Met grote waarschijnlijkheid hebt u al gehoord van contactloos betalen. Meestal denkt u als consument dan meteen aan de Apple Watch. Dit is geen toeval, want deze slimme horloge stelt u inderdaad in staat om met één eenvoudige polsbeweging een klein bedrag af te rekenen aan de kassa zonder dat u hiervoor uw betaalkaart uit uw kaartenhouder of portemonnee moet halen.

De Apple Watch is meer dan een dure en handige gadget. Contactloos betalen kunt u met dit apparaat als u klant bent van BNP Paribas Fortis, Hello Bank of bij Fintro. Indien u klant bent bij een andere bank, betekent dit trouwens niet dat u niet zou kunnen gebruikmaken van contactloos betalen. KBC-klanten kunnen deze service gebruiken indien zij een Garmin of Fitbit horloge dragen. Bovendien breidde BNP Paribas zijn aanbod uit tot Garmin en Fitbit horloges.

Hoe werkt contactloos betalen met een smartwatch?

De meeste consumenten zijn bekend met elektronisch betalen door middel van internetbankieren of betalen via een app van de bank op een smartphone of tablet. Betalen met een smartwatch is een relatief nieuw gegeven. Deze betaalwijze richt zich specifiek op een sportieve doelgroep die altijd in beweging is. Ofwel bent u aan het sporten ofwel bent u op weg naar uw volgende bestemming. Mogelijk bent u meer uithuizig dan u thuis bent. Bijgevolg beschikt u niet langer over de luxe om rustig voor uw computer plaats te nemen om een betaling uit te voeren.

Tijdens sportieve activiteiten hebt u niet altijd uw bankpas op zak. Betalen aan een betaalautomaat met uw kaart is dan vaak niet mogelijk. Om in deze veelvoorkomende situaties toch een klein bedrag te kunnen betalen, is contactloos betalen de oplossing bij uitstek. Toch zijn de bedragen die u kunt uitgeven door middel van oplossingen voor contactloos betalen meestal nog niet begrensd. Deze nieuwe betaalmethode is gelinkt aan de mogelijkheden van uw betaalkaart.

In de praktijk gebruiken de meeste consumenten deze nieuwe methode enkel voor kleine aankopen. Bedragen tussen € 16 en € 20 zijn hier de norm. Alles wat u hiervoor hoeft te doen is uw pols dicht bij de betaalautomaat te houden. Dit is nog niet mogelijk bij alle betaalautomaten, maar in 85% van de gevallen kunt u al van deze betaalmethode gebruikmaken. De technologie die dit mogelijk is de Near Field Communication. Deze NFC zorgt ervoor dat twee apparaten die maximaal 3 centimeter van elkaar verwijderd zijn, data kunnen uitwisselen.

Contactloos betalen met apple smartwatch

Wat heeft u nodig voor contactloos betalen?

Met alleen uw Apple Watch 4 of een andere geschikte smartwatch komt u er niet. Wie contactloos wil betalen, dient hiervoor een app te installeren.  Apple Watch, Garmin en Fitbit hebben hier allemaal eigen apps voor die u kunt downloaden in de App store of Google Play store. Ook bestaan er verschillen tussen de mogelijkheden die de banken bieden. Bij BNP Paribas Fortis kunt u zowel uw gewone bankkaart als uw kredietkaart aan uw Apple Watch koppelen. Garmin en Fitbit laten van hun kant enkel een debetkaart toe. Bij KBC onderzoekt men de behoefte van de consument om ook een kredietkaart te kunnen koppelen.

Steeds meer mogelijk: is dit veilig?

Het lijkt alsof bij het ontwikkelen van contactloos betalen geen rekening is gehouden met een noodzakelijke beveiligde betaalomgeving. Niets is minder waar. Voor u deze betaalmethode kunt gebruiken, moet u wel degelijk een pincode invoeren in de app op uw smartwatch. Dit geldt voor Garmin en Fitbit. Wie een Apple Watch gebruikt, moet de pincode invoeren op de iPhone. Zo is uw betaalverkeer al wat meer beveiligd. Hebt u toch angst dat iemand met uw horloge een betaling uitvoert, dan kunt u uw gelinkte bankkaart deactiveren op het moment dat u niet zelf met uw smartwatch op pad bent. Bij enige twijfel rond een betaling adviseren wij u om net zoals bij verlies of bij een verdachte transactie bij internetbankieren Cardstop in te schakelen.

In de kinderschoenen

Bij ons staat contactloos betalen duidelijk nog in de kinderschoenen. In andere Europese landen gebruikt 80% van de consumenten al deze betaalmethode voor kleine aankopen. De KBC bank werkt gretig mee aan experimenten. Zo zouden in de toekomst ook betalingen met een ring, een armband of een sleutelhanger met ingebouwde NFC chip mogelijk zijn. Ondertussen gaat het bij deze bank over een kleine 600 klanten die samen ongeveer 6000 contactloze betalingen hebben uitgevoerd. Een bevraging van de klanten van de bank leerde echter dat er wel de nodige belangstelling bestaat voor de nieuwe betaaltechniek.

Wat als u geen klant bent van BNP Paribas Fortis of van KBC?

Contactloos betalen behoort voor u nog niet tot de mogelijkheden. Bij de andere Belgische banken kunt u enkel de stand van uw rekening raadplegen met uw sporthorloge.

Hoe werkt Garmin Pay bij KBC?

Om contactloos te kunnen betalen, registreer je je bankkaart van KBC bij de Garmin en voel je je pincode in. Contactloos betalen is trouwens gelinkt aan het Maestro betaalsysteem. De apps van Garmin zijn gratis in de app store en bij Google Play. Als u ondanks de eenvoud van dit betaalsysteem niet uit de handleiding wijs raakt, dan kunt u de hele procedure bekijken op een online uitlegvideo. Terwijl u uw account activeert, voeren zowel Garmin als KBC trouwens een check uit waardoor u er zeker kunt van zijn dat alles in orde is voor u uw eerste contactloze betaling uitvoert.

Contactloos betalen in Nederland

Ook Nederland maakt zich klaar voor contactloos betalen. Dit is bij onze noorderburen mogelijk bij de volgende banken: ABN Amro, SNS en Rabobank. Ook hier geldt dat niet elke bank hetzelfde systeem aanbiedt of met dezelfde app werkt. Ook in Nederland is het zo dat vele consumenten op de hoogte zijn van de mogelijkheid om met een smartwatch te betalen, maar slechts weinig Nederlanders betalen in de praktijk al op deze manier. Volgens de trendsetters zijn de voordelen groter dan de kans op nadelen of misbruik. Zo hoeft u niet altijd uw bankkaart bij te hebben om iets te kunnen betalen.

Hoewel deze betaalmethode veel gebruikt wordt voor kleine bedragen, wijzen de Nederlandse voorstanders van de nieuwe technologie erop dat ook grotere betalingen contactloos kunnen gebeuren. In Nederland kan bij wijze van optie een persoonlijke code als extra beveiliging gebruikt worden. 78% van de Nederlanders zou voorstander zijn van de mogelijkheid tot contactloos betalen. Hierbij moet u ermee rekening houden dat het onderzoek uitgevoerd werd door de bankensector. Bijkomend bieden vele banken en winkels nog geen of onvoldoende infrastructuur om deze betaalmanier mogelijk te maken. Nederlandse banken die contactloos betalen aanbieden zijn: ABN Amro, ING, Rabobank, ASN Bank, SNS, Bunq en RegioBank.

Welke modellen smartwatch zijn geschikt voor contactloos betalen?

Bij contactloos betalen wordt in eerste instantie gedacht aan de Apple smartwatch 4, maar ook Garmin en Fitbit bieden modellen van smart horloges aan die u toelaten om contactloos te betalen.

Voor Garmin zijn dit de volgende modellen:

    • Vivoactive 3 en Vivoactive 3 Music

    • Forerunner 645 en Forerunner 645 Music

    • Fenix 5 Plus en Fenix 5X Plus

    • D2 Delta, D2 Delta PX en D2™ Delta S

Bij Fitbit zijn de volgende horloges geschikt voor contactloos betalen:

    • Fitbit Ionic en Fitbit Versa

    • Fitbit Charge 3 Special Edition

Behalve Apple, Fitbit en Garmin biedt ook Samsung een smartwatch die je de mogelijkheid geeft om met de nieuwste betaalmethode te werken. Het gaat over de Samsung Galaxy Watch.

Hoe werkt contactloos betalen met al deze verschillende modellen?

Hoewel het principe van deze betaalmethode hierboven al is uitgelegd en het principe in grote lijnen hetzelfde blijft, bestaan er tussen de systemen van de verschillende banken en de in omloop zijnde horloges toch opmerkelijke verschillen. Sommige methodes werken met de bestaande app voor internetbankieren van de bank in kwestie. Andere banken en horloges werken met een app die specifiek voor contactloos betalen is ontworpen. Zodoende kan het voor de beginnende gebruiker een beetje verwarrend overkomen. Ook hier geven we u dezelfde tip: ga in eerste instantie informatie zoeken op de website van uw bank of op de site van de fabrikant van uw smartwatch of draagbaar device. Behalve een volledige handleiding vindt u daar ook in vele gevallen een link naar een uitlegvideo op YouTube.

Tot de mogelijke handelingen die u dient uit te voeren behoren onder andere inloggen op de app die u gebruikt voor internetbankieren, het ingeven van de gegevens van je bankkaart, software downloaden, een online wallet aanmaken en uw account bevestigen door middel van een sms-code. Dit zijn maar enkele voorbeelden. De procedures die u dient te doorlopen, verschillen zoals hierboven vermeld van bank tot bank en zijn ook afhankelijk van het merk van uw horloge. Mocht u na het volledig doorlopen van de handleiding van uw bank, uw smartwatch en uw app toch nog problemen ondervinden om met contactloos betalen te starten, dan neemt u het best onmiddellijk contact op met uw bank. 

De mening van ervaringsdeskundigen

Nederlandse reviewers van contactloos betalen met draagbare devices bij de ABN-Amro bank kwamen tot de volgende bevindingen:

De betaalmethode werkt snel en gemakkelijk. De handelingen die u tijdens het betalen moet uitvoeren zijn veel eenvoudiger dan wanneer u aan een kassa afrekent met een betaalkaart. Daartegenover staat dat u wel heel veel persoonlijke informatie moet invoeren bij het instellen van het apparaat of het activeren van de app die u nodig hebt voor contactloos betalen.

De voordelen van de betaalmethode bij ABN-Amro

Het is mogelijk om verschillende smartwatches te koppelen aan je bankrekening. Tegelijk is het eenvoudig om de verbinding met een draagbaar device ongedaan te maken of zelfs te blokkeren.

U kunt zelf een pincode kiezen. Daardoor verhoogt de veiligheid van deze vorm van financiële transactie.

U kunt bij deze Nederlandse bank tot € 250 per dag contactloos betalen. Zo kunt u één grotere of meerdere kleine betalingen per dag uitvoeren.

Het nadeel van deze betaalmethode bij ABN-AMRO

U deelt veel vertrouwelijke informatie met de fabrikant van uw smartwatch. In het geval van Garmin gaat het over activiteitsgegevens die aan een externe partij worden overgemaakt voor onderzoeks- of andere doeleinden. Daarbij blijft het vaag of hier ook data met betrekking tot uw betalingen zijn inbegrepen. De Nederlandse onderzoekers vroegen fabrikant Garmin om verduidelijking. Deze verklaarde dat in ieder geval geen gegevens gerelateerd aan enig betaalverkeer aan de derde partij, Fitpay, worden overgemaakt. FitPay is de beheerder van GarminPay. In het privacybeleid van GarminPay is duidelijk opgenomen welke gegevens meegenomen worden en welke niet. Daarbij is ook rekening gehouden met de GDPR die vanaf mei 2018 van kracht is.

Testen contactloos betalen ABN-Amro met andere merken van smartwatches

Het Nederlandse onderzoeksteam had in eerste instantie een vergelijkende studie willen uitvoeren en hierbij een tweede draagbaar device willen testen: de K-Ring. Deze test is niet doorgegaan omdat het in de praktijk zeer lang duurde om dit toestel te bestellen. De levertijd was jammer genoeg te lang om de K-Ring nog in het onderzoek op te nemen.

Contactloos betalen met de Apple Watch 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *