Vaak loont het de moeite om elk jaar of om de twee jaar even stil te staan bij je uitgaven. Eenmaal een contract afgesloten, kijken veel mensen immers niet meer achterom. Er kan behoorlijk wat geld bespaard worden door alles regelmatig opnieuw te evalueren.

De hypotheek

Zelfs als je bij de bouw of aanschaf van je woning een zeer interessante lening hebt kunnen bekomen, loont het vak
de moeite om die na enkele jaren nog eens te herbekijken. Zo kan ondertussen misschien wel de rente gedaald zijn of kan het bijvoorbeeld voordelig zijn om van een variabele naar een vaste rentevoet over te stappen. Of zelfs omgekeerd. Ga net als enkele jaren terug verschillende banken binnen om te laten berekenen of zij een lening kunnen aanbieden met betere voorwaarden. Om van lening te kunnen veranderen zal je echter wel rekening moeten houden met enkele kosten, zoals een opzegvergoeding ter waarde van enkele maanden interesten. Bovendien zal je terug naar de notaris moeten en registratiekosten moeten betalen voor de nieuwe lening. Het is aan te raden om deze herberekening elke twee jaar eens opnieuw te doen. Vergeet niet dat de hypothecaire lening meestal 90% van je gezinsvermogen vertegenwoordigd. Je kan ook overwegen om een wederopname te doen van je lening. Dit kan maximaal voor het reeds terugbetaalde kapitaal. Zonder extra kosten kan je dan geld opnemen om je woning te vergroten of te verbouwen aan een BTW tarief van 6%.

Energieleverancier

Sinds de energiemarkt vrij gemaakt is en er een hevige concurrentiestrijd woedt tussen de diverse energieleveranciers, kan je behoorlijk wat geld uitsparen door je contract te heronderhandelen. De prijsverhoudingen tussen de leveranciers veranderen voortdurend. Daar contracten meestal minstens een jaar duren, kan je best eenmaal per jaar de prijzen gaan vergelijken. De kans is groot dat je dan best een andere leverancier neemt voor gas dan voor elektriciteit. Bij de keuze van je elektriciteitsleverancier moet je rekening houden met je specifieke profiel en behoeften. Heb je een meter met een onafhankelijke dag- en nachtteller en verbruik je ook werkelijk meer overdag dan ´s nachts? Niet overal in het land hanteert de leverancier dezelfde prijzen en vaak is het ook afhankelijk van je verbruik. Door jaarlijks de juiste leveranciers te kiezen kan je gemakkelijk honderden euro´s per jaar sparen in je gezinsbudget. Het is dus zeker interessant om hier jaarlijks een namiddag je aandacht aan te besteden. De jaarlijkse overstap naar een nieuwe firma is kosteloos, er dient niemand voor langs te komen en de administratie gebeurd volledig door de nieuw gekozen leverancier.

TV, internet en telefonie

Ook onder deze leveranciers loopt er een hevige concurrentiestrijd. Je kan hiervan gebruik maken om voordelige contracten samen te stellen. Leg jaarlijks alle contracten op tafel en vergelijk dit met de huidige voorwaarden van die leverancier en andere leveranciers. Vaak dien je niet eens van leverancier te veranderen. De bedrijven komen immers zelden spontaan vragen of


je extra korting wenst of van nieuwe aanbiedingen wenst te profiteren. Elke firma komt jaarlijks met nieuwe voordelige pakketten en kortingen aanzetten.Geen enkele markt is zo snel in beweging als deze van de telecom. Bekijk wat het beste is voor jou en laat je nieuwe leverancier de overstap voor je regelen.

Beleggen

Sinds de financiële crisis hebben veel mensen schrik gekregen van de beurs en van beleggen. Nochtans is het nooit eerder zo interessant geweest om te beleggen. De rente op spaarboekjes staat immers heel erg laag en de beurskoers kan de volgende jaren enkel maar stijgen. Naast pensioensparen, hetgeen overigens fiscale voordelen geeft, kan je best investeren in een klein aantal bedrijfsobligaties van goede kwaliteit. Die verzekeren een hoog rendement zonder risico´s. Investeren in vastgoed, door bijvoorbeeld een bouwgrond te kopen, is op dit moment minder aan te raden, daar men vandaag totaal niet kan voorspellen hoe de vastgoedmarkt er binnen enkele jaren uit zal gaan zien. Deze sector gaat immers door een erg onzekere periode en was zelfs de aanleiding van deze crisis.

Beleggen

Hoe de uitgaven van je gezin beter beheren