Wat is crowdfunding?Crowdfunding is een manier van geld lenen wanneer je bijvoorbeeld niet bij een bank wilt of terecht kunt. Ook online kredietverstrekkers kunnen u geen lening toewijzen. Ook als zelfstandige is het soms heel moeilijk om een lening vast te krijgen om je handelsproject te financieren. Dan is er eigenlijk nog één oplossing om toch een groot bedrag te kunnen lenen. Dat is via crowdfunding. Via crowdfunding leen je geen geld via de bank of andere kredietverstrekker. Nee, je leent geld bij particulieren. Deze particulieren hebben meestal nog ergens een spaarpotje met geld dat ze liever geïnvesteerd zien. Via crowdfunding kunnen deze mensen geld investeren in projecten die ze zelf willen en op die manier mee deelnemen in de maandelijkse winstopbrengst die voortvloeit uit de maandelijkse afbetalingen.  Zulke leningen worden ook wel peer-to-peer leningen (p2p) genoemd.

Je kan natuurlijk wel aannemen dat er in het begin heel wat tegenwind gekomen is van AFM (Nederland). Zo was de leensite Boober gedoemd tot faillissement.  Hoewel het bedrijf zeer populair was, werd het concept tegen gehouden. Dat heeft natuurlijke andere bedrijven tot denken aangezet. Ondertussen zijn er wel enkele bedrijven zoals Geldvoorelkaar en Zopa (Brits) die het voor elkaar gekregen hebben om een degelijk

crowdfunding
crowdfunding

concept op te stellen waarmee het toeziend oog, in dit geval AFM tevreden mee was. Boober heeft spijtig genoeg de deur geopend voor andere potentiële geldaanbieders zonder er zelf veel aan gehad te hebben.

Wat is crowdfunding een goed idee?

Voor de geldlener is het natuurlijk een groot voordeel. Daarbij worden ze gescreend op de haalbaarheid van hun plan. Ook zullen ze iets beter opgevolgd worden dan andere ondernemers die een gewone lening van de bank ontvangen. Het gaat immers over de haalbaarheid van het hele concept en de reputatie van de crowdfunding organisatie.

Het voordeel van de particulier die zijn geld uitleent? Zij krijgen een hoog rendement per maand uitgekeerd … wanneer de zaak niet failliet gaat overduidelijk. Er zit dus wel zeker een risico aan verbonden. Je kan per project wel nagaan wat het risicopercentage (aangegeven) is maar het is al heel duidelijk dat je al je geld niet in 1 project moet steken. Het vraagt om gespreide investering. Steek je geld in zoveel mogelijk projecten die jij zelf kiest. Ga er van uit dat enkele projecten wegvallen wegens faling. Wanneer je een netto rendement krijgt van 6 %, denk er dan aan dat het gemiddeld iets lager ligt. Ik zou standaard uitgaan van een 4 % zodat ik niet voor onverwachte situaties terechtkom.


Voorbeelden van projecten waar je kan uit kiezen:

1= defensief (lening maximaal 30% van de afloscapaciteit)
2= behoedzaam (lening maximaal 50% van de afloscapaciteit)
3= offensief (lening maximaal 70% van de afloscapaciteit)
4= speculatief (lening maximaal 85% van de afloscapaciteit)
5= zeer speculatief (lening maximaal 100% afloscapaciteit)

Meestal krijgt elk project nog eens een De PD-rating. Een PD-rating bepaalt de initiële kans op wanbetaling naar verschillende kenmerken. Bij de classificaties AAA en AA is de kans op wanbetaling lager dan gemiddeld.

Steek dus al je geld ook niet in zo’n belegging. Het blijft een risicovolle zaak. Deze P2P zijn wel aangesloten bij de BKR. Betaal je dus niet, kom je er niet onderuit om een BKR notering te krijgen.

 

 

Crowdfunding: Geld lenen bij particuliere investeerders
Getagd op: