Informatie over het Doorlopend krediet 

Als u nog niet bekend bent met het doorlopend krediet aanvragen en daar meer over wilt weten, leest u gerust verder. Wij doen ons best om zo helder en duidelijk mogelijk uit te leggen wat u kunt en mag verwachten van een doorlopend krediet.

Het Doorlopend krediet is, net als de Persoonlijke lening een vorm van geld lenen. Doorgaans sluit u het Doorlopend krediet direct af bij een bank of via een intermediair (zoals elektrozaak en supermarkt). Het voordeel van een intermediair is dat zij de connecties en afspraken met de bank al hebben gelegd en daarom de meest gunstige leningen voor u kunnen afdwingen. Ook het Doorlopend krediet is dus via een intermediair vast te leggen.

Doorlopend krediet aanvragen NEDERLAND

min.max.rente
Geldshop - NL2500 euro75000 eurovanaf 3,9%Textlink - Doorlopend krediet aanvragen
Kredietspotter
Doorlopend - NL
500 euro (geen minilening)75000 eurovanaf 4,5%Doorlopend krediet regelt u bij KredietSpotter.nl
De Leningmakelaar - NL1000 euro100000 eurovanaf 4,5%De-leningmakelaar.nl - 30 leningen vergelijken
A-krediet - NL5000 euro150000 eurovanaf 4,5%Doorlopend krediet aanvragen

Bekijk leningvoorwaarden

Doorlopend krediet aanvragen BELGIE

minimummaximumrente
Santander BE2500 euro50.000 euro5,5% tot 12% Textlink BEnl

Waarom een Doorlopend krediet aanvragen?

Een doorlopend krediet is een zéér flexibele vorm van lenen en is dan ook zeer populair onder de consumenten. U bepaalt zelf wanneer en hoeveel geld u opneemt en u kunt ten alle tijden over het geld beschikken. U spreekt vooraf met een bank of intermediair (intermediair aanbevolen) een vast bedrag af dat u wilt en kunt lenen. Dit bedrag is vrij te besteden naar uw wensen. Zo kunt u in 1 keer een grote aankoop doen, meerdere kleine aankopen of gewoon om achter de hand te houden. Als u geld heeft opgenomen van het doorlopend krediet, daarna weer afgelost heeft, kunt u dit geld altijd wéér opnemen. De rente over het doorlopend krediet ligt over het algemeen gemiddeld tussen de 5 en 14,50%. Deze rente is gedurende de voordelen-doorlopend-kredietlooptijd van de lening variabel en kan altijd stijgen of dalen. Als u wilt lenen tegen een vaste rente, lees dan meer over de persoonlijke lening.

Maandelijks wordt een vooraf afgesproken bedrag afgeschreven voor het aflossen van de lening en betaald u rente over het bedrag dat u heeft opgenomen. Heeft u geen geld opgenomen van het doorlopend krediet? Dan lost u alleen uw maandelijkse kosten af. Het is altijd fijn om te weten dat u geld achter de hand heeft voor als er bijvoorbeeld:

  • Iets kapot gaat in en om huis/auto (reparaties e.d)
  •  Een leuke aankoop wilt doen
  • Op vakantie/ weekendje weg
  • Verbouwen/ klussen

Als de maandelijkse kosten voor de aflossing van het Doorlopend krediet in uw financiële situatie past, en daarnaast de rente die betaald dient te worden over het opgenomen bedrag ook daadwerkelijk betaald kan worden, is dit een prima vorm van geld lenen. Daarom ook de meest gekozen vorm van lenen in Nederland en België. Het is een fijn en veilig gevoel voor de consument wetende dat er geld achter de hand is.

Kenmerken van het Doorlopend krediet

Enkele kenmerken van het doorlopend krediet zijn:

Een variabele looptijd

Het doorlopend krediet heeft een variabele looptijd. Dat wil zeggen dat de variabele rente en de mogelijkheid om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen zijn tot de mogelijkheden behoren. Wat u aflost aan de lening kunt u dus ook weer opnemen als dat nodig is. De looptijd van het doorlopend krediet loopt dus zolang de lening niet afbetaald is.

Kosteloos aflossen

Het doorlopend krediet mag boetevrij en kosteloos afgelost worden. Dit is bij een persoonlijke lening niet het geval, hier betaald u wel een boete als u eerder wilt aflossen.

Geld lenen tot €75.000,-

Met het doorlopend krediet is het mogelijk om een bedrag te lenen vanaf €1250,- tot €75.000,-. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Een doorlopend krediet aanvragen van 75000 EUR is wel ongebruikelijke wegens het grote bedrag. In dit geval kan u zich afvragen of u niet beter een hypothecair krediet aanvraagt of een persoonlijke lening. Vergeet niet dat de autoleningen op dit moment anno 2017 – 2018 relatief laag staan. Men kan al lenen aan een tarief van minder dan 2%.

Voor goedkope autoleningen ->>>> klik hier

 
 Variabele rente en JKP

doorlopend krediet
Berekenen doorlopend krediet

Houd er rekening mee dat u dan net als bij een doorlopend krediet kosten gaat betalen, in de vorm van rente. De rentetarieven kunnen verschillen per financiële instelling of tussen-bemiddelaar. Gelukkig legt de regering een maximum jaarlijks kostenpercentage (JKP) vast die financiële kredietverstrekkers niet mogen overschrijden.

  • Voor minikredieten tot 1250 EUR, ligt het JKP op maximaal 14,50%
  • Voor doorlopend krediet tussen 1250 EUR en 5000 EUR ligt het maximum op 152,50 %.
  • Voor doorlopend krediet boven de 5000 EUR ligt het JKP op 11,50 % maximum.

Opgelet: Lees aandachtig de voorwaarden: Soms zijn commissies en kredietkaartkosten niet inclusief op de JKP en dient men deze nog bij te betalen. Vraag ernaar bij uw dienstverlener!

Opgelet voor bijkomende kosten bij het JKP. De totale kosten dienen transparant te zijn voor de consument. Vraag daarom achter het SEC­CI-for­mu­lier dat volgens de EU dient opgesteld te worden voor alle leningen. Dit document wordt door de consument ondertekend en mag u mee naar huis nemen om kredieten duidelijk met elkaar te kunnen vergelijken.

De rente voor het doorlopend krediet is evenals de looptijd ook variabel. Dit houdt in dat de rente tijdens de looptijd kan dalen of stijgen.
Bij een doorlopend krediet aanvraag, moet u zich er goed van bewust zijn dat wanneer de rente stijgt, het aflossingsdeel van uw maandlasten kleiner wordt. U doet er dan langer over om het doorlopend krediet af te lossen.

Uiteraard kunt u zich wel wapenen tegen de hogere kosten per maand, als het gevolg van een hogere rente. Stel dat de rente oploopt, dan is het verstandig om wat meer geld af te lossen, of aan de andere kant in ieder geval geen nieuwe bedragen op te nemen. U kunt bij een doorlopend krediet aanvraag onbeperkt boetevrij aflossen, waardoor het bij een hoge rente zelfs mogelijk is om het volledige bedrag terug te betalen, zonder dat dit kosten met zich meebrengt. Aan de andere kant kunt u natuurlijk wat meer lenen op het moment dat de rente laag staat, aangezien dit u dan relatief weinig kost.

Intermediairen versus banken

Een doorlopend krediet aanvragen is interessant bij de aankoop van een laptop, camera, of andere elektrozaken. Daarom zijn het vooral de elektrozaken en de supermarkten die koning zijn van de consumentenkredieten. Fnac werkt samen met Alpha Cre­diten Fi­ma­ser bijvoorbeeld terwijl Van Der Borre samenwerkt met Buy Way Per­so­nal Fi­nan­ce. 

Wil je dat liever niet, dan kan je ook rechtstreeks naar een bank gaan en daar een doorlopend krediet afsluiten. Er wordt dan niet gespecificeerd voor welke doeleinden het geld gebruikt wordt.

Verschil doorlopend krediet versus kredietkaart

Ongeveer 60% van de Nederlanders verkiezen toch te betalen met een kredietkaart. Deze werkt wel anders als een doorlopende lening. Bij een kredietkaart wordt het gespendeerde geld op het einde van de maand, van de zichtrekening gehaald. Dus als u iets aangekocht hebt van 1000 euro, gaat er op het einde van de maand ook 1000 euro van uw bankrekening. Koopt men niets aan met de kredietkaart, dan dient men natuurlijk ook geen rente te betalen.

Wanneer u dus weinig geld kan sparen of weinig geld op het einde van de maand overhoudt, is dit effectief een risicovolle lenig. bij het niet kunnen betalen van het overeenkomstige bedrag, worden er hoge rentevoeten gerekend (12% tot 14% rente).

Bovendien kan men bij verschillende winkels verschillende kaarten aanvragen. Staat men niet genoteerd bij de BKR of de Centrale Bank voor kredieten, dan krijgt met groen licht. Leef daarom niet boven uw stand en beperk je doorlopend krediet tot het mogelijke.

Schuldsaldoverzekering op consumentenkrediet verplicht?

doorlopend krediet aanvragen
Doorlopend krediet aanvragen

Sommige kredietverstrekkers durven klanten verkeerdelijk informatie te verschaffen. Ze willen namelijk een schuldsaldoverzekering aan de consument opdringen terwijl dit helemaal niet verplicht is. Zeker niet voor een doorlopend krediet. Natuurlijk gebeurt dit om extra verkopen te genereren maar voor de consument heeft een schuldsaldoverzekering weinig zin. Waarom is dit?

  1. Meestal gaat het om een lag bedrag.
  2. De looptijd van een krediet is meestal beperkt.

Uit cijfers blijkt dat slechts minder dan 0,5% van die consumenten die een schuldsaldoverzekering hebben op het doorlopend krediet, hier ooit van hebben gebruik gemaakt!

Laat je dus niets wijsmaken en maak fraudeurs niet nog rijker.

Samenvatting

Het doorlopend krediet is een consumptief krediet en biedt voor veel mensen onder andere een interessant alternatief voor de persoonlijke lening. Weet u dat u de komende tijd te maken krijgt met hoge kosten, maar weet u nog niet precies hoe hoog deze uit zullen vallen? Dan is het prettig om gebruik te maken van een doorlopend krediet aanvraag, waarmee u ervoor zorgt dat u in ieder geval voldoende geld achter de hand heeft. Houd er aan de andere kant rekening mee dat de flexibiliteit groot is en bijvoorbeeld de looptijd niet per se hoeft vast te staan.

U kunt het doorlopend krediet op een aantal verschillende manieren gebruiken. Wilt u bijvoorbeeld een auto kopen en ook de kosten van de reparaties en het onderhoud financieren? Dan is het verstandig om gebruik te maken van deze kredietvorm, aangezien u vooraf niet precies hoeft aan te geven hoeveel geld u wilt lenen. In plaats daarvan kunt u de kosten afwachten en op basis daarvan vervolgens het gewenste bedrag opnemen. Het doorlopend krediet maakt het geld lenen wat dat betreft meer flexibel, waardoor u daar gebruik van kunt maken op de manier die u wenst.

voor-en-nadelen-doorlopend-krediet

Kredietlimiet vastleggen

Het doorlopend krediet werkt op basis van een kredietlimiet, zoals u die kunt afspreken met de bank. U zorgt er daarmee voor dat u de mogelijkheid heeft om tot dat bedrag geld op te nemen, afhankelijk van hoeveel u nodig heeft. U kunt de kredietlimiet afsluiten op basis van uw inkomen. Er is bij een doorlopend krediet doorgaans geen sprake van een onderpand, waardoor het vooral uw inkomen is dat van belang is. Verdient u voldoende om een kredietlimiet van €10.000 af te kunnen spreken? Dan bent u niet verplicht om dit bedrag volledig op te nemen, maar heeft u wel die mogelijkheid.

U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om in eerste instantie €5.000 op te nemen. U kunt dat bedrag dan gebruiken om een auto te lenen, of de studie van uw kinderen voor een groot deel te financieren. Blijkt na een jaar dat er nieuwe boeken nodig zijn, of u een reparatie aan de auto uit dient te laten voeren? Dan heeft u de mogelijkheid om nog eens €1.000 of €2.000 bij te lenen. U kunt geld bijlenen tot aan de limiet, waardoor u alle vrijheid heeft om hier flexibel gebruik van te maken.

 Flexibiliteit

U heeft ook met het oog op het geleende geld een grote mate van flexibiliteit tot uw beschikking. U dient de bedragen die u leent direct af te gaan lossen, ook al is het met kleine stappen. Dat betekent dat u de eerste €5.000 af zal gaan lossen en u er daarmee voor kunt zorgen dat u uiteindelijk weer vrij van de lening door het leven kunt gaan. Op het moment dat u later toch weer wat extra geld nodig heeft is het mogelijk om dit weer op te nemen, ook indien u de bedragen eerder alweer heeft afgelost. We noemen dit de nul­s­tel­lings­ter­mijn.

Het is de mogelijkheid om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen die de persoonlijke lening duidelijk anders maakt dan het doorlopend krediet. Met een persoonlijke lening leent u een vast bedrag en gebruikt u de looptijd om dit steeds een beetje verder af te lossen. Dit is bij het doorlopend krediet minder het geval. Dat is vooral interessant wanneer u te maken krijgt met onverwachte kosten en u er graag voor wilt zorgen dat u voldoende geld achter de hand heeft. Neem de bedragen gerust opnieuw op en zorg er daarmee voor dat u de kosten die u dient te maken kunt blijven betalen.

  

Meer informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Doorlopend_krediet