Wat is een dollarrekening?
Ik heb ze zelf ook lang moeten achter zoeken wat een dollarrekening nu juist inhoud. Ook de assistenten aan het loket van de bank zelf wisten er geen weet van. Erger nog, ze hadden mij de verkeerde info verschaft wat mij een toch minstens 2000 euro gekost heeft. Opeens zag ik dan ook dat mijn belegging helemaal niet meer zo rendabel was. Om er voor te zorgen dat mensen niet meer dezelfde fout maken of op zijn minst duidelijk weten wat een dollarrekening inhoudt, wil ik even in het kort mijn kennis die ik heb vergaard, delen met de wereld. Mogelijk zijn er nog zaken die niet volledig zijn. Gelieve dan even hieronder een reactie te plaatsen zodat ik de info kan bekijken en kan verbeteren.
Wat mij in eerste instantie verteld heeft? Dat is dat de dollarrekening dezelfde rekeningnummer zal hebben dan de zichtrekening die ik reeds had. Dat is gedeeltelijk waar maar ook volledig verkeerd. Wanneer je via Homebank gaat kijken, heeft deze rekening exact dezelfde nummer als de bankrekeningnummer van je zichtrekening. Maar wat de klant niet ziet, zijn de verborgen nummers die er eigenlijk ook horen te staan. De nummers die werkelijk duiden op een dollarrekening zijn niet zichtbaar voor de klant. Je krijgt dus inderdaad de indruk dat het gewoon een zusterrekening is waarop de dollars gestort worden. Daarbij heb ik een dollarrekening waarvan het rekeningnummer absoluut niet overeenkomt met de dollarrekening die ik in België heb geopend.
Wat je als klant niet onmiddellijk doorhebt
Maar wanneer je dan een verrichting (overschrijving) gaat willen maken, ga je zien dat je dus een INTERNATIONALE transactie gaat uitvoeren. Het is dus niet mogelijk om zonder kosten, het geld van je zichtrekening naar een Belgische of Nederlandse zichtrekening te storten.
Ik zag mijn winsten van mijn belegging de mist ingaan. Want overschrijven naar een Belgische/Nederlandse bankrekeningnummer bracht extra kosten (administratieve kost) met zich mee plus de commissie die de banken afhouden voor het omzetten van dollar naar euro.
Wat is een dollarrekening dan wel? Het is een soort van belegging in dollars. Maar hoewel ik geen dollars had aangekocht en deze gewoon op mijn rekening werden gestort (Dollar naar Dollar) zag ik dit al zeker niet in als een beleggingsrekening. Dat is mij trouwens ook niet meegedeeld geweest op de bank zelf aan het loket.
Welk voordeel heb ik er dan aan gehad? Nada!! Want ik had voor het appartement dat ik in Amerika had, een aparte dollarrekening (die je moet aangeven aan CAP) geopend waar alle rekeningen en huurgelden op kwamen. Ik begrijp dus in de eerste plaats niet waarom mijn real estate manager mij aangeraden heeft om in Amerika een dollarrekening te openen. Je had dus evengoed in België een dollarrekening kunnen openen en daarmee de betalingen zonder extra kosten uit te voeren die je in Amerika zou hebben. Wel is het natuurlijk zo dat je natuurlijke geen grote bedragen vanuit een bank in Amerika kan overschrijven naar een Europese rekening. Daarvoor moet je je ter plaatse aanmelden in het lokaal kantoor in Amerika zelf. Dus de enige reden is dat je bij verkoop, eventueel een 2e dollarrekening opent waarop het geld van de verkoop gestort wordt, zodat je in het geheel aan je geld kan. Is dat niet nodig en kan je de overschrijvingen in stukken doen? Vraag dan geen 2de dollarrekening aan. Daar moet ik nog achter gaan. De kans is groot dat je deze rekening dan ook aan het CAP moet melden hoewel het dus lijkt alsof je een Belgisch/Nederlands rekeningnummer hebt.
Een ander nadeel is dat je het geld van een Belgische/Nederlandse dollarrekening (laten we het zo noemen) dus niet in cash of chartaal geld, kan afhalen!! Het is dus puur giraal geld, cijfers die als cijfers op de rekening blijven staan. Je kan die rekening enkele gebruiken voor overschrijvingen te maken. Met andere woorden, wil je er iets mee doen dan zal het in dollar moeten gebeuren want anders ben je kosten aan het maken.
De kosten wisselkoers bank
Op een dollarrekening krijg je eveneens geen rente. Zover ik weer betaal je er ook geen kosten op maar dat heb ik geen enkele online informatiebron gevonden. Bij ING bijvoorbeeld staat het ook niet onder ‘kosten meest voorkomende bankverrichtingen’. Wat er wel bijstaat is, hoeveel je verliest wanneer je de dollar laat omzetten naar euro. Misschien eerst zelf een gokje doen? …. Nee? Je verliest bij ING 3% van je geld!! Dat is een zeer leuke commissie van de bank ING, een leuke en snelle cadeau. Bij Argenta, Fortis, Belfius, KBC vind ik de kostenpercentages niet terug in de overzichtslijst met tarieven. Hiervoor moet u dus zelf naar de bank bellen met een grote kans dat u niet onmiddellijk het antwoord zult ontvangen.
Na even wat rond te kijken, heb ik in Nederland wel nog een internetbank gevonden die wel rente toekent aan uw dollars: https://www.garantibank.nl/klantenservice/rentestanden
Maar je ziet dus, indien u dus lekker inkomsten genereert en je laat deze op een US rekening plaatsen in België/Nederland, dan ben je wel nog eens extra 3% commissie kwijt wat ik toch wel vrij veel vind. En zelf geven ze dus op een spaarrekening nog geen 1% rente. Op de zichtrekening durf ik nog niet eens te kijken!! Het is gewoon iets waar je ook geen rekening mee houdt bij een investering als een buitenlands pand. Begin er dus niet aan als je niet kiest voor een lange termijnvisie. Alleen op die manier zijn de kosten relatief laag op termijn gezien. Anders is het de investering niet waard geweest.
[yuzo_related]