Een huis huren of kopen? Belgen kopen graag een huis of een andere woonst. Dat geldt niet voor iedereen in Europa. In Nederland bv. zijn percentueel gezien meer mensen geneigd om een woning te huren dan te kopen. Maar is dat wel zo slim?
Als ik aan mensen vraag waarom ze geen huis of appartement willen kopen maar wel willen huren, dan is het antwoord meestal hetzelfde: “We houden van de vrijheid van komen en gaan. Bijkomende betalen we maandelijks minder huur dan de lening die we zouden afbetalen wat ons meer financiële vrijheid geeft.”
Waarom woning huren?
Dat is inderdaad waar. En bijkomende heb je in theorie minder zorgen wat de onderhoudskosten betreft. Als er iets van een dak waait of je hebt een waterlek door een gebroken leiding of de elektriciteit valt uit. Het is aan de verhuurder om te komen kijken en zaken te repareren. We hebben het natuurlijk niet over een lamp vervangen. Maar alle vaste materialen komen ten laste van de verhuurder. De huurder staat in om pand te gebruiken als een goede huisvader en het nodige onderhoud te voorzien.
In principe kan je ook makkelijk verhuizen als je een andere job gevonden hebt of de huur gewoon opzeggen als je naar het buitenland wil trekken. Dat kan niet zomaar als je een huis gekocht hebt. Hoewel theoretisch gezien kan het makkelijk, maar dan zal je een extra boete moeten betalen wanneer je de lening in een keer afbetaald vb. wanneer je het huis verkoopt.
De huurder betaalt in principe het huurgeld, de vereiste brandverzekering en eventuele algemene kosten om liften en dergelijke te onderhouden. Het jaarlijkse kadastrale inkomen dient door de verhuurder betaald te worden. Daardoor bespaar je ongeveer tussen de 750 en 1200 EUR per jaar mee uit afhankelijk van het type woning dat je hebt.
Ook is het aan de verhuurder om er voor te zorgen dat de woning voldoet aan de nieuwe energienormen die zo goed als elk jaar veranderen. Dat wil zeggen, meer isoleren en een ventilatiesysteem installeren. Dat kan een pak geld kosten. Wanneer men onmiddellijk een recente woning huurt, heeft men normaal gezien hier geen problemen mee maar dan betaalt men over het algemeen wel meer huurgeld. Dus het middelt zijn eigen een beetje uit. De kostprijs voor de isoleren kan gaan van 2000 EUR tot 15000 EUR.
Nu zoals ik al heb aangehaald. Dat is allemaal theorie. Want de praktijk wijst uit dat het heel moeilijk is om verhuurders aan te zetten om zaken te repareren en nodige isolatiewerken uit te voeren. Die worden vaak langdurig uitgesteld. Ook hoor ik vaak huurders klagen over vochtproblemen en schimmelvorming. En dat betekent meestal een grote kost voor de verhuurders. Ik heb al maar al te vaak gehoord dat het uitloopt in een rechtszaak zonder gewin. Het is ook een beetje geluk hebben met de verhuurder. Maar dat zal de verhuurder misschien ook denken van de huurder.
Financieel plan: Huis kopen of huis huren
We hebben nu al heel wat voordelen van huren op een rij gezet. Maar klopt het financieel plaatje ook op het einde? Huren per maand kost gemiddeld minder dan een lening afbetalen. Maar wat als je op pensioen gaat? Ben je dan meer of minder geld kwijt met een woning huren?
We hebben hier snel een berekening gemaakt wat het kost voor het huren en het kopen van een woning. Voor de berekening houden we geen rekening met inflatie of rendementen op gespaarde spaarcenten. Moest je de berekening maken over 25 jaar en je zou net genoeg geld hebben om de onkosten bij aankoop te betalen. Dan heb ik uitgerekend dat je op 25 jaar voor hetzelfde huis bijna de helft meer huur betaald hebt dan dat het je zou gekost hebben voor een woning te komen. Dus een woning huren is op lange termijn wel degelijk een pak duurder dan een woning kopen.
Huren is duurder dan kopen.
Maar mijn grootste zorg is, dat wanneer je dan nog eens meer betaald hebt aan een huurpand, je op het einde geen geld hebt voor je oude dag. Wat ik hiermee bedoel is dat de persoon die eigenaar is van een woning, deze terug kan verkopen waardoor die opnieuw geld ter beschikking heeft om daar iets mee te doen. Terwijl een huurder heeft niets. Ik zie een huis als een investering om van mijn oude dag te genieten:
- Ik kan mijn huis verkopen en in de plaats daarvan gaan huren en gemoedelijk leven met het geld dat ter beschikking is.
- Of ik kan het huis verkopen en een kleinere woning kopen en leven met het geld dat ik over heb.
- Of ik kan het huis verkopen op lijfrente waardoor ik al een groot deel geld ter beschikking krijg, niet moet verhuizen en maandelijks een soort van kost krijg uitbetaald wat mijn pensioen alleen maar ten goede komt. Ondertussen kan je in je woning blijven wonen.
- Je verhuurt een kamer(s) – wat in principe niet kan bij huurcontracten – wat voor extra geld en gezelschap zorgt.
Er zijn dus een pak mogelijkheden wanneer je op je oude dag een huis hebt dat kan verkocht worden.
Het nadeel van een lening is wel echter dat je na 2 maanden niet betalen van de lening, al snel in de penarie kunt komen. De bank heeft namelijk het recht om je huis te verkopen om het geleende geld terug te krijgen. En meestal gaat dat niet gepaard met winstmarges. In tegendeel. Dan verlies je meestal geld aan het huis waardoor je nog meer schulden opbouwt.
Conclusie
Voor mij biedt het kopen van een huis misschien meer stress op kwestie van de lening die maandelijks dient afbetaald te worden. Maar op lange termijn levert het mij vele financiële voordelen en minder financiële stress op. Men weet ook niet of we nog wel degelijk pensioen krijgen uitbetaald over zoveel jaar.
Bron: https://www.tijd.be/netto/dossiers
Lees ook: Alles over uw hypotheek