Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe woonst, is het altijd een goed voorteken dat u tijdens de bezichtiging een huiselijk gevoel krijgt. Zo weet u zeker dat u zich ergens thuis voelt. Uiteraard kunt u niet alleen afgaan op uw buikgevoel. Andere belangrijke factoren om uw beslissing op te baseren, zetten we hieronder op een rij.

Belangrijke factoren bij aankoop woning:

Ligging

De ligging van een huis is van groot belang. De nabijheid van scholen, openbaar vervoer, werkgelegenheid, recreatievoorzieningen, natuur, al dan niet hinderlijke bedrijven en alle mogelijke bronnen van overlast spelen een doorslaggevende rol in uw beslissing tot aankoop. Om zo zeker mogelijk te zijn, boekt u het best meerdere bezichtigingen op verschillende tijdstippen. Kies bewust zowel weekdagen als zaterdag of zondag uit.

Ruimte

Hoe ruim uw woonst dient te zijn, hangt eveneens af van diverse factoren. Een alleenstaande heeft andere behoeften dan een gezin. Houd er rekening mee dat u eventueel niet altijd alleen zult blijven of dat, indien u kinderen heeft, deze op een bepaald moment het huis verlaten.

Indeling

Veel mensen gaan op zoek naar een woning die qua indeling aan hun behoeften voldoet. Ruimte is één ding, maar de verdeling van die ruimte draagt in grote mate bij tot het wooncomfort. Als u een huis bezoekt dat qua ruimte groot genoeg is, maar qua vorm van de kamers te veel afwijkt van uw wensen, dan is het geen aanrader. Verbouwen behoort tot de mogelijkheden. Dit heeft echter zijn grenzen en zorgt vaak voor een meerkost waarmee rekening moet worden gehouden.

Staat van het pand

Bekijk het pand zeer grondig. Vergeet geen enkele ruimte en bezoek heel het huis van in de kelder tot op zolder. Geen enkele verdieping mag aan uw volledige aandacht ontsnappen. Stel vragen aan de eigenaar in verband met de bouwplannen, reeds uitgevoerde en al dan niet vergunde werken. Gas en elektriciteit zijn van levensbelang. Vraag naar keuringsverslagen en het EPC, en bestudeer ze goed. Deze verslagen zijn verplicht bij de verkoop van een woning. Uiteraard mag u eventuele lekken en de staat van de sanitaire leidingen niet uit het oog verliezen. Is het dak nog in orde? Dienen er ramen of deuren vervangen te worden? Is er misschien schilderwerk nodig? Zoals gezegd een grondige inspectie!

Uw budget

Startkapitaal

Het bedrag dat u aan een nieuwe woonst kunt besteden is vitaal. Een cruciale graadmeter is het gedeelte van uw maandelijkse inkomsten dat u gebruikt om uw woningkrediet af te betalen. Algemeen aangenomen, wordt hier 30% van uw maandelijkse inkomsten voor in rekening gebracht. Voor het bepalen van uw startkapitaal dient u niet alleen rekening te houden met uw inkomen en spaargeld. Mogelijk kunt u gesponsord worden door derden. In de meeste gevallen zijn dit uw naaste familieleden zoals uw ouders. Tel alle mogelijke bronnen van startkapitaal bij elkaar op. Misschien bent u rijker dan u dacht.

Prijs van de woning

Eens u op de hoogte bent van uw budget, heeft u er zicht op welke woningen binnen uw mogelijkheden vallen en welke niet. Hierbij is het cruciaal om in het achterhoofd te houden dat de aankoopprijs van de woning slechts één deel uitmaakt van de totale kostprijs van een pand. Onderhandelen is hier de boodschap. In vele gevallen bedraagt de vraagprijs meer dan wat de eigenaar hoopt te krijgen voor zijn of haar eigendom. Meestal kunt u, binnen de mate van het redelijke, wel wat afbieden. Sterker nog: als u meteen de vraagprijs betaald, betaald u meestal te veel.

Aangaan van een lening

De meeste kandidaat kopers gaan voor het aangaan van een lening langs bij het bankfiliaal waar ze al jaren klant zijn. Dit schept een vertrouwensband. Op zich is dit niet slecht. Het loont echter ook de moeite om te kijken wat de concurrentie te bieden heeft. Niets let u om met bijkomende informatie in de hand gunstigere voorwaarden te verkrijgen zonder dat u daarom van bank dient te veranderen. Zo kunt u de hypotheekkosten laag houden door een gedeeltelijke hypotheekvolmacht aan te gaan en is het eveneens mogelijk om over de dossierkosten te praten. Een hypothecaire volmacht wordt ook mandaat genoemd en bij notariële akte vastgelegd. Zulke akte betreft niet noodzakelijk het volledige geleende bedrag. U kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld één deel in het mandaat vast te laten leggen. Na het aflopen van de aanbetalingen van dit ene deel kan de bank oordelen dat het tweede deel van de hypotheek niet moet worden vastgelegd. Dit verlaagt uw kosten. Banken bieden nog andere aanlokkelijke voorstellen aan. Zij beloven u een lagere rentevoet indien u bepaalde verzekeringsproducten bij hen afneemt. Dit lijkt voordelig, maar is het niet, indien de verzekeringen op die manier duurder worden dan normaal. Zorg dus altijd dat u vergelijkt met andere aanbieders van verzekeringen.

=> Keuze in woonhypotheken

Meer dan rente alleen!

Behalve naar de rentevoet, kijkt u het best ook naar het jaarlijkse kostenpercentage van een lening. Dit zijn in principe alle kosten behalve de rente: schuldsaldoverzekering, dossierkosten, commissielonen en mogelijke gekoppelde producten. Hierbij is het belangrijk om er rekening mee te houden dat u niet verplicht bent u te laten verzekeren bij de bank die uw lening verstrekt. U loopt dan wel het risico dat de rentevoet van uw lening verhoogt. Het loont echter de moeite om de rekensom te maken wat het voordeel is van een minder dure verzekering in combinatie met een iets hogere rentevoet. Het kan zomaar zijn dat het jaarlijkse kostenpercentage van uw lening toch daalt, ook al betaalt u meer rente!

Looptijd van de lening

Afhankelijk van uw startkapitaal in combinatie met uw maandelijkse inkomsten berekent de bank hoeveel u maximaal maandelijks kunt aflossen. Indien u over een laag startkapitaal en/of een bescheiden inkomen beschikt, kan het zijn dat dat uw rente een langere looptijd krijgt. Dit stelt u in staat om uw droomwoning aan te kopen en tegelijk comfortabel te leven. Tegelijk betaalt u in ruil voor de langere looptijd wel meer interest, ook al blijft de rentevoet gelijk. Hebt u twijfels bij de haalbaarheid van uw leningsvoorstel? In zulk geval laat u het best opschortende voorwaarden opnemen in het compromis dat u ondertekent in de eerste fase van de aankoop van een woning. Zo kunt u nog terug en zit u niet meteen aan een lening met een lange looptijd vast. U kunt trouwens ook laten vermelden dat de aankoop niet doorgaat, als u geen lening kan krijgen bij de bank. Deze clausule is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering in een compromis koopovereenkomst.

Bijkomende kosten

Tot de bijkomende kosten behoren de registratiekosten en de notariskosten voor het verlijden van de aktes. Hierbij moet u rekening houden met zowel de aktes m.b.t. de verkoop van de woning als met de akte die dienstig is voor het aangaan van een hypothecaire lening. In totaal gaat het over 3 aktes: het compromis, de definitieve koopakte en de kredietakte. Eens u huisbezitter bent, betaalt u weliswaar geen huur meer, maar moet u behalve met afbetalingen ook rekening houden met de aanslag op de onroerende voorheffing. Deze laatste kan van gemeente tot gemeente grote verschillen vertonen. We hebben het dan nog niet gehad over eventuele reparatiekosten, uw verhuis en diverse verplichte verzekeringen.

Hypotheek aanvragen NEDERLAND
rente
Goedkopehypotheek.nlVanaf 2,8%Hypotheek rente
Hypotheek OversluitenHypotheek overschakelen naar voordeligere tarievenKLIK HIER
Zet de stap en schakel over naar een andere hypotheek
Hypotheek-Rentetarieven.nlLening al vanaf 1,10%Hypotheek vergelijken
Bekijk leningvoorwaarden

Hypotheek aanvragen BELGIE
min.max.rente
Hypotheken.be12500 euro400,000 euro2,40%Hypotheekwinkel.be
onafhankelijkadvies.beop aanvraagop aanvraagop aanvraagHypotheek 2e woning

Hoe vindt u een woning?

Er bestaan verschillende online kanalen om een woning te vinden. Immoweb, Vlan en Zimmo zijn wellicht de bekendste. U kunt ook beroep doen op een immobiliënkantoor. Een goede vastgoedmakelaar heeft niet alleen kennis van de nodige juridische gewoonten, maar is ook bekend met de buurt waarbinnen hij of zij opereert. Ook hier geldt dat online onderzoek doen en websites van makelaars bezoeken alvorens contact op te nemen, een goede regel is. Zelf kunt u ook stappen ondernemen zoals de streek verkennen waar u wenst te wonen en/ of de raad vragen van vrienden of bekenden die in de omgeving wonen.

Meer weten over hypotheken? Lees ons hypotheekdossier

Aandachtspunten bij het kopen van een woning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *