We leven in een tijd waarin mensen toch al gauw een beetje bang zijn om geld te lenen. Ze denken dat ze niet makkelijk aan geld komen en dat het heel erg duur is om geld te lenen om een bedrijf op te starten. Dit is echter helemaal niet meer waar, dat idee is dan ook echt verleden tijd. Vandaag de dag is het namelijk juist heel erg makkelijk om zakelijk geld te lenen als beginnend ondernemer. Laten we eens kijken waarom een zakelijke lening aanvragen zo makkelijk gaat.
Lage rente voor zakelijke lening
Er is op dit moment een erg lage rente, dit is ontzettend gunstig voor nieuwe ondernemers en jonge bedrijven. De economie trekt steeds meer aan en het consumentenvertrouwen stijgt steeds verder. Hierdoor zijn banken eerder geneigd om een lening te sluiten voor jonge ondernemers. De kans op slagen van het bedrijf is namelijk vele malen hoger doordat het consumentenvertrouwen stijgt. Het is wel even handig om wat informatie in te winnen bij de bank. Deze kunnen je namelijk meer informatie geven over het afsluiten van de lening. Vertel dan ook wat voor een bedrijf je zou willen beginnen en wat je doelstellingen zijn, zo is de kans nog hoger dat je een lening krijgt.
Online kredietverstrekkers
Je kunt natuurlijk naar de bank gaan om een lening te openen. Dit is de meest voor de hand liggende manier om aan krediet te komen. Het nadeel hiervan is echter dat de bank aardig wat voorwaarden stelt aan het openen van een lening. Zo kan het voorkomen dat je bij een normale bank alsnog geen lening af kan sluiten. Een alternatief is dan ook om gebruik te maken van een online kredietverstrekker. Zo kun je zonder al te veel moeite toch aan kapitaal komen. Enkele grote online kredietverstrekkers zijn: Finforte, Finzie, B2BusinessLening en New10. Dit zijn heel betrouwbare online kredietverstrekkers die al een lange tijd actief zijn op het internet. Zij zullen minder snel strenge voorwaarden stellen aan het verkrijgen van een lening. Dit is dan ook een ideale manier om aan krediet te komen als jong bedrijf zijnde. Het is wel even handig om wat onderzoek te doen naar het bedrijf waar je krediet wilt lenen. Je moet er namelijk wel voor zorgen dat het bedrijf goed te boek staat en dat het een betrouwbaar bedrijf is. Zo zorg je er voor dat alles goed verloopt.
Mogelijke kredietvormen?
Er bestaan verschillende type van zakelijke leningen dit zowel voor startende ondernemingen als ondernemingen die willen doorgroeien. Maar dat is niet alles. Stapelen is tegenwoordige de nieuwe trend van financieren. Dit wil zeggen dat je niet enkel gebruikt maak van één enkele lening maar deze lening gaat combineren met
- Een andere bijkomende lening voor zelfstandigen
- Geld van investeerders
- Geld afkomstig van crowdfunding
- Privé investeerders
- Overheidssubsidies
- leasing
We noemen dit stapelfinanciering.
Welke regelingen zijn er mogelijk?
In onderstaande figuur geven we een overzicht van mogelijke regelingen binnen startup bedrijven en bestaande bedrijven die willen groeien
Leningen vergelijken
Offertes aanvragen voor een lening vergt veel tijd en energie. Men kan opteren om gebruik te maken van een centraal aanspreekpunt zoals bij bankr.nl, Leningmakelaar.nl
Zakelijke leningen vergelijken? -> Bankr.nl
Crowdfunding: Geld lenen bij particuliere investeerders
Wat is crowdfunding?
Crowdfunding is een manier van geld lenen wanneer je bijvoorbeeld niet bij een bank wilt of terecht kunt. Ook online kredietverstrekkers kunnen u geen lening toewijzen. Ook als zelfstandige is het soms heel moeilijk om een lening vast te krijgen om je handelsproject te financieren. Dan is er eigenlijk nog één oplossing om toch een groot bedrag te kunnen lenen. Dat is via crowdfunding. Via crowdfunding leen je geen geld via de bank of andere kredietverstrekker. Nee, je leent geld bij particulieren. Deze particulieren hebben meestal nog ergens een spaarpotje met geld dat ze liever geïnvesteerd zien. Via crowdfunding kunnen deze mensen geld investeren in projecten die ze zelf willen en op die manier mee deelnemen in de maandelijkse winstopbrengst die voortvloeit uit de maandelijkse afbetalingen. Zulke leningen worden ook wel peer-to-peer leningen (p2p) genoemd.
Je kan natuurlijk wel aannemen dat er in het begin heel wat tegenwind gekomen is van AFM (Nederland). Zo was de leensite Boober gedoemd tot faillissement. Hoewel het bedrijf zeer populair was, werd het concept tegen gehouden. Dat heeft natuurlijke andere bedrijven tot denken aangezet. Ondertussen zijn er wel enkele bedrijven zoals Geldvoorelkaar en Zopa (Brits) die het voor elkaar gekregen hebben om een degelijk
concept op te stellen waarmee het toeziend oog, in dit geval AFM tevreden mee was. Boober heeft spijtig genoeg de deur geopend voor andere potentiële geldaanbieders zonder er zelf veel aan gehad te hebben.
Wat is crowdfunding een goed idee?
Voor de geldlener is het natuurlijk een groot voordeel. Daarbij worden ze gescreend op de haalbaarheid van hun plan. Ook zullen ze iets beter opgevolgd worden dan andere ondernemers die een gewone lening van de bank ontvangen. Het gaat immers over de haalbaarheid van het hele concept en de reputatie van de crowdfunding organisatie.
Het voordeel van de particulier die zijn geld uitleent? Zij krijgen een hoog rendement per maand uitgekeerd … wanneer de zaak niet failliet gaat overduidelijk. Er zit dus wel zeker een risico aan verbonden. Je kan per project wel nagaan wat het risicopercentage (aangegeven) is maar het is al heel duidelijk dat je al je geld niet in 1 project moet steken. Het vraagt om gespreide investering. Steek je geld in zoveel mogelijk projecten die jij zelf kiest. Ga er van uit dat enkele projecten wegvallen wegens faling. Wanneer je een netto rendement krijgt van 6 %, denk er dan aan dat het gemiddeld iets lager ligt. Ik zou standaard uitgaan van een 4 % zodat ik niet voor onverwachte situaties terechtkom.
Voorbeelden van projecten waar je kan uit kiezen:
1= defensief (lening maximaal 30% van de afloscapaciteit)
2= behoedzaam (lening maximaal 50% van de afloscapaciteit)
3= offensief (lening maximaal 70% van de afloscapaciteit)
4= speculatief (lening maximaal 85% van de afloscapaciteit)
5= zeer speculatief (lening maximaal 100% afloscapaciteit)
Meestal krijgt elk project nog eens een De PD-rating. Een PD-rating bepaalt de initiële kans op wanbetaling naar verschillende kenmerken. Bij de classificaties AAA en AA is de kans op wanbetaling lager dan gemiddeld.
Steek dus al je geld ook niet in zo’n belegging. Het blijft een risicovolle zaak. Deze P2P zijn wel aangesloten bij de BKR. Betaal je dus niet, kom je er niet onderuit om een BKR notering te krijgen.
Conclusie
Het hoeft dus helemaal niet zo heel erg moeilijk te zijn om een zakelijke lening binnen te halen voor een onderneming. We leven tenslotte in een economisch gunstigere tijd dan in 2008. De economie trekt steeds verder aan en banken zijn minder terughoudend met het verlenen van krediet. Zit jij er dus al een tijd over na te denken om zelf een onderneming te beginnen dan is dit je kans. Via een online kredietverstrekker kom je heel eenvoudig aan krediet zonder dat je aan allerlei voorwaarden hoeft te voldoen.
Bron: Het kvk