Vele onder ons hebben een betaalkaart waar we makkelijk en snel onze inkopen mee kunnen doen. Maar soms is het geld op en gaan we in het rood. Vele onder ons beseffen niet hoeveel het kost om eventjes in het rood te staan, ook al gaat het slechts over een klein bedrag. 

In het rood gaan
Of je al of niet in het rood kan staan, hangt af van de betaalkaart die je hebt. Wil je echt niet in het rood komen te staan, kan je de betaalkaart limiteren. Zo kom je nooit voor onverwachte kosten te staan. Maar geeft toe, wie heeft er zelf nog nooit eens in het rood gestaan. Toch kan dit een dure aangelegenheid zijn. De kosten liggen namelijk veel hoger dan wanneer je een gewone lening zou aangaan. Uit een onderzoek dat de AFM heeft uitgevoerd, blijkt dat de meerderheid de kosten een pak lager inschatten.

Kosten voor in het rood te staan

Over het algemeen liggen de kosten voor in het rood te staan tussen de 7% en de 14% debetrente of een maximale kostenpercentage van 18%. Dat is dus heel veel. Deze tarieven zijn weliswaar nooit veranderd terwijl de tarieven voor het aangaan van een lening, historisch laag liggen. Afhankelijk van het type lening dat u aangaat, kan de interestenvoet variëren van 1,8% voor een hypothecair krediet naar 8,70% voor een persoonlijke lening.
Hoever je in het rood kan gaan, hangt af van bank tot bank. Meestal kan je enkel met een kaart in het rood gaan wanneer er op die rekening je maandinkomen wordt gestort. Op die manier zijn banken zeker dat het tekort wordt aangevuld.

De interesten worden per dag gerekend. Hoe sneller jij het geld terugbetaald, hoe minder kosten jij er op het einde van de rit er gaat aan over houden.

Enkele voorbeelden

In het rood staan bij ING  (Bron: https://www.ing.nl)

Tabel rood staan zonder toestemming Variabele
debetrentevoet
Jaarlijks Kostenper-
centage (JKP)
Meer rood staan dan uw Kwartaallimiet toestaat 14,0% afhankelijk van de limiet
Meer rood staan dan uw Continu Limiet (voor ex-studenten) toestaat 9,9% afhankelijk van de limiet
Meer rood staan dan uw Studentenbetaallimiet toestaat 7,2% 7,2%
Rood staan zonder rood stand product 14,0%
In het rood staan bij Rabo (Bron:https://www.rabobank.nl)

Tot en met kredietlimiet Debetrente op jaarbasis Jaarlijkse Kosten Percentage (JKP) Het totale door u te betalen bedrag
€ 500 12,9% 17,8% € 521
€ 1.000 12,9% 15,3% € 1.036
€ 2.500 12,9% 13,9% € 2.582
€ 5.000 12,9% 13,4% € 5.159
Doorlopend krediet

Mensen zien ‘in het rood staan’ niet als een lening hoewel je dus een pak meer kan betalen als een gewone lening. Wanneer je dus de neiging hebt om in het rood te gaan, kan je beter opteren om een doorlopend krediet te nemen. Die rentes liggen tussen de 4,5% en de 4,9% en is een flexibele vorm van lenen. Met een doorlopend krediet kan u kleine aankopen doen of zelfs één grote aankoop. Maandelijks leg je dan een deel van de lening af plus de bijkomende rente.

Visa en Mastercard

Mastercard - creditcard
Mastercard – creditcard

Visa en Mastercard zijn eveneens mogelijkheden om toch een aankoop te maken wanneer u op het moment niet voldoende geld op uw betaalrekening heeft staan. Meestal wordt er op het einde van de maand een afrekening gemaakt en wordt het geld van uw betaalrekening gehaald. Let er dan wel op dat het geld effectief op de rekening staat waarmee de creditcard gekoppeld is. Zo niet zit u weer in het stramien van hoge kosten betalen om in het rood te staan.

Terugbetaling

Opgelet! Je kan niet zomaar een heel jaar onder nul blijven staan. In de meeste gevallen moet het bedrag binnen de 3 maanden terug aangereikt zijn. sommige banken eisen een maximum debettermijn van 1 maand.

Hoeveel kost het om in het rood te staan?
Getagd op: