Geld verdienen op een langlopende hypotheek? Het kan en dat in België. 


Toch wel een kort artikel dat de moeite waard is. Hoe kan je nu geld verdienen op een hypotheek die langer loopt wanneer de meeste onder ons veronderstellen dat je dan meer rente dient te betalen op lange termijn samen met de hervorming van de woonbonus in acht genomen. En toch kan het.  De reden hiervoor is dat de rentetarieven bij de banken voor een hypothecaire lening zo drastisch zijn gedaald, dat het toch mogelijk is om op langere termijn met behulp van de woonbonus meer fiscaal voordeel uit het gehele plaatje te halen.

Enkel samenwonende en gehuwden kunnen genieten van dit voordeel

bereken hypotheek belastingsvoordeelWel is er slacht nieuws voor alleenstaande. Ook al passen zij deze regel toe, zij zullen nooit meer voordeel halen door een langere hypotheeklening te nemen. Zij kunnen de woonbonus slechts 1 maal ingeven terwijl koppels dat 2 maal kunnen doen. De rente van de lening veranderd natuurlijk niet bij alleenstaande of koppels.


Woonbonus

Vanaf 2015 zijn de spelregels omtrent de woonbonus veranderd. Men kan jaarlijks nog 2.280 euro in de belastingaangifte inbrengen. Daarvan heeft men 40% belastingvoordeel. Dat kan gedurende 10 jaar. Een koppel heeft dus elk jaar 1.824 euro voordeel. Heb je 3 kinderen dan heb je nog eens 80 euro extra voordeel.

Op het 11de jaar kan je nog slechts 1.520 euro euro inbrengen wat nog steeds een belastingvoordeel oplevert van 608 euro/persoon.

verdienen op hypotheekDe hypothecaire lening

In België kan je al makkelijk aan een hypotheeklening krijgen aan een rentevoet van pakweg 2,1 %. Kies je voor een vaste rente, dan wordt de rekensom vrij makkelijk.

Leen je 100% of 125% dan zal je niet de voordelige rentetarieven van rond de 2% bekomen. Wil je een maatschappij die voor jouw de voordeligste lening uitrekent? Dan kan je eens een kijkje nemen bij hypotheekwinkel.be.

De rekensom

Wanneer je over 20 jaar uitrekent hoeveel belastingvoordeel je gehaald hebt en hoeveel rente je betaald hebt, dan zal je zien dat je als koppel meer belastingvoordeel gehaald hebt dan dat je uiteindelijk rente betaald hebt op de hypotheek.

Het voordeel is sterk afhankelijk van het ontleende bedrag en de duurtijd van de lening.

Een eenvoudige leencalculator vind je terug op onze homepage: lenengeld.eu

Je zal zien dat je al snel enkele duizenden euro’s kunt verdienen door een juiste berekening te maken van het geleende bedrag, de looptijd en de bank waar je de lening aangaat.

Hypotheek aanvraag

In onderstaande tabel kan je gratis offertes aanvragen voor een hypotheeklening. De rentevoeten zijn extreem onderhevig aan veranderingen. Sommige rentevoeten kunnen verouderd zijn.

min.max.rente
Hypotheken.be12500 euro400,000 euro2,40%Hypotheekwinkel.be
onafhankelijkadvies.beop aanvraagop aanvraagop aanvraagHypotheek 2e woning

Langetermijnsparen

Een eveneens interessante formule is het langetermijnsparen dat eveneens vrijkomt wanneer je op pensioen gaat. Of als je spaart voor je droomhuis dan kan een lange termijnspaarrekening eveneens interessant zijn. Waarom. Afhankelijk van je Netto belastbaar inkomen kan je sparen tot minstens 2600 euro waarvan je jaarlijks 30% fiscaal voordeel geniet. Heb je ongeveer 34.000 euro netto belastbaar inkomen, dan kan je maximaal sparen en maximaal genieten van het fiscaal voordeel. Dat levert dan ongeveer 680 euro / persoon op.

vrij aanvullend pensioenAangezien de woonbonus en het langetermijnsparen in eenzelfde fiscale korf zitten, is het niet altijd mogelijk deze te combineren. Je moet zien dat je de korf van 2260 euro / persoon niet overschrijdt. Is dat niet het geval, dan kan je wel beiden ingeven.

Het bovenstaande gedeelte geldt voor particulieren. Ben je een eenmanszaak, dan kan je ook nog eens genieten van het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen waar de fiscale voordelen nog hoger liggen. Dat geld kan eveneens gebruikt worden voor de aankoop van een woning of voor het betalen van de schuldsaldoverzekering. Hiervoor kan je best een boekhouder of een financieel accountant raadplegen die de optimale financiële situatie voor je uitrekent.

>>>>   Lees meer: Lenen als zelfstandige

langlopende hypotheek brengt geld op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *