We weten allemaal, de economische crisis van eind 2008 heeft tot op de dag van vandaag nog altijd zijn weerslag. De oplopende werkloosheid zorgt voor toenemende betalingsachterstanden. Gezinnen met lagere inkomens komen in de problemen (Bron: www.socialeclientenraadwalcheren.nl). Niet minder dan 6 op 10 Belgen hebben een consumentenkrediet lopen wat vaak lijdt tot grote betaalachterstanden (Bron: http://www.tijd.be).
Redenen afsluiten consumentenkrediet?
We weten waarom mensen een hypothecair krediet afsluiten. Maar wat is nu de reden waarom mensen een consumentenkrediet afsluiten? Mogelijke redenen zijn:
- Consumentenkredieten of minileningen worden sneller afgesloten om de levensstandaard te kunnen behouden (Bron: Kemleitner en Kirchler, 2007).
- Ook studenten grijpen sneller naar een consumentenlening. Door de versoepeling van de wetgeving hebben studenten meer mogelijkheden om een studentenjob te verwerven. Het inkomen staat garant voor een consumentenkrediet aan te gaan en zo grotere aankopen te realiseren.
- Mensen gaan sneller een flitskrediet aan omdat ze niet aan hun spaarcenten willen komen. Die pot willen ze namelijk intact houden.
- Als de toekomst er rooskleuriger uitziet, dan is de mens ook sneller geneigd om een lening aan te gaan. Zoals het oog op een bepaalde promotie of een betere economische toestand (Brown et al, 2005).
- Consumenten met een koopverslaving durven al wel eens een kleine lening af te sluiten om uiteindelijk toch nog hun rekeningen te kunnen betalen.
De houding van de consument
Banken en kredietverstrekkers staan onder streng toezicht. De consumenten worden op die manier beschermd tegen financieel schadelijk gedrag door kredietverleners. Maar ook de consument is verantwoordelijk voor zijn eigen koop- of beter gezegd, leengedrag. Het woord zelfbeheersing speelt hierin een belangrijke rol.
Hoe kunnen wij als consument ons beter beheersen?
Als het gaat over de levensstandaard, dan is de vraag hebben we die spullen echt nodig (tv, brommer, sierraden, merkkleding, …) en moeten we dure vakanties blijven boeken? Of probeer je je vrienden en familie te imponeren? Zijn kinderen echt minder gelukkige met een goedkopere smartphone of wil je toch die dure nieuwe iPhone van 600 EUR kopen die na een paar maanden al aan diggelen ligt zodat ze een nieuwere versie kunnen krijgen?
Vergelijk kredieten: Mensen met weinig zelfbeheersing gaan ook minder snel leningen vergelijken en op zoek naar die lening met de laagste rente (Gathergood et al, 2011). Nochtans zo kan je honderden tot duizenden euro’s besparen. Dus, leningen vergelijken rendeert wel degelijk!
Heb je een echte koopverslaving? Hieronder 35 tips die je helpen om minder spullen te kopen die je niet echt nodig hebt!
Tips voor shopoholics
Voor diegene die echt een koopverslaving hebben, de eerste goede raad is beseffen dat je een probleem hebt. Pas dan kan je maatregelen treffen om van die koopverslaving af te geraken.
We vroegen aan 5 verschillende mensen die een koopverslaving hebben, wat volgens hun een goede tip kan zijn om minder te kopen en op het einde van de maand meer geld over te houden.
- Zonder honger naar de supermarkt gaan. Een gekende tip maar eentje die echt werkt! Probeer het zelf maar eens uit.
- Niet doorheen de winkelstraat wandelen waar de verleiding tot kopen, te groot is. Neem een omweg of een andere route.
- Reken uit hoeveel je moet werken voor dat specifiek item te kopen. Hierdoor kom je tot het besef dat je soms heel wat uren moet kloppen om die mooie handtas te kopen. Vind jij dat de moeite waard?
- Las een wachttijd in: Zie je een artikel van 15 EUR, wacht dan 15 minuten vooraleer je het aankoopt. Door die wachttijd in te lassen is het maar al te vaak dat je van gedachte veranderd en het product uiteindelijk niet koopt. Een dag inlassen is vaak nog beter.
- Niet uit verveling op je laptop naar webwinkels gaan kijken. Producten zijn snel in je winkelkarretje gegooid en afgerekend.
- Laat geld van je loon maandelijks automatisch van je zichtrekening naar je spaarrekening overschrijven. Doe dit in het begin van de maand van zodra het loon op je rekening hebt staan.
- Geen YouTube video’s kijken waarin nieuwe make-up en en dergelijke worden gepresenteerd.
- Houd een Excel file bij van je onkosten zodat je het overzicht behoudt. Er bestaan verschillende budgetapps die je op je smartphone kan installeren. Kijk hiervoor op https://www.techpulse.be
- Haal al je geld cash af en betaal in elke winkel met cash. Dat doet iets meer zeer dan met een bankaart te betalen ????.
- Stel een weekbudget op en zet de rest van je loon op een andere rekening.
- Betaal je aankopen niet met PayPal of Visa. Hiervan ontvang je een eindafrekening enkele weken later waardoor je het gevoel krijgt dat je nog voldoende geld overhoudt maar dat is niet het geval. Als je in het rood gaat kunnen de interesten al snel oplopen tot 14% JKP van het kredietbedrag.
- Pak boterhammen mee naar school of werk in plaats van de stad in te trekken op zoek naar een broodje of lunch.
- Koop 2de handskleding: Kilokomeet (2 euro per kilo kleding) of kringwinkel. Tegenwoordig is er voldoende trendy mode en koopjes beschikbaar.
- Zoek een lief die je in bedwang houdt.
- Verkoop iets van je spullen voordat je iets nieuws koopt (bij grotere aankopen).
- Zoek gratis evenementen op of speel model voor nieuw cool kapsel in een kapperszaak.
- Wacht tot de solden er zijn.
- Denk aan: Als ik dit niet koop dan kan ik sparen voor een citytrip (iets groters kopen).
- Koop niet de duurste merken maar vergelijk! Goedkopere merken wil niet percé zeggen dat ze slechter of minder cool zijn.
- Koop producten online uit China via Alia Expres, Mini in de Box, Banggood, webshops met verzendingsgaranties maar vele malen goedkoper.
- Koop niet uit compensatiedrang wanneer je een slechte dag hebt, ga sporten of als je toch iets wilt kopen ga dan naar de kringwinkel.
- Maak van je koopverslaving een couponverslaving. Niet helemaal van overtuigd of dit werkt maar soms kan het verzamelen van korting coupons heel leuk zijn. Diegene die er echt mee bezig zijn kunnen massaal producten inkopen aan zeer lage prijzen of zelfs volledig gratis! Het kan echt!
- Volg de mode niet, creëer je eigen stijl.
- Ga shoppen als je moe bent, dan ga je minder kopen.
- Wacht niet tot de laatste moment om iets te kopen. Dan is het moeilijker om tijd te maken voor prijzen te vergelijken.
- Ga niet naar een shoppingcenter of stad om iets te kopen maar naar een alleenstaande winkel. Zo hou je de verleiding laag.
- Hang/plak aan je brievenbus: Geen reclame gewenst. Laat de reclame boekjes links liggen en geraak niet in de verleiding.
- Schrijf je uit op Zolando- en andere winkelnieuwsbrieven.
- Te veel tijd in het weekend? Zoek dan een hobby die je dag goed vult waardoor je geen zin hebt in shoppen.
- Jezelf trakteren? Dan beter een activiteit met vrienden.
- Stel je de vraag: Heb ik wel de juiste vrienden? Koop niet om even cool te zijn als je vrienden. Krijg je toch kritiek op je uiterlijk, ga dan na of het wel de juiste vrienden zijn.
- Loon ontvangen? Betaal eerst alle rekeningen en leningen af.
- Zoek en job en weet het geld te waarderen.
- Leer kinderen van jongs af aan de waarde van geld.
- Houd bij hoeveel eten je per maand consumeert en doe dan je winkelaankopen in de supermarkt 1 keer per maand. Je komt dan maar 1 keer buiten om te shoppen. Nog niet voldoende, bepaalde winkels laten je boodschappen gratis leveren wanneer je voor een minimum bedrag aankoopt (Colruyt).
Zitten er tips bij die jou van pas komen? Laat het ons weten. Heb je zelf nog goede ideeën, laat dan een reactie achter op deze pagina.
Conclusie
De hamvraag bij een consumentenkrediet moet altijd zijn: Kan ik de lening makkelijk terugbetalen met mijn loon? En als je je loon uitbetaald krijg, voldoe dan eerst alle nodige facturen en leningen, koop de nodige etenswaren in voor een maand voordat je andere spullen begint te kopen. Heb je een echte koopverslaving, ga dan ten rade bij een gedragspsycholoog of een coach die je kan bijstaan.