkertijd)
1000 euro100000 eurovanaf 5,1%De-leningmakelaar.nl - 30 leningen vergelijken
Geldschop - NL2500 euro75000 eurovanaf 3,90% Persoonlijke Lening oversluiten
Bekijk leningvoorwaarden
Mobiliteitslening: de voordelen
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *