Bij veel kopers van een woning is het liefde op het eerste gezicht. En daarvoor moet het huis pico bello in orde zijn. Je kan zelf veel doen om het voor de mensen die het pand komen bezichtigen, aangenamer te maken. Het juiste duwtje in de rug kan je veel geld opleveren.


Voor weinig geld huis opsmukken

Om een huis klaar te stomen voor verkoop, dien je er in principe niet veel geld tegenaan te smijten. Wat belangrijk is, is het gevoel dat je de mensen geeft. Doe daarom kleine klusjes rond het huis:

 • Zorg dat de tuin er verzorgd en onderhouden uitziet.
 • Geef het tuinhuis een likje verf.
 • Geef het huis een likje verf.
 • Zet wat bloemen aan de voordeur of op de vensterbank voor een huiselijke sfeer.
 • Trek alle foto’s in daglicht wanneer de zon in het huis binnen schijnt. Dat creëert een mooi effect.
 • Wanneer je bezichtigingen doet, zorg dat het lekker warm is in huis, steek de haard aan en zorg dat er een geur van lekkere koekjes hangt.
 • Vervang oude versleten matten, doeken, etc nog nieuwe en wat kleurige varianten.
 • Bij bezichtigingen zorg je dat het huis mooi gepoetst is en alles er netjes bij ligt.
 • Zorg er voor dat het huis niet boordevol staat. Doe spullen naar de kringloop of verkoop ze. Want te volle huizen en ruimtes lijken kleiner. Hoe minder er staat hoe groter de ruimtes zijn. Natuurlijk kan je ze wel gezellig inrichten. Kijk eens naar HOMESTAGING wanneer je het zelf niet ziet zitten.
 • Daarentegen als de woning leeg staat, dan is het interessant om het huis op te vullen met meubels. Dat creëert een huiselijke sfeer. Er zijn verschillende firma’s die deze dienst leveren. Dat kost ongeveer een 1500 EUR all in per maand voor meubels te huren. Ondertussen zijn er ook bedrijven die het huis opvullen met meubels die eigenlijk van karton zijn maar de potentiële koper dus wel een goed idee geven van hoe de woning er kaan uitzien. Die prijzen zijn over het algemeen goedkoper dan het huren van echte meubels. Meestal kan dat ook gepaard gaan met de decoratie van de woning.
 • Pak ook kleine gebreken aan. Zorg dat je die zeker repareert.

Toch investeren voor verkoop?

In sommige gevallen kan het wel beter zijn om er iets meer geld aan uit te geven omdat er uit die werken ook een meerwaarde ontstaat vb. wanneer we eens een dak hebben laten vervangen van het huis. Dat was in zo’n slechte staat dat het potentiële kopers waarschijnlijk afgeschrikt zou hebben. Het nieuwe dak koste veel geld. Zo’n 23.000 EUR om exact te zijn. Maar de meerwaarde die er bij de verkoop van voortvloeide was minstens 40.000 EUR.


=> Geld lenen voor een renovatie

Ook andere verbouwingen zoals een nieuwe goedkope keuken van IKEA installeren – omdat de oude er zo degoutant en versleten uitziet – kan echt wonderen verrichten. Het kan mensen aanzetten om het huis uiteindelijk te kopen en zelfs meer te geven aangezien het instapklaar is. Zorg dan wel voor een zo neutraal mogelijke keuken die iedereen wel mooi vindt of zich er nog een tijdje ziet in koken. Is daar toch geen budget voor voorzien, kijk dan eens rond op Tweedehands. Soms worden er zelfs gratis keukens weggeschonken maar zijn dan wel zelf af te breken. Als daar niets te vinden is, kan je eens rondkijken in de Kringloopwinkels. Ook daar zijn er heel wat koopjes te vinden.

Soms kan het zandstralen van een huis ook een grote meerwaarde opleveren. Zo ziet de eerste indruk er in ieder geval schitterend uit!

Tijd investeren

Wat bedoelen we met tijd investeren. Nu het opsmukken en verbouwen kan heel wat tijd kosten. Maar als je echt het maximale er wil uithalen dan kan je er over nadenken om zelf al eens een stedenbouwkundig attest op te stellen en aan te vragen. Ook als eens een gesprek hebben gehad bij de gemeente en Dienst Erfgoed en die informatie aan de mensen te bezorgen, kan mensen al heel wat sneller doen overtuigen. Kennis is macht maar het straalt ook af. Wat ik meestal doe is een mooi foldertje maken of gewoon een A4 bundeltje met alle informatie die bij het huis hoort. Zoals het stedenbouwkundig attest, historie, afstand tot scholen en winkels, foto’s, etc. Eveneens heb ik ooit eens de historische achtergrond van een pand opgezocht en dat in een mooie bundeltje gestoken. De mensen waren direct verliefd op de historie van het huis terwijl het huis eigenlijk maar een hoop stenen was, volledig te strippen.


Verwante nieuwsberichten

Bron: https://www.tijd.be/netto

Huis verkopen? Kleine veranderingen zorgen dat je huis meer waard wordt

2 gedachten over “Huis verkopen? Kleine veranderingen zorgen dat je huis meer waard wordt

 • februari 6, 2020 om 12:58 pm
  Permalink

  Uitstekende tips voor de verkoop van het huis. Goed ook, dat je aandacht besteedt aan de optie van investeren voor de verkoop. Het kan er dan nog zo aantrekkelijk uitzien. Toen ik mijn huis verkocht, werd er uiteindelijk toch naar de isolatie en de toestand van het dak e.d. gekeken. Mensen gaan dat soort zaken ook steeds belangrijker vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *