De crisis is nog steeds niet helemaal over, veel bedrijven ondervinden nog lagere opbrengsten door de recessie. Instanties die ook nog steeds last hebben van deze crisis zijn banken, de spaarrente zakt en sommige banken hebben moeite om hun hoofd boven water te houden. Het is wel eens voorgekomen dat een bank failliet ging, kijk maar eens naar de DSB bank of naar de Lehmann Brothers. Maar wat heeft dit voor gevolgen voor jou als klant? Nog belangrijker, wat gebeurt er met de lening die je open hebt staan?
Mijn lening als de bank failliet gaat
Veel mensen zijn benieuwd naar wat er met je lening gebeurd als jouw bank failliet gaat. Dit is niet zo’n rare vraag, het gaat tenslotte vaak om wat hogere bedragen. Bij het faillissement van een bank is er sprake van een driepartijenverhouding. De bank en de kredietnemers hebben samen een verhouding, de bank en de schuldeisers hebben samen een verhouding en de kredietnemers en de schuldeisers hebben een verhouding. Deze partijen moeten samen om de tafel gaan om een oplossing te vinden. Wanneer een bank officieel failliet verklaard zal de Rechtbank van Koophandel, de rechtbank die in België exclusief bevoegd is voor faillissementen, een curator aanstellen. Dit is de persoon die namens de bank zal gaan handelen, hij is dan ook de enige die hier voor bevoegd is. De curator gaat kijken hoe iedereen zijn lening gaat terugbetalen, het liefst wil hij dat de mensen alles meteen in een keer aflossen maar dit is natuurlijk niet mogelijk in de meeste gevallen. Niet iedereen is natuurlijk in staat om in een klap zijn of haar lening af te lossen. De curator moet dus op zoek gaan naar manieren om geld te verzamelen wat hij vervolgens terug kan betalen aan de schuldeisers. De curator zal dus proberen om alle claims te innen maar hij zal ook zo veel mogelijk facturen proberen af te lossen. De curator handelt altijd in het belang van de gefailleerde.
Het totaal van alle leningen die er bij een bank openstaat wordt gezien als een inkomstenbron voor deze bank. De bank verdiend namelijk de rente over deze leningen. In sommige gevallen kan het dan ook voorkomen dat er niks veranderd, je blijft je lening gewoon aflossen bij jouw bank. Met het geld dat de bank hierover verdiend kunnen ze een deel aan de schuldeisers geven. Maar de concurrentie is ook niet gek, veel banken zijn geïnteresseerd in de leningen van andere banken. Zij zien deze leningen namelijk ook als mogelijke extra inkomstenbron. Wat de curator dan kan overwegen is om de leningenportefeuille van de bank te verkopen aan de andere banken.
Vaak is het zo dat jij als lener er helemaal niks van merkt als een bank failliet gaat. Je hebt een contract getekend waarin vastgelegd staat wat je per maand aflost. Dit bedrag zal dan ook niet veranderen, het staat immers niet voor niks in het contract. De voorwaarden van de lening zullen dan ook niet veranderen, je moet nog steeds aan de verplichtingen van het contract voldoen. Dit maakt niet uit of het bij een goedlopende of bij een failliete bank is.
Spaarrekening bij een failliete bank
Het kan natuurlijk zijn dat je naast je lening ook nog een spaarrekening open hebt staan bij de failliete bank. In deze situatie zijn er net iets andere regels. Volgens het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank (DNB) mogen de spaar-en leenbedragen met elkaar verrekend worden. Dit geldt ook als je een hypotheek en een spaarrekening bij de failliete bank hebt. In praktijk zit dit er als volgt uit. Stel je hebt een lening van 20.000 euro en een spaarrekening van 10.000 euro bij de failliete bank, dan houdt je een lening van 10.000 euro over. Je spaarcentjes krijg je dus niet meer, je schuld wordt simpelweg verlaagd. Jammer genoeg zal er voor kredietnemers dus geen sprake zijn van een onverwachte verassing. Je moet als kredietnemer nog steeds verdere afbetalingen doen. Dit moet vanaf de datum van overname aan een andere bank. Ook zal er bij het faillissement van een bank dus geen sprake zijn van een openvallend krediet waarbij je onmiddellijk alle openstaande bedragen moet terugbetalen.
Opgelet! Het spaargeld is slechts gewaarborgd tot 100.000 euro per bank.
Heb je zelf een kluis bij een bank, dan kunnen ze niet aan het geld of de documenten die er in bewaard worden. Dat blijft altijd uw eigendom ook al is de bank failliet.
Tips
Er zijn enkele tips om de risico’s van het lenen te verminderen, zo heb je straks geen gezeur als de bank failliet zou gaan. Ook al merk je er niet veel van, het kan je een hoop papier werk schelen.
Ten eerste is het handig om de lening en de spaarrekening apart van elkaar te houden. Als u al spaart is het verstandig om dit over meerdere banken te verspreiden, zo verminderd u het verlies als de bank failliet mocht gaan.
- Als laatste is het verstandig om te kijken of uw banken niet bij hetzelfde moederbedrijf horen, bij faillissement gaan deze namelijk allemaal failliet.
Dit waren enkele tips om je voor te bereiden op de hele kleine kans dat de bank failliet kan gaan, en zelfs al gaan ze failliet, jij merkt er als lener vrij weinig van. Maak je dus allemaal niet zo’n zorgen als het wat slechter gaat met de bank, het komt altijd wel weer goed.