Vrienden zijn over het algemeen geneigd om elkaar te helpen. Zeker als je elkaar al langer kent, is de vertrouwensband tussen goede vrienden meestal sterk genoeg om elkaar geld te lenen. Daarom dat vriendenleningen vaak voorkomen. Als het om kleine bedragen gaat, komt het in de meeste gevallen wel goed. Als je vriend of vriendin je in het verleden kleine geleende bedragen vlot terugbetaalde, ben je waarschijnlijk geneigd om ook een iets groter bedrag te lenen. We hebben het dan over een bedrag van € 7000 tot € 8000. Dit is een aanvaardbaar bedrag om aan een tweedehandsauto te besteden. Tegelijk voel je je hier wat ongemakkelijk bij. Je beschikt over het gevraagde bedrag en je wilt het ook uitlenen om je vriend hiermee te helpen. Toch heb je vragen. Je vriend leeft momenteel van een vervangingsinkomen. Hij of zij heeft zicht op een nieuwe job, maar hiervoor heeft hij of zij een auto nodig. Hij of zij wil alles volgens de regels van de kunst voorbereid. Je vriend of vriendin heeft een document opgesteld dat in grote mate overeenkomt met een formulier dat alle elementen bevat die ook een financiële instelling zou opnemen in een vergelijkbaar contract.

Ferratum
€800.00 / Maximaal
7.5 klantenbeoordeling
Online lening aanvragen
Voorwaarden:
– U bent van Nederland
boven 21 jaar en onder 69 jaar
– Netto loon boven € 1000,- (excl. studiefinanciering)
– Geen uitkeringsgerechtigde
– Geen Uitzendkrachten
– Geen Zelfstandigen (ZZP/freelance e.d.)
Saldodipje
€1500.00 / Maximaal
7.5 klantenbeoordeling
Online lening aanvragen
Voorwaarden:
Vrijblijvend en gratis aanvragen
– U bent van Nederland
– boven 21 jaar en onder 76 jaar
– Netto loon boven € 1000,- (excl. studiefinanciering)
– Geen: uitzendbureau fase A, student, ZZP, Wajong of WWB
 

Is een vriendenlening wettelijk?

Lenen aan vrienden is niet bij wet verboden. Je vriend heeft zich de moeite getroost om een contract op te stellen. Zo kun je zelf je voorwaarden vastleggen om ervoor te zorgen dat het geleende bedrag wordt terugbetaald. Als vrienden kun je het maandelijks af te betalen bedrag laag houden en de looptijd aanpassen aan de financiële mogelijkheden van de ontlener. Zo heb je grotere zekerheid dat je je geleende geld terug zal krijgen. Let wel: lenen onder vrienden heeft ook nadelen. De bedoeling is wel dat vrienden vrienden blijven. Soms kunnen de dingen onverwacht anders lopen. Hierna meer hierover.

Onvoorziene omstandigheden bij overlijden

Er zijn zoveel omstandigheden die roet in het eten kunnen gooien wanneer men een vriendenlening afsluit. Je wenst het niemand toe, maar het kan zomaar dat de persoon aan wie je het bedrag uitleende voortijdig overlijdt. Een ander voorbeeld is een verkeersongeval met de met de autolening gekochte wagen.

Bij het overlijden van de ontlener geldt het erfrecht. De erfgenamen van je vriend moeten zich aan het contract houden dat jullie onder elkaar bij leven hebben opgesteld. Hier zit wel een addertje onder het gras. Erfgenamen hebben immers het recht om een erfenis te weigeren. In dat geval zie jij het nog af te betalen bedrag niet terug.

De situatie ligt anders indien je vriend overlijdt ten gevolge van een verkeersongeval met de pas aangekochte auto. In dit geval is het belangrijk om in het contract een clausule op te nemen m.b.t. het nemen van een omniumverzekering. Dit verzekeringsproduct geldt voor de dagwaarde van de auto op de datum van het ongeval. Dit bedrag wordt uitbetaald en maakt bij een overlijden deel uit van de erfenis. In geval van schulden, zoals een ontleend bedrag of meerdere schulden, wordt het voor de auto ontleende bedrag verdeeld over alle schulden en krijg jij als vriend van de overledene niet altijd voorrang. Tenzij het om de enige schuld gaat uiteraard.

https://plusmagazine.knack.be/recht-en-geld/de-vriendenlening-doet-het-goed/

Vriendenlening: hoe veilig is dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *