Terwijl we vroeger met reischeques en cash geld betaalden, betalen de meeste mensen nu met kaart. Dat kan een debet- of kredietkaart zijn. Maar wat zijn nu de kosten van deze betaalmiddelen?


We reizen nu vaker dan vroeger. Hierdoor zijn het aantal betaalmiddelen sterk toegenomen. Zowel uit gemakzucht maar ook uit veiligheidsoverwegingen. De Travellercheques worden zo goed als niet meer gebruikt. In de wisselkantoren kan u ze nog amper bestellen.

Dit geldt ook voor de gewone cheques. Enkel in Frankrijk en Amerika wordt er nog gretig gebruik gemaakt van de cheque. In Frankrijk kan dit soms echt een probleem vormen wanneer u op voorhand een aantal reservaties wilt maken. Ook al wordt er op vergelijksites aangegeven dat u met Visa kan reserveren, worden reservaties enkel geaccepteerd met betaalcheques. Ook reservaties bij een restaurant worden dikwijls met

Cash geld
Betalen met Cash geld

cheques geregeld. Dit kan je dan best even nagaan voor u die reservatie maakt. De enige cheques die in België en Nederland nog echt gebruikt worden, zijn de bankcheques. De bankcheque wordt gebruikt om aankomen in onroerend goed aan te kopen. U kan ze ook aanvragen voor andere grote aankopen te maken. Hier betaalt u dan extra kosten om deze op te stellen.

Cash geld wordt nog wel meegenomen maar door het verhoogde risico op verlies, zijn we over het algemeen overgeschakeld naar betaalkaarten. Deze betaalkaarten zijn niet gratis. De transactiekosten van deze betaalmiddelen zijn verschillend per maatschappij en de plaats waar u het transacties uitvoert.

Betaalkaarten in het buitenland

Voor betalingen in het buitenland, zijn er 2 veilige opties:

 De Maestro

De makkelijkste manier om in het buitenland te betalen, is natuurlijk met je eigen bankkaart. Je gaat dan naar een automaat om geld af te halen. In vele winkels kan u gewoon betalen wanneer er het het logo van Maestro aangegeven staat. Met Maestro kan u betalen in minstens 50 Europese landen. Wel moet u opletten dat uw Maestro kaart geactiveerd is. In vele gevallen is de Maestro standaard gedeactiveerd en moet u langs uw bank gaan om de Maestro functie te laten activeren voor een bepaalde termijn die overeenkomt met de reis. Bij Beobank of Deutsche bank is de kaart standaard gedeblokkeerd. Voor Nederland zijn dat standaard: ASN Bank, ING, Rabobank, ABN Amro, RegioBank en SNS Bank.


Wilt u weten welke automaten Maestro aanvaarden? Dan moet u kijken of Maestro of Cirrus op de ATM aangeduid staat. Om simpele manier om dit op te zoeken, is met de interessante SmartPhone app van ATM locator of Moneypass. U kan op de manier de ATM vinden die het dichts bij uw locatie is gelegen.

Deblokkeren van bankpassen

Zoals we reeds aangehaald hebben, dient u in bepaalde landen uw betaalkaart te activeren zodanig dat u effectief betalingen kan uitvoeren of cash geld afhalen. Best kan u dan volgende nummer opschrijven wanneer u problemen ondervindt met uw betaalkaart:

Bank  Telefoonnummer
 SNS Bank  +31 30 633 3000
 ING  +31 20 561 1619
+31 58 212 6000 (Alarmlijn)
 ABN Amro  +31 10 241 1720
+31 20 651 5927 (voor wie Stand-By Service heeft)
 ASN Bank  +31 70 356 9333
 Rabobank  +31 88 722 6767 (Interhelp)
 RegioBank  + 30 291 4343

Het activeren van uw betaalkaart kan ook eenvoudig via internetbankieren, via mobiel bankieren en per telefoon (niet voor alle banken). Voor alle veiligheid is het aan te raden uw kaartlezer of digipass mee te nemen op vakantie.


De kosten

In principe is het eenvoudig wanneer u betaalt binnen de Euro zone. De kosten liggen dan even hoog dan wanneer u in België of Nederland zou betalen. Wanneer u betaalt buiten de Eurozone dient u rekening te houden met de wisselkoers en de commissie die de banken rekenen. Die kosten kunnen oplopen van 5 tot 10 euro per afhaling. Daarboven op betaalt u ook nog eens een wisselmarge van 1% tot 2% op het opgehaalde bedrag uit een ATM. Wanneer u echt ver reist, is het mogelijk dat de lokale banken voor het gebruik van hun ATM ook nog eens een Access fee aanrekenen. Wel zijn zij verplicht om dit op voorhand mee te delen door een bericht of dergelijke.

Betalen en geld afhalen met kredietkaart

  • betalen met betaalkaart
    Betalen met betaalkaart

    Een kredietkaart valt goed te combineren met een gewone debetkaart en biedt tal van voordelen:

  • U betaalt pas op het einde van de maand het bedrag dat u gespendeerd heeft.
  • Kosten van de transacties zijn voor de handelaar maar worden soms wel doorgerekend.
  • Een kredietkaart wordt overal te wereld aanvaard. Dus ook in Amerika, China en Japan waar het moeilijk betalen in met een gewone debetkaart.
  • Een waarborg kan u met een kredietkaart makkelijk laten vastzetten. Wanneer er geen kosten zijn, komt het gewaarborgd bedrag terug vrij op uw rekening.
  • Voor hotelreservaties wordt dikwijls de kredietkaart gebruikt.

Opgelet! Wanneer u geld uit een bankautomaat haalt, liggen de kosten bij een VISA of MASTERCARD een pak hoger dan bij een gewone debetkaart. U betaalt makkelijk 5 euro per geldopname. Een tip is dus om zoveel mogelijk geld af te halen zodat je een tijdje toekomt wanneer je op vakantie bent. Spijtig genoeg zijn er bepaalde landen die het maar toelaten om 100 of 200 euro ineens af te halen. Probeer je daarom op voorhand te informeren wat de mogelijkheden zijn.

Voorbeeld: Geldopname met Rabobank betaalkaart (bron: www.rabobank.nl)

Euro’s Per opname
Bij geldautomaat met Rabo WereldPas Inclusief
Bij geldautomaat met creditcard € 4,50
Vreemde valuta Per opname Koersopslag
Bij geldautomaat met Rabo WereldPas* € 2 + 1%
Bij geldautomaat met creditcard € 4,50 + 1,5%
Aan de balie met creditcard tot € 150 € 4,50 + 1,5%
Aan de balie met creditcard meer dan € 150 3% + 1,5%

Welke landen behoren tot Europa volgens de banken?

Om te weten of u al of niet automatisch kan betalen moet u weten of het land waar u naartoe gaat, bij de Euro zone ligt of niet. De landen die door alle banken beschouwd worden als EU landen, zijn:

 – België  – Italië  – Portugal
 – Bulgarije  – Kroatië  – Roemenië
 – Denemarken  – Liechtenstein  – Slowakije
 – Duitsland  – Litouwen  – Spanje
 – Cyprus  – Letland  – Slovenië
 – Estland  – Luxemburg  – Tjechië
 – Griekenland  – Nederland  – Zweden
 – Hongarije  – Noorwegen  – Zwitserland
 – Finland  – Malta  – Turkije
 – Frankrijk  – Monaco  – Verenigd Koninkrijk
 – Ierland  – Oostenrijk
 – IJsland  – Polen

Voor deze landen staat uw betaalkaart standaard aan en is het makkelijk geld pinnen.

Kosten voor betalingen in het buitenland