In een eerder bericht heb ik reeds een stukje geschreven over ‘Als Nederlander geld lenen in België
‘ Hoewel sommige beweren dat het makkelijk is, kan je niet gewoon even een mailtje sturen of een offerte aanvragen en er dan van uitgaan dat die lening zo binnen handbereik is. Lees mijn vorig artikel aan welke voorwaarde je dient aan te voldoen.

min.max.rente
Hypotheken.be12500 euro400,000 euro2,40%Hypotheekwinkel.be
onafhankelijkadvies.beop aanvraagop aanvraagop aanvraagHypotheek 2e woning

Waarde woning in België

Geld lenen in België als NederlanderIn Nederland wordt de waarde van een woning helemaal anders berekend dan in België. Nederlandse hypotheekaanbieders gaan uit van de executiewaarde van uw pand. In België wordt de waarde van een woonst bepaald door de ligging van het pand en de interesse van andere potentiële kopers. Door panden met elkaar te vergelijken, weet u hoeveel uw pand kan waard zijn onder normale verkoopomstandigheden (vrijwillige verkoop).

Als Nederlander een hypotheek in België aanvragen

In dit artikel ga ik iets meer uitwijken over ‘Als Nederlander een hypotheek in België aanvragen’. Ook hier moet je weer aan een aantal voorwaarden voldoen. Toch wegen de voordelen van een hypotheek in België op tegen de nadelen. Het is dan ook de moeite waard om voor jezelf uit te maken of je die beslissing wil nemen.

Wanneer je een hypotheek aangaat in België, heb je hoogst waarschijnlijk een huis in België op het oog. Als Nederlander kan je dan kiezen om een hypotheek af te sluiten in België of in Nederland. Dat komt omdat je domicilie zal gevestigd worden in België waardoor de Belgische banken je steeds weten te vinden. Werk je bijvoorbeeld nog in Nederland, dan gelden de Nederlandse wetten en zullen Nederlandse kredietverstrekkers je sneller een lening aanbieden.

Voor en nadelen Belgische hypotheek

De huizenprijzen zijn in België nog steeds goedkoper dan in Nederland. Daartegen is de vastgoedmarkt in België stabieler dan in Nederland. Dat komt door de diverse premies die vroeger door de Vlaamse regering werden aangeboden: renovatiepremies, hypotheekrente aftrek, groenstroomcertificaten zonnepanelen,  enz.. waardoor mensen bleven investeren in vastgoed. Daar is ondertussen wel enigszins verandering in gekomen. Dit jaar kan men als Belg nog genieten van de volle aftrek van de woonbonus. Daar komt vanaf 2015 verandering in. Daarnaast zijn het aantal renovatiepremies enorm gedaald. Wel kan u voor bepaalde renovatiewerken genieten van een 6% BTW tarief.

Ontvangt u een inkomen uit Nederland, dan is de hypotheekrente die u in België betaalt aftrekbaar.

U werkt in Nederland maar u woont in België, dan kan u een hypotheek afsluiten tot 125% van uw aankoopwaarde. U hoeft hiervoor wel de juiste kredietverstrekker te contacteren.

Wanneer u uw vermogen belegt in België, betaald u minder roerende voorheffing.

Voor kinderopvang en onderhoudspersoneel, betaalt u in België minder. Deze maatregelen zijn ook nog eens fiscaal voordelig.

In Nederland betaalt u een afsluitprovisie. Als Nederlander een hypotheek in België aanvragen, hoef je dit niet te betalen.

Als Nederlander een hypotheek afsluiten in België
Hypotheek en rentes in België

Aangezien u in België woont, dient u de verdienste wel aan te geven maar u betaalt er geen belastingen op. U hoeft maar éénmalig belastingen te betalen en dat is in Nederland.

Voor uw kinderen kan het educatief vlak alleen maar beter worden. De scholen worden in België hoog aangeprezen. Vooral de Universiteit van Leuven staat wereldwijd bekend.

In België staat het onderwijs hoog aangeschreven. 

Of u het gelooft of niet. Belgen houden er een ander cultuurtje op na. Da wil zeggen dat je best goed overweegt wanneer je de beslissing neemt om een huis in België aan te kopen. Opteren voor een woonst nabij de grens, heeft altijd zijn voordelen.

Wil jij ook een hypotheek en lage rente betalen? >>>> Klik hier 

Als Nederlander een hypotheek in België aanvragen