Het kan zo zijn dat u de mogelijkheid heeft een lening vervroegd terug te betalen, hiermee zorgt u er voor dat u minder lasten heeft en ook wat rustiger adem kan halen. Maar hoe gaat het terug betalen voor de afgesproken datum te werk?


Soort lening vervroegd terugbetalen?

Per soort lening gaat het natuurlijk anders te werk om de lening vervroegd terugbetalen: heeft u een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een hypotheek die u vroeger wilt aflossen? In ieder geval heeft iedereen het wettelijk recht om een lening vervroegd terug te betalen.

–>Hypotheek

–>Autolening

–>Persoonlijke lening

–>Doorlopend krediet

–>Renovatielening

Bij een persoonlijke lening gelden uiteraard andere regels dan bij een doorlopend krediet of een hypotheek. Als u een lening hebt afgesloten die lager is dan 40000 euro, heeft u het recht om het vervroegd terug te betalen. Mocht u voor meer hebben geleend, ligt dat aan de leenovereenkomst. U kan zelf contact zoeken dan en kijken wat er mogelijk is met het bedrijf waar u een lening hebt afgesloten.

Het vervroegd terugbetalen van een persoonlijke lening betekent wel een verlies in rente voor de banken, dus het kan zo zijn dat het vervroegd afbetalen ook geld kost. De kosten hiervan liggen erg aan de looptijd van het contract. Als er een zeer korte tijd verstreken is zal het te betalen bedrag dat u naast de lening moet betalen maximaal 5% van de totale leensom kosten. Hoe langer de looptijd, hoe minder % u over de totale leensom moet betalen, tot een bepaald punt waar het niks kost.


Lopend krediet

Bij een lopend krediet heeft u altijd de mogelijkheid het vervroegd terug te betalen. Het mooie hiervan ook is dat er geen extra kosten aan vast zitten. Een doorlopend krediet is simpelweg af te lossen door het beschuldige bedrag naar de bank over te boeken. Via de telefoon of het internet moet u het krediet dan op heffen.

Hypotheek

Uiteraard heeft u ook de mogelijkheid je hypotheek vervroegd af te lossen. Dit gebeurt allemaal via de bank en de bedrijven waar u mee gewerkt heeft. Het aflossen heeft een aantal voordelen en nadelen.

Voordelen:

  • U heeft bijvoorbeeld lagere maandlasten,
  • heeft geen last meer van de gevolgen van de hypotheek rente die stijgt,
  • en mocht u het huis willen verkopen heeft u minder snel een restschuld.

Het nadeel uiteraard is dat u minder geld zal hebben aangezien u maandelijks meer moet afleggen, maar ook dat u geen of minder hypotheekrenteaftrek krijgt.

Het totale bedrag van terugbetaling

Het totale bedrag dat u uiteindelijk zal moeten terugbetalen, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het totaal openstaand kapitaal: bij de meeste leningen vangt men aan met de terugbetaling van de rente, en slechts een klein deel kapitaal. Hoe langer de lening loopt, hoe meer kapitaal je uiteindelijk gaat aflossen.
  • Daarbij rekent de bank nog de intrest van de komende drie maanden.

De Europese richtlijnen zijn als volgt:lening vervroegd terugbetalen

  • 0,5% van het bedrag dat je te vroeg aflost, als de lening nog maximaal één jaar loopt
  • 1% van het bedrag dat je te vroeg aflost, als de lening nog minimaal een jaar loopt

Dit wordt ook wel eens de wederbeleggingsvergoeding genoemd.

Het is vooral voordelig wanneer de lening nog een hele tijd loopt aangezien ander de kosten die er bij komen kijken, hoger zijn dan de winst die men er uithaalt bij het vervroegd terugbetalen van de lening. Dikwijls is de wederbeleggingsvergoeding ook afhankelijk van uw relatie met de bank, met de economische toestand en het beleid van de bank.

Een lening vervroegd terugbetalen