Heb je een hoop schulden maar je staat niet onder schuldbemiddeling? Een lening aanvragen om je schulden af te betalen is niet altijd de beste optie. Geld lenen kost ook geld en uiteindelijk ga je meer moeten terugbetalen dat dat je op het huidig moment moet afbetalen. Het kan ook zijn dat je op de zwarte lijst staat of een BKR notering hebt. Dan kan je helemaal geen kant op.


Om zo snel mogelijk en zoveel mogelijk schulden af te betalen, kan je gebruik maken van de nul-som budget methode. Het is een heel eenvoudige methode om je schulden snel af te betalen.

nul-som budget methode

Je zou er van versteld staan hoeveel studenten niet in staat zijn om degelijk een budget te beheren. Daarom stel ik deze simpele methode voor die studenten en andere mensen kan helpen om snel van hun schulden af te geraken.

Inkomsten

Eerst is het natuurlijk belangrijk dat je wel ergens geld over hebt. Heb je niets geld over na het betalen van de gewone maandelijkse facturen, dan is het echt wel belangrijk dat je ergens een job bijneemt of dat er toch ergens een mogelijkheid is om extra inkomen te genereren. Facturen moeten dan ook uiteindelijk betaald worden. Het best is dus dat je op zoek gaat naar een goede baan die je voldoende inkomen genereert. Maar dat verzekert je natuurlijk niet dat je het geld ook daadwerkelijk gebruikt om schulden af te betalen.

Automatisch sparen

In Amerika hebben ze daar een handige app voor ontwikkeld nl. Digit. Het is een app die automatisch incalculeert hoeveel van het geld dat als inkomsten binnenkomt, je niet nodig hebt voor je dagelijkse behoefte. De app gaat automatisch geld voor je opzij zetten zonder dat je het eigenlijk daadwerkelijk voelt. Het geld kan ook elk moment terug opgenomen worden zonder probleem. Sparen is nog nooit zo makkelijk geweest. Wil je zelf niet gebruik maken van deze app, dan kan je bijvoorbeeld een doorlopende opdracht via de bank plaatsen. Het probleem is dan wel dat er elke maand hetzelfde bedrag van de rekening gaat, ook al staat er niet voldoende op. Wel kan je bij de bank de rekening zo instellen dat je nooit onder nul kan gaan. Zo vermijd je nog eens hoge kosten omdat je in het rood staat.

Totale som van onkosten

Wanneer je een totaalsom moet gaan maken van je maandelijkse onkosten en uitgaven, is het beter dat je dat niet zomaar uit het hoofd doet. Je kan dat ook gewoon niet deftig bijhouden zo. Meestal geef je veel meer uit dan dat je oorspronkelijk dacht. Anders had je in de eerste plaats geen schulden. Dus maak daarom een Excel file waar je al je uitgaven in opneemt. Tegenwoordig heb je daar verschillende apps voor waar je gewoon makkelijk en snel je uitgaven en kosten kan in opgeven. Enkele van deze apps zijn: www.anishu.com en www.spendeeapp.com. Zdnet geeft een totaaloverzicht van mogelijkheden om je budget te beheren.

Alle schulden collecteren

Om natuurlijk je schulden te kunnen afbetalen, moet je wel alle papieren van je schulden verzamelen. Je kan bijvoorbeeld voor elke schuld vragen naar een afbetalingsplan. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk maar indien wel, zorg er voor dat de afbetaling niet te groot is. Vele kleine schulden maken één grote schuld.

Principe van de nul-som budget methode

Heb je nu een goed overzicht van je inkomsten, onkosten en je schulden? Dan zou je een heel duidelijk beeld moeten krijgen van je budget. Nu komt het belangrijk deel. Het principe is gebaseerd op het feit dat: inkomsten – onkosten – schulden = 0


Om dat te kunnen verwezenlijken zal de schuld die je afbetaalt, afhankelijk zijn van je totale inkomsten en onkosten. Heb je weinig over, dan zal je weinig schulden kunnen afbetalen. Heb je meer over dan is het de bedoeling dat je een groter deel schulden afbetaalt totdat de totaal som uiteindelijk op 0 komt te staan. Dat is ook het maximum dat je maandelijks kan afbetalen. Op die manier kan jij het maximum halen en op een efficiënte manier je schulden afbetalen.

Conclusie

Hoe dan ook, schulden hebben is niet leuk maar je moet er doorheen. Dus waarom niet zo snel mogelijk alles afbetalen zodat je opnieuw een deftig leven voor de boeg hebt.

Lees ook de artikels: 

Hoe je schulden onder controle houden

Schulden

Schulden aflossen

 

Hoe een lening afbetalen met de nul-som budget methode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *