Waarom een fietslening? Door de jaren heen zijn fietsen steeds meer geëvolueerd van een basisvervoermiddel naar geavanceerde technische hoogstandjes. Elektrische fietsen zijn erg populair, maar dragen ook meteen een prijskaartje dat in de duizenden euro’s kan lopen. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de prijs van dit ecologisch verantwoorde vervoermiddel. Het aantal mensen dat een fietslening aangaat, zit dan ook stevig in de lift. Wie overweegt een bedrag te lenen om een nieuwe tweewieler aan te kopen, vindt in dit artikel enkele belangrijke richtlijnen. Het goede nieuws is dat er tal van mogelijkheden bestaan en dat de rentevoet van een fietslening steeds lager wordt. Net omdat er zoveel soorten leningen bestaan is het belangrijk om de diverse vormen naast elkaar te zetten en de voor- en nadelen ervan met elkaar te vergelijken.

Voordelen van een fietslening

Een aantal mensen vraagt zich mogelijk af waarom het niet beter is om een bedrag van een paar duizend euro zelf te sparen en de aankoop even uit te stellen. Enkele jaren geleden zou dit inderdaad een goede raad geweest zijn. Toen betaalde je nog behoorlijk wat rente op een lening. Dit was zeker het geval voor een relatief bescheiden bedrag. Nu de rente laag blijft, geeft een fietslening bij een financiële instelling zoals een bank je de mogelijkheid om op een voordelige manier het bedrag van je aankoop te spreiden over een langere termijn. Zo voel je de impact van je aankoop op je budget wat minder. Sowieso hanteert een bank een bepaalde veiligheidsgrens. Financiële instellingen gaan ervan uit dat het bedrag wat je maandelijks terugbetaalt aan een lening nooit meer mag bedragen dan een derde van je maandelijkse netto inkomen.

Laagste rente: 0,65%

De laagste rentevoet vind je bij Beobank. We leggen hierna uit wat dit voor gevolg heeft voor het totaalbedrag dat je uiteindelijk betaalt voor je elektrische fiets. Stel je voor dat je een fiets wil kopen van € 4.000. Dit bedrag kun je volledig lenen en nadien 3 jaar lang afbetalen. Per maand betaal je € 112,12. Aan het einde van je rit heb je € 4.039,92 betaald. Het verschil met de werkelijke prijs van de fiets is in dit geval minimaal! Let wel, het minimale bedrag dat je voor een fiets kunt lenen bedraagt bij Beobank € 1250.

Voor welke fiets een lening aangaan?

Niet alleen elektrische fietsen zijn duur. Ook bepaalde modellen van bakfietsen, mountainbikes of vouwfietsen kunnen prijzig zijn. Wie wil lenen voor dit type van fietsen kan terecht bij de volgende banken: Belfius, BNP Paribas Fortis, CBC en KBC. De laagste rente bij deze financiële instellingen bedraagt 0,80%. Hierbij blijft het van belang om de mogelijkheden bij deze verschillende banken met elkaar te vergelijken. Bij Belfius moet de te ontlenen som minstens € 1.000 bedragen. Bij BNP Paribas Fortis en KBC kun je al terecht voor een lening van € 500. CBC is een zusterinstelling van KBC, maar hanteert toch andere voorwaarden. Hier kun je pas een lening aan 0,80% aangaan als het te ontlenen bedrag minstens € 2.500 bedraagt.

min.max.rente
Cofidis.be2500 euro 50.000 euro3,99%Persoonlijke lening offerte
Santander BE2500 euro50.000 euro5,5% tot 12%Persoonlijke lening offerte
Eurasca1251 euro99.000 euro3,99% tot 9,99%Persoonlijke kening offerte

Het gemiddelde bedrag van een fietslening

Uit gegevens van BNP Paribas Fortis blijkt dat bij deze bank de gemiddelde fietslening ongeveer € 3333 bedraagt. De looptijd neemt meestal 27 maanden in beslag, en de meeste klanten betalen per maand € 120 af. Met een rentevoet van 0,80 % doet BNP Paribas Fortis een gunstig aanbod. Wat je betaalt aan rente is afhankelijk van ontleende bedrag. Wie € 3000 leent over een periode van 2 jaar, betaalt € 25 euro aan rente op het geleende bedrag. Leen je € 5000, dan betaal je met een looptijd van 3 jaar € 62 aan rente.

Nieuwe vervoermiddelen

Bij BNP Paribas Fortis is het daarenboven mogelijk om voor nieuwe vervoermiddelen zoals een monowheel, een elektrisch skateboard of een hoverboard een lening aan te gaan.

Waarom meer lenen?

Soms is het een goed idee om meer te lenen dan het aankoopbedrag van je fiets of nieuwe vervoermiddel. Zo kun je ook je fietsverzekering in je lening opnemen. De meeste banken staan hiervoor een te lenen bedrag van 110% voor toe. Bij Beobank kan je zelfs 120% van het aankoopbedrag lenen. Dit is bijvoorbeeld nuttig als je behalve een verzekering ook nog een helm nodig hebt, zoals bij een speedpedelec waarmee je sneller dan 40 km per uur kunt rijden.

Fietslening: alles wat je moet weten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *