Hoe besparen op autokosten?

Voor u een auto aanschaft, moet u eerst even nadenken of uw wel degelijk een auto nodig heeft. Zeker wanneer uw partners bijvoorbeeld al een auto heeft. Misschien kan u wel de fiets nemen of


openbaar vervoer. Dat scheelt niet alleen in de portemonnee, het is ook goed voor de gezondheid. Wanneer u fiets, doet u aan sport. Wanneer u met het openbaar vervoer rijdt, heeft u minder stress dan wanneer u in de file hoeft te staan. Geen auto kopen is autokosten besparen.

Carpoolen of het delen van de auto met meerdere personen, is de autokost met ongeveer 1/3 doen dalen of meer. Hiermee zorgt u er ook voor dat er minder auto’s op de weg rijden.

We hebben dan nog niet gesproken over de wegenbelasting, de autokeuring, de autolening, het onderhoud, enz. Dit noemen we de vaste kosten. Deze komen jaarlijks terug en zijn gekend. Maar we hebben ook variabele autokosten zoals het brandstofverbruik (hybride, diesel, benzine, LPG, enz.). Voor bepaalde type auto’s zal de variabele kost in verhouding hoger liggen, bijvoorbeeld bij benzine wagens. Deze hoge autokosten  worden bepaald door de benzineprijs. Het brandstof verbruik is op zich dan weer afhankelijk van het type wagen. Rijdt u met een stadswagen of met een break? Hoeveel pk heeft uw wagen enz..

Wanneer u een auto aankoopt zijn er verschillende factoren die de actuele kosten en latere kosten gaan bepalen:

  • Type wagen
  • Soort brandstof
  • Nieuwe of tweedehands auto
  • Autolening 

Type auto

Met het type wagen bedoelen we een kleine of grote wagen. Hoe raar het ook mag klinken, kleinere wagens ondervinden een hogere luchtweerstand waardoor ze ten opzichte van grotere wagens meer verbruiken. Aan de andere kant hebben grotere wagens meer pk met een hoger verbruik. Hoewel er tegenwoordig zeker uitzondering zijn. Denken we maar aan de elektrische en hybride wagens. Dat leidt ons tot het volgende puntje, nieuwe of tweedehands auto kopen.

Tweedehands of nieuwe auto?

Tweedehands wagen hebben meestal een iets groter verbruik ten opzichte van de nieuwe geavanceerde modellen. Denken we vervolgens aan de mogelijke kosten die een tweedehands wagen met zich kan meebrengen. U bent dus iets meer kwijt aan herstellingen en onderhoud dan bij een nieuwe wagen.

Wat we bij een nieuwe wagen wel hebben, zijn de grote afschrijfkosten in het eerste jaar. Na een jaar is een nieuwe wagen gemiddeld reeds 30% minder waard. Dat is weer een goede reden om een recente tweedehandswagen te kopen. Die zijn dan een pak lager en wegen niet meer op tegen mogelijke herstel- en onderhoudskosten. Voor een middenklasse auto van 2,5 jaar oud, ben je dus 20% goedkoper af wanneer je een nieuwe wagen zou gekocht hebben. Koop daarom best geen auto die ouder is dan 2 – 3 jaar. Het is niet voor niets dat autoleningen hierop gebaseerd zijn.

Soort brandstof

Het soort brandstof lijkt voor zich te spreken maar niets is minder waar. Benzine (95 – 98) zijn duurder in aankoop maar door de strengere regelgeving en het verplicht installeren van een roetfilter bij dieselwagens, maakt een benzine wagen toch interessanter. Dit is voornamelijk het geval wanneer u een dieselwagen heeft die geen autostrades doet. U krijgt dan regelmatig problemen met de roetfilter maar dat komt dus omdat u niet genoeg km doet en aan een te lage snelheid. Wanneer u dus 4x per jaar naar de garage moet om u roetfilter te laten controleren, komt een benzine wagen dus goedkoper uit.

Autolening vergelijken

Door de juiste autolening te kiezen, kan u dus autokosten besparen. Autoleningen zijn over het algemeen goedkoper wanneer je dus een autolening aangaat voor een nieuwe wagen of wagens jonger dan 2 jaar. Wij hebben voor u reeks een tabel samengesteld waar u een voordelige en betrouwbare autolening kan afsluiten >>>> Autolening vergelijken

 

Meer lezen? Lees ook het artikel: Goedkope autoleningen, het is nu de moment

 

Waarom hebben wij dat gedaan? Een goedkoper autolening wil niet zeggen een betere autolening. Wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe wagen zou aankopen aan een zeer lage rente, is het mogelijk dat de autodealer u minder korting geeft op het totaalbedrag slechts een lage bijkomende korting geeft op de overname van uw oude wagen. Daarom zijn betrouwbare leningaanbieders zo belangrijk.

 

Andere manieren om autokosten besparen

Naast de factoren die we hierboven vermeld hebben, kan je ook nog kosten besparen door je rijstijl aan te passen. Wat wil dat zeggen?

  • Trek rustig op wanneer je weg rijdt.
  • Koude motoren verbruiken veel brandstof. Laat ze dus niet op een hoog toerental draaien.
  • Schakel voldoende snel over naar een hogere versnelling.
  • Rij gelijkmatig indien mogelijk, dus steeds dezelfde snelheid. Daarom is de cruisecontrol uitgevonden. U bespaart gemiddeld 5%.
  • De ideale snelheid is tussen de 70 en 90 km per uur. Daarboven verbruikt u ongeveer per 10 km/uur, 10% meer. Wanneer u op de autostrade rijdt, verbruikt u dus aanzienlijk wat benzine. Natuurlijk moet de afstand ook meegerekend worden.
  • Anticipeer op het verkeer.
  • Laat u uitbollen i.p.v. brut te stoppen.
  • Controleer de bandenspanning. Kleine afwijkingen hebben wel degelijk een invloed.
  • Interpreteer de gegevens van uw boordcomputer. Door deze regelmatig in het oog te houden, kan u nagaan wanneer er veranderingen in het verbruik optreden. Probeer hier actief op te interageren. Zo zal u merken dat open ramen of een open dak meer brandstof verbruik veroorzaakt.
  • Het gebruik van airco leidt tot een 30% meer autokosten. Zet de airco dus alleen aan wanneer hoognodig. Op opzetten van de gewone ventilatie kost niets.
  • Zet de motor af, ook bij korte stops.
  • Vergelijk prijzen in tankstations.
  • Vergelijk onderhoudsgarages. Prijsverschillen van 50 tot 150 euro, zijn geen uitzonderingen.
  • Vergelijk verzekeringen maar lees de kleine letters.
  • Een lege camionette verbruikt minder dan een volle camionette.

 


Autokosten besparen
Getagd op: