De cijfers liegen er niet om. In België als Nederland neemt het aantal alleenstaande drastisch toe. Mensen blijven liever single of gaan door een scheiding weer uiteen. Maar dat heeft heel wat implicaties. We kunnen in bepaalde gevallen zelfs zeggen dat alleenstaande het moeilijker hebben om te overleven dan koppels en samenwonende. Lenen als alleenstaande kan nog moeilijker zijn. De vraag is, kan ik überhaupt lenen als alleenstaande en hoeveel kan ik lenen als alleenstaande?


Als alleenstaande door het leven

De cijfers lijken hard aan te komen want ruim 40% van de Vlamingen in België lijken rond te komen en dat cijfer is nog groter in Wallonië. Daarbij moet men ook nog eens een onderscheid maken tussen:

  • alleenstaande
  • alleenstaande met kind(eren)

In Nederland verwacht men zelfs dat de helft van de bevolking in 2050 single zal zijn. Omdat de nieuwe trend is dat de mens liever als single door het leven wilt gaan. Dit komt zowel bij jongeren als bij ouderen voor. Bij jongeren is de nood om single te zijn anders: Relaties blijven minder lang duren en zoeken verder tot ze het beloofde land gevonden hebben. Ouderen hebben al een gezin gehad en hebben geen nood meer aan die gezinsband. Door de toenemende vergrijzing neemt het aantal singles toe.

Volgens de cijfers van de redactie is de verhouding als volgt:

hoeveel kan ik lenen als alleenstaande en alleenstaande moeder

 

(bron:De Redactie)

Hieruit blijft dat alleenstaande ouders het moeilijker hebben dan alleenstaande personen. Dat verschil is niet zo omdat alleenstaande ouders vaak bijkomende premies en kortingen krijgen omdat ze kinderen ten laste hebben.

Waarom koppels het zo makkelijk hebben?

De reden waarom koppels het gemakkelijker hebben, is niet alleen omdat ze de kosten van energie en water kunnen delen maar ook zelfs hun belastbaar inkomen verdelen waardoor men minder belastingen dient te betalen (België). Een single betaald bijna 56% belastingen op zijn inkomen terwijl partners hun inkomen gedeeltelijk kunnen doorschuiven naar de partner niet het minst verdient. Op die manier dienen ze beide minder belastingen te betalen.

Als koppel kan je makkelijker een hypothecaire lening aangaan aangezien beide meestal een vaste job heeft. Hierdoor wordt het risico verlaagt dat de lening niet wordt afbetaald.

Wie graag een poetsvrouw in dienst neemt kan voor een bepaald bedrag de onkosten ingeven in zijn belastingaangifte. Een koppel kan dubbel zoveel onkosten ingeven als een alleenstaande. Hier worden wordt wel per individu gerekend.

Wie graag op vakantie gaat reist ook beter met 2 of meerdere personen. Alleenstaande dienen dikwijls een extra toeslag te betalen op vliegtickets en hotelboekingen.

De roerende voorheffing is voor singles gelijk als voor koppels. Met andere woorden, ze wordt niet berekend per persoon maar per woonst. Een alleenstaande betaald dus dubbel zoveel als een koppel als men het individueel zou bekijken.

Lenen als alleenstaande, kan dat?

hoeveel kan ik lenen als alleenstaande

Bij de bank of kredietverstrekker lenen

Het kan zeker maar verwacht geen cadeau’s want als alleenstaande is het vaak moeilijker om een lening vast te krijgen. De normale regel is dat je 33% van je netto inkomen kan ontlenen. En dat is maar goed ook. Toch is dat niet evident want banken en kredietverstrekkers zijn minder geneigd je een lening al alleenstaande te geven tenzij je effectief iets in borg kunt geven.

 

Zo heb ik reeds op fora gelezen dat alleenstaande moeders meer intresten betalen op een hypotheeklening dan samenwonende die evenveel zouden ontlenen. Zelfs als is de quotiteit laag en heb je een vast maandelijks inkomen. Het is het proberen waard wanneer je verschillende kredietverstrekkers gaat benaderen en zo probeert een goed voorstel los te krijgen.

Sluit een verzekering: gewaarborgd wonen af!

Als je je job verliest dan bestaat de mogelijkheid dat je de hypothecaire lening niet meer krijgt afbetaald. Met een gratis verzekering ‘gewaarborgd wonen’ ben je hiervoor gedekt gedurende 3 jaar dat je arbeidsongeschikt bent.

 

Hypotheek aanvragen NEDERLAND

rente
Goedkopehypotheek.nlVanaf 2,8%Hypotheek rente
Hypotheek OversluitenHypotheek overschakelen naar voordeligere tarievenKLIK HIER
Zet de stap en schakel over naar een andere hypotheek
Hypotheek-Rentetarieven.nlLening al vanaf 1,10%Hypotheek vergelijken
Bekijk leningvoorwaarden

Hypotheek aanvragen BELGIE

min.max.rente
Hypotheken.be12500 euro400,000 euro2,40%Hypotheekwinkel.be
onafhankelijkadvies.beop aanvraagop aanvraagop aanvraagHypotheek 2e woning

Om je kans op een lening als alleenstaande te vergroten,

  • probeer dan zelf een spaarpotje aan te leggen. Hoe meer geld je zelf heb vergaard, hoe meer vertrouwen de banken hebben dat je het geld terug betaald.
  • je kan het huis als waarborg stellen. Dat wil niet zeggen dat je rijkelijk moet gaan leven en dat er niets kan gebeuren. wordt het vastgoed opnieuw verkocht omdat je de hypothecaire lening niet kan afbetalen, dan zal het huis vaak goedkoper verkocht worden dan het waard is. Dat resulteert in bijkomende schulden die je aan de bank sult moeten betalen.
  • je kan vragen aan je ouders om borg te zijn. Stel je hebt maar een beperkt krediet nodig en je ouder hebben zelf een spaarpotje, dan kunnen zij krediet staan voor moest het slecht gaan. wel zou ik je aanraden dit heel goed te doorpraten vooraleer die stap te zetten.

Sociale lening aanvragen

Zowel in Nederland als in België kan je een sociale leningen aanvragen wanneer het inkomen gelimiteerd is onder een bepaald plafond.

Voor Nederland is dat: SBN

Voor België is dat: Vlaams Woningfonds, Sociaal woonkrediet, Onesto

Opgelet! Want kies je voor een sociaal leningfonds dan zijn daar ook strikte regels aan opgelegd. Zo kan je bijvoorbeeld je woning niet verhuren gedurende minstens 10 jaar. Komt er iemand bij je inwonen, dan wordt de lening herzien aangezien er dan een extra kostwinner is, je kan het pand niet verkopen binnen de 10 jaar. Dit zijn slechts enkele regels die kunnen gelden. Denk dus heel goed na voor je een lening als alleenstaande bij een sociaal fonds aangaat.

Crowdfunding

alleenstaande ouder en geld lenenDoor middel van crowdfunding kan je eveneens een lening als alleenstaande voor een woning aangaan. Toch, de rentes kunnen hoog oplopen tot zelfs 8% en is dus niet aan te bevelen. Dat levert een zeer hoge druk op de hypothecaire lening tenzij dat je een lage quotiteit hebt.

Lenen bij familie

Gaat het om grote bedragen, dan kan je je kans wagen bij ouders of suikertantes. Opgelet. Denk goed na. Het kan familiebanden kapot maken wanneer je de afspraken niet nakomt.

Erfenis

Niet echt lenen als alleenstaande maar je kan wel aan je ouders vragen een deel van het geld reeds te schenken om zo hoge erfeniskosten bij overlijden te vermijden. Dat kan enkel wanneer de ouders een mooi spaarcentje opzij hebben gezet.

Hoeveel kan ik lenen als alleenstaande?

Eén gedachte over “Hoeveel kan ik lenen als alleenstaande?

  • februari 14, 2018 om 11:43 pm
    Permalink

    Goede dag, heb je een lening nodig? zoals een lening om uw diensten af ​​te betalen, om uw huur te betalen en financiële problemen op te lossen, hier is een kans voor u, Hope biedt woningkredieten, zakelijke leningen, zakelijke leningen, startkapitaal, leningen voor leningen, bouwleningen, autoleningen, hotelleningen, enz. van 2% rentetarieven per jaarlijkse terugbetaling, Hope-lening duurt maximaal {45} uur, om bij alle goedgekeurde klanten terecht te komen, neem contact met ons op via (kplenders@outlook.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *