De meeste consumenten zijn bekend met online bankieren. Slechts nog een kleine minderheid betaalt nog met een overschrijvingsformulier of per telefoon. Bijna alle Belgische banken bieden sedert een paar jaar bank apps aan. Zo hoef je niet langer voor de computer te gaan zitten om je rekeningen en facturen te betalen. Je kunt betalen wanneer je wilt en waar je maar wilt. Dit kan voordelen bieden, maar het grote publiek is vooralsnog nog niet gewonnen om over te schakelen naar aan een bank-app voor alle betalingen.

Wat is een bank-app?

Een bank-app is, zoals de naam doet vermoeden, een app op je tablet of telefoon die je in staat stelt om bankverrichtingen die je normaal op je pc of aan de bankautomaat zou uitvoeren nu mobiel te doen.

Wat maakt een bank app geweldig?

Voordelen van de bank app zijn in enige mate afhankelijk van de aanbieders: de banken. Niet iedere bank biedt evenveel mogelijkheden aan haar klanten die de app gebruiken.

Aanbieders van bank-apps

In België zijn verschillende banken reeds begonnen met het aanbieden van een bank-app aan hun klanten. Het is dus noodzakelijk om klant te zijn van een bepaalde bank om met een bepaalde app te kunnen gebruiken.

Hieronder geven we een overzicht van financiële instellingen die een bank-app aanbieden:

1. Eenvoudige bank-apps

Gemak van BNP Paribas Fortis app

De applicatie van BNP Paribas Fortis is eenvoudig om te gebruiken. Ze kreeg de naam Easy Banking app mee. Dit lijkt aanlokkelijk, maar heeft meteen ook voor gevolg dat deze bank-app slechts basisverrichtingen mogelijk maakt. Deze basis bestaat uit een overzicht van alle rekeningen waarvan je eigenaar of gevolmachtigde bent. Uiteraard kun je vanuit de app wel betalingen uitvoeren. Uiteraard kun je de app ook raadplegen om te bekijken wanneer je een bepaalde betaling uitgevoerd dan wel ontvangen hebt. Let er wel op dat je hier met een basis-app te maken hebt. Het woord Easy duidt letterlijk op de minimale mogelijkheden en niet op een praktische en goed ontworpen app.

Simpele ING app

Ook ING behoort tot de banken die de keuze maken om een eenvoudige bank-app aan te bieden. Ook ING geeft de voorkeur aan basisverrichtingen zoals een rekeningoverzicht, een betaaloverzicht en de mogelijkheid om te betalen met de app. Dit betalen is bij ING mogelijk met Payconic en Bancontact. Verder geeft deze bank ook toegang tot Zoomit en kun je met deze bank-app ook betalingen plannen in de toekomst. Ten derde verleent de bank-app van deze financiële instelling je de toegang tot de diensten van de ING. Dit zijn onder meer de mogelijkheid tot het openen van een nieuwe rekening, het afsluiten van verzekeringen, pensioensparen, leningen of de instap in een beleggingsplan. Let wel, dit gebeurt niet in de app zelf. Wanneer je op deze mogelijkheden klikt, kom je terecht op de website van de bank. Van hieruit kun je dan verder aan de slag gaan. Last but not least kun je door middel van deze bank-app   verzekeringsproducten stopzetten, munten bestellen of de betaallimiet van je bankkaart of creditcard aanpassen. Een aantal van deze verrichtingen kun je via de app doen. Voor andere zaken word je dan weer doorverwezen naar de site.

Argenta

Argenta is de derde bank die de voorkeur geeft aan een eenvoudig te gebruiken bank-app.  Argenta heeft een degelijke reputatie opgebouwd en hetzelfde kun je zeggen over de app van deze financiële instelling. Deze app werkt vlot, maar biedt geen overbodige toeters en bellen. Argenta biedt je een overzicht van je rekeningen en je betalingen. Je kunt er ook je rekeninguittreksels in terugvinden. Je kunt enkel met de rekeningen werken die je bij Argenta hebt lopen. Zo is het wel mogelijk om via de app een nieuwe Argentarekening te openen of een creditcard aan te vragen.

Verder geeft de app tal van mogelijkheden om in contact te komen met een Argentakantoor. Ook kun je je bankdocumenten digitaal raadplegen. Voor je dit doet, raden we je aan om eerst de voorwaarden en de waarschuwingen m.b.t. phishing te lezen. De Argenta-app geeft ook een handig overzicht van alle financiële producten van deze bank. Bijkomend is het mogelijk om mobiel een lening te simuleren. Voor pensioensparen is dit niet mogelijk. Dit kun je enkel in een fysiek kantoor bespreken.

2. Apps met geweldige toeters en bellen

Voor sommige mensen mag het wat meer zijn. Hieronder geven we de mogelijkheden van een tweetal bank-apps van financiële instellingen die een keuze maakten voor uitgebreidere mogelijkheden.

KBC

Bij KBC krijg je toegang tot een app die je het best kunt vergelijken met een virtueel huishoudboekje. Zo is het mogelijk om via deze app rechtstreeks aankopen te doen bij een aanbieder van services. Een kaartje kopen voor het openbaar vervoer kan heel eenvoudig via deze app. Je hoeft er de apps van De Lijn, de NMBS en de MIVB niet voor te consulteren. Hetzelfde geldt voor het huren van een deelfiets van BlueBike, Mobit of Velo Antwerpen. Andere diensten of toegangsbewijzen die je rechtstreeks kunt aankopen zijn Pay & Go van Proximus en bioscoopkaartjes van de Kinepolisgroep. Het is zelfs mogelijk om via de app te tanken bij Q8. De KBC-app geeft je ook de mogelijk om rechtstreeks je dienstencheques van Sodexo te betalen.

KBC gaat duidelijk verder dan het aanbieden van een handige manier om je bankzaken te vergemakkelijken. Wie veel online shopt, kan dankzij de KBC-app goede zaken doen. Dankzij deals met tal van webshops wordt dan een gedeelte van het geld dat je besteed hebt terugbetaald. Het is wel nodig dat je deze optie op voorhand activeert. En daar zit het addertje onder het gras: die mogelijkheid zit weliswaar in de app, maar het is wel even zoeken! Voorbeelden van webshops waarmee KBC een deal heeft zijn: Farmaline, Omnia Travel en Game Mania. Goed om weten is dat deze bank ook deals heeft afgesloten met lokale bedrijven!

Je zou het bijna vergeten, maar je kunt met deze app ook gewoon betalingen doen of geld ontvangen. Dit doe je door middel van een QR-code of door middel van contactloos betalen met de app. De QR-code verschijnt op het scherm van de betaalautomaat. Deze kun je inscannen met je telefoon en vervolgens geef je in de app aan hoeveel je wilt betalen of afhalen.

Uiteraard kun je met deze KBC-app ook beleggen, creditcards aanvragen en leningen simuleren.

Belfius bank-app

Ook Belfius geeft je de mogelijkheid om rechtstreeks aankopen te doen bij Sodexo-dienstencheques en Monnize-maaltijdcheques. Ook kaartjes kopen bij De Lijn behoort hier tot de mogelijkheden. Verder kun je met deze app de online klusjesdienst Jaimy betalen en heb je geen bankkaart of tankkaart meer nodig bij Lukoil.

Bankverrichtingen doe je in de Belfius-app ook door middel van een QR-code. Deze codes krijg je per sms of via Whatsapp.

QR code bank-app Belfius

Bij Belfius vind je in de app ook het Yume platform terug. In feit is dit een calculator waarmee je kunt inschatten wat je financiële situatie is en hoeveel geld je bijvoorbeeld maandelijks kunt sparen in een pensioenspaarplan. Yume weet namelijk hoeveel spaargeld je hebt, hoeveel je nog moet betalen aan openstaande rekeningen en wat de behoeften zijn van je gezin. Belfius geeft je de mogelijkheden verschillende vormen van pensioensparen te vergelijken. Verder kun je met de app ook beleggen, creditcards aanvragen en leningen simuleren.

Nieuwkomers en hun bank-app

Keytrade bank

Keytrade heeft zijn mogelijkheden van de bank-app vooral toegespitst op beleggen. Bankieren met deze app is herleid tot de basisverrichtingen zoals je deze ook vindt bij eenvoudige apps. Je kunt je saldo nakijken, een creditcard aanvragen of rekeningen via Zoomit betalen. Dit is een echte beleggings-app. Je krijgt hier alle mogelijkheden die je ook terugvindt op de Keytrade website. Met deze app blijf je op de hoogte van koerswisselingen. Uiteraard kun je met deze app ook volop aandelen kopen en verkopen. Bijkomend krijg je al het laatste nieuws van belangrijke bedrijven door. Zo kun je als echte belegger met deze app alles mobiel doen, zonder daarvoor achter de computer te gaan zitten.

Revolut

Revolut is een relatief nieuwe speler in de wereld van de financiële instellingen. Revolut heeft een mooie bank-app ontwikkeld die zich vooral richt op mensen die in het buitenland leven. Ook mensen die vaak met buitenlandse valuta werken, zullen deze app kunnen appreciëren. Wie vaak reist of in meerdere landen een thuisbasis heeft, zoals bij digital nomads het geval is, heeft ook veel aan de functies van Revolut. Een ding is duidelijk: deze bank-app is niet geschikt voor de doorsnee consument. De focus ligt in een groot deel van de app volledig op activiteiten zoals de handel in goud, zilver, aandelen en zelfs de trade in Bitcoins behoort met Revolut tot de mogelijkheden. Uiteraard biedt deze app ook reguliere activiteiten zoals het instellen van een uitgavelimiet, een rekeningoverzicht, betaalmogelijkheden en de aanvraag van een creditcard. Toch is deze bank-app vooral op internationaal betaalverkeer gericht. Zo kun je geld versturen met Western Union en buitenlandse valuta wisselen. Ook de handel in ongeveer 750 aandelen behoort tot de mogelijkheden.

Ons besluit:

Wat je met een bank-app kunt doen, wordt in grote mate bepaald door de financiële instelling waar je klant van bent. Bij Belfius en KBC krijg je een heleboel toeters en bellen waar je mogelijk geen boodschap aan hebt. Vele mensen zijn al tevreden met de mogelijkheden van een basis-app zoals deze van BNP Paribas Fortis, Argenta en ING. De apps van Keytrade Bank en Revolut zijn duidelijk bedoeld voor een nichepubliek.            

Bank-app een gemakkelijk manier van betalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *