Er is al veel verteld geweest over wat je moet doen wanneer je een ongeval voor krijgt. Dat is Spijtig slechts de theorie. Geld lenen om je ongeval te bekostigen is niets nieuws meer. En dit door regels van de staat of door de onbekwaamheid van de politiemedewerkers.


In geval van een ongeval – wat te doen

We gaan niet elk mogelijk ongeval uit de doeken doen. We geven hier enkele tips mee die je moet volgen om er zeker van te zijn dat wanneer jij in je recht bent, ook zo bekeken wordt door de verzekering. Dat is namelijk de hoofdzaak van heel het verhaal. De vraag is hoe doe je dat? Dat is simpel.

1. Op het moment van je ongeval, verplaats je de overtuigen niet. Rijdt de andere betrokkene van het ongeval weg, dan is dat zijn probleem. Zijn er getuigen? Houdt deze eerst tegen en vraag of ze getuigen willen zijn. Geen getuigen is minder sterk in je schoenen staan.

Vervolgens wat je doet is foto’s nemen van de voertuigen. Zorg er voor dat de omgeving duidelijk zichtbaar is. Neem ook enkele detail foto’s van de schade zelf. Geen fotocamera bij? 90% van de GSM’s hebben een camera. Weet je niet hoe het werkt? Vraag dan raad aan een omstaander.

2. Dien je de auto’s te verplaatsen om het doorgaand verkeer te verzekeren, dan kan je dat doen. Zorg dus wel eerst dat je doe foto’s hebt.

3. Bel de politie op.  Meestal duurt het een 15 tot 30 minuten eer dat de politie arriveert. Dikwijls proberen de mensen de schade onderling te regelen. NIET DOEN! Is deze persoon weggereden maar heb je wel zijn contactgegevens, dan heb je geen poot meer op te staan. Als die persoon beweert niet in het ongeval betrokken te zijn geweest, kan je de centen vergeten. Foto’s kunnen helpen maar dan heb je nog altijd geen verzekeringspapieren ingevuld. Dit wordt dan eerder een rechtszaak dan een minnelijke schikking tussen twee verzekeringsmaatschappijen.


4. Wanneer je de politie opgebeld hebt, is het nu tijd om onmiddellijk je verzekeringsmaatschappij op te bellen. Dit is dus het BELANGRIJKSTE gedeelte. Je dient exact te weten hoe je het aanrijdingsformulier dient in te vullen met betrekking tot het ongeval. Aan de politie dien je het niet te vragen. Zij weten niet hoe verzekeringsmaatschappijen werken. Daar geef ik straks een voorbeeld van. Is dit verkeerdelijk ingevuld? Dan trek je geen cent ook al ben je in je recht, zijn er ettelijke getuigen, heb je een mooie omschrijving neergepend. Het helpt niet. Dus het aanrijdingsformulier correct invullen is van essentieel belang. En dat is het probleem. Dikwijls wordt er uit onwetendheid verkeerdelijke zaken aangekruist en mag je geld lenen om je ongeval te bekostigen.

5. Wanneer de politie gearriveerd is, kan de betrokkene partij van het ongeval eveneens het aanrijdingsformulier invullen en ondertekenen. De tekening op het aanrijdingsformulier is eveneens van ESSENTIEEL belang. Enkele tips voor het invullen van het aanrijdingsformulier:

Kruis de zaken aan op het moment van het ongeval zelf. Dus wat er gebeurt op het moment dat 2 auto’s elkaar raken. Niet wat je 2 minuten ervoor aan het doen was. Een voorbeeld: je rijdt uit een parking maar op het midden van de baan dien je halt te houden want er komt een fietser aan gereden. De fietser passeert maat op dat moment rijdt iemand anders tegen jouw wagen. Wat geef je in? JE STOND STIL OP DE BAAN en dus niet, ik reed weg uit parkeerplaats. Doe je dat niet kan dat immense gevolgen hebben en ben jij de dupe want je voert een maneuver uit.

Ook op de tekening van het aanrijdingsformulier is het van immens belang om dit correct in te vullen. Ingeval van bovenstaand voorbeeld: een pijl wijst op beweging, niet de richting. Dus op het moment stond je stil want je was op die fietser aan het wachten. Je geeft dus GEEN pijl aan op de tekening.

Had jij het ook zo ingevuld? Dan ben je goed ingelicht. Zoniet heb je het aan je broek en kan je een deel of de hele schade aan je auto zelf bekostigen ook als was je zelf niet in fout. De getuigen worden zelfs niet gecontacteerd in dat geval.

Zijn beide partijen het niet eens dan komt de opmerking al wel eens ‘laat de verzekeringsmaatschappijen het uitvechten‘. NEE politie. Dat is verkeerd. Ben je het niet eens met de tegenpartij, is de politie verplicht een PV op te stellen. Met die PV ga je dan naar de verzekeringsmaatschappij. Dan mogen ze het inderdaad onderling uitvechten. Laat het aanrijdingsformulier niet door de politie invullen! Ook zij weten niet welke gevolgen dat kan hebben voor jouw. BEL ALTIJD je verzekeringskantoor hiervoor. Kan je ze niet bereiken, dan dien je een PV te laten opstellen van de feiten. Maar ook daar opgepast wat je zegt. In bovenstaande stond je stil op de baan toen iemand anders je heeft aangereden. Zo dien je het te vermelden.

Geld lenen ongeval

Ook al ben je in je recht, verkeerd invullen van de aanrijdingsdocumenten resulteert in het zelf betalen van de schade aan de wagen. Bij een ongeval zit je al snel aan enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Heb je dat geld niet op zak, zal je een financiering moeten aangaan of nog wat sparen om de kosten te betalen.Geld lenen ongeval bekostigen
Getagd op: