Geld lenen en scheiden

Een scheiding geeft een enorme aanslag op zowel uw geestelijke als lichamelijke gezondheid. Een standaard scheiding in overeenkomst kost u sowieso al 1500 euro samen. Wanneer u in een vechtscheiding terecht komt, kunnen de kosten oplopen tot enkele duizenden euro’s. Zeker als er ook kinderen mee gemoeid zijn. Daarbij komende dat het een gerechtelijke procedure is van lange duur.

Daarnaast verandert er ook heel veel op financieel vlak. Als u een lening heeft afgesloten tijdens uw huwelijk kan het zelfs gebeuren dat u aansprakelijk wordt gesteld door de schulden van uw ex. Als u een gezamenlijke lening heeft afgesloten, bent u beide aansprakelijk voor het aflossen van de lening. Hierbij moet er een dubbele handtekening zijn gegeven, door


zowel u als uw ex-partner. Als dit niet het geval is, kunt u meestal niet aansprakelijk worden gesteld. Dan gaat het om een persoonlijke lening en zal degene die het afgesloten heeft de lening moeten aflossen.

Extra schulden

Het is mogelijk dat u meer schulden krijgt na het scheiden, doordat u ook de helft van de schulden van uw ex-partner overneemt. Denk bijvoorbeeld aan een oude belastingschuld van het werk. Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, moet u deze schuld ook aflossen. U kunt er echter ook voor kiezen om deze schuld niet te betalen. De Hoge Raad zal dan bepalen of deze schuld bij het huishoudgeld hoort. In het gunstigste geval kunnen de schulden worden vrijgesproken.

Extra krediet nodig na scheiding

Tijdens een scheiding lopen de kosten ontzettend hoog op. U heeft financiële, emotionele en lichamelijke schade overgehouden


aan deze nare periode in uw leven. Het kan dan handig zijn om wat extra geld te lenen om de financiële kosten te dekken. Denk bijvoorbeeld aan een doorlopend krediet om zo onverwachte kosten te kunnen betalen.

U kunt na de scheiding er voor kiezen om een pand te huren of toch een pand te kopen. Natuurlijk is het niet evident om even snel een huis aan te kopen vlak na een scheiding. De meeste koppels gaan dan ook eerst een woonst huren en zullen later overgaan tot de aankoop van een huis. U komt ook vaak voor de mogelijkheid te staan om een nieuwe hypotheek af te sluiten om zo een eigen huisje te kunnen financieren. Let wel op: bij een hypotheek is het van groot belang dat u een eigen vast inkomen heeft. Anders is het vrijwel onmogelijk om een hypotheek af te kunnen sluiten.

Geld lenen en scheiden