Op zoek naar een andere wagen? Waarom zou je niet opteren voor een tweedehandswagen, want dat heeft tal van voordelen. Om de lezer op weg te helpen, geven we in dit artikel 17 tips die men kan gebruiken bij de aankoop van een tweedehandswagen. Deze tips helpen de lezer niet alleen om een kwalitatieve wagen aan te kopen maar ook om geld te besparen.
Ik heb de vraag reeds aan mijzelf gesteld: waar begin ik in godsnaam met een zoeken van een tweedehandswagen? Je kan namelijk tweedehandswagens vinden bij erkende autodealers maar je kan bijvoorbeeld ook het internet afschuimen op zoek naar een tweedehands auto. Op het internet heb je dan nog een keuze tussen tweedehandswagens die je koopt bij een particulier of wagens die je kan kopen bij een garagist die zijn tweedehandsvoertuigen dan ook online plaatst.
1. De eerste vraag die we ons stellen: koop ik bij een particulier of bij een zelfstandige garagist.
De ervaring die ik er mee heb, is dat je bij een garagist minstens een jaar garantie op de wagen hebt. Blijkt dat er toch problemen zijn met de wagen, dan kan je gebruik maken van die garantie.
Opgelet, sommige autodealers proberen een ‘extended guarantee’ aan te smeren waarbij je dus de garantieperiode voor die auto verlengt. Lees goed de kleine lettertjes na wanneer je daarmee akkoord gaat. Voornamelijk wat deze garantie juist dekt. Deze kan mogelijk verschillend zijn met de basisgarantie.
Een tweedehandswagen aankopen bij een garagist, zit je als consument dus in een iets veiligere positie. Een garagist zal de wagen dan ook steeds ‘keuren voor verkoop’ aangezien de wet dit oplegt. In principe dient een particulier dat niet te doen indien je daarmee akkoord gaat. Dit moet dan wel mooi op papier gezet worden, samen met andere belangrijke informatie.
Het aankopen van een tweedehandswagen bij een particulier heeft ook zo zijn voordelen en dat is dat je kan onderhandelen over de aankoopprijs. Je kan daardoor goede deals sluiten. Dat kan bij een garagist ook nog wel maar die heeft veel kleinere marches waar hij mee kan werken. Terwijl een particulier dikwijls snel zijn wagen wilt verkopen.
2. Tip 2 is dat je bij de aankoop gebruik maakt van een modelcontract dat je door beide partijen laat onderteken.
Bij de aankoop van een tweedehandswagen, dien je steeds een modelcontract op te stellen dat je door beide partijen laat ondertekenen. In geval van problemen kan je dan teruggrijpen naar dat contract. Een modelcontract kan je gratis op internet bekomen. Een voorbeeld van zo’n contract vind je bijvoorbeeld op de VAB website: VAB modelcontract autoverkoop
Persoonlijk zou ik op dat modelcontract nog een tabje toevoegen met speciale kenmerken van het voertuig zoals krassen, blutsen, vrij van ongevallen, andere met eventueel een paar foto’s. Zeker wanneer je een recente tweedehandswagen koopt die toch nog wel wat centjes waard is. Zo heb ik bijvoorbeeld geweten dat iemand een auto kocht van 1 jaar oud. Deze persoon kwam er mee thuis en een deel van de lak van de auto was van kleur veranderd door een dag in de zon te staan. De auto was dus niet vrij van ongevallen. De verkoper heeft dit willen willen verdoezelen door snel een deel van de auto te herspuiten met slechte kwaliteitsverf. Zo zie je maar.
3. Koop een wagen die slechts 1, maximaal 2 jaar oud is.
Geen geld voor een splinternieuwe auto? Geen probleem. Er zijn redelijk wat recente tweedehandswagens op internet te koop. Het prijsverschil tussen een nieuwe wagen en een recente tweedehandswagen kan snel oplopen tot 10.000 euro of een prijsreductie van om en bij de 20 tot 25% opleveren. Zo kan je dus heel wat geld besparen en toch nog rondrijden met een vrij nieuw model. Hier zijn wel wat opmerking over te geven.
-> Dikwijls komen deze wagens uit schadegevallen. Ga na of dit het geval is.
-> Dikwijls zijn dat ook wagens met hagelschade. Opgelet, om hagelschade weg te werken zit je toch al gauw aan de 2500 EUR. Die prijzen worden berekend per bluts. In de ergste gevallen wordt het carrosseriewerk gewoon vervangen. Dat moet dan ook nog eens opnieuw gespoten worden. Een garagist had me ooit proberen wijsmaken dat een volledige wagen slechts 400 EUR zou kosten. Toen ik vroeg voor een officiële prijsofferte, inclusief aankoop wagen, heb ik er natuurlijk niets meer van gehoord.
-> Recente tweedehandswagens zijn vaak ook bedrijfswagens die onder leasecontact hebben gestaan. Ook al zijn deze auto’s maar een jaar oud, deze kunnen al redelijk wat kilometers op de teller hebben staan (bv. 120.000 km na 1 of 2 jaar). Best koopt u zulke wagens niet. De meeste mensen weten dat automankementen beginnen op te treden na een bepaald aantal gereden kilometers en die kosten kunnen al hoog oplopen.
-> Wanneer men niet voldoende geld heeft, kan men opteren om een lening met lage rente aan te gaan. Op dit moment staan de autoleningen historisch laag en is het absoluut een aanrader om een autolening nu aan te gaan! Lenen voor een tweedehandswagen kan in principe voor auto’s tot 3 jaar oud. Voor sommige kredietverstrekkers tot maximaal 2 jaar oud.
Geld lenen voor jouw tweedehandswagen, neem dan een kijkje op www.kredietgroepnederland.nl
KOOP ENKEL EEN WAGEN DIE JE KAN BETALEN, GELD LENEN KOST OOK GELD!
Lees ook onze andere artikels:
Het is nu de moment voor een goedkope autolening
4. Ik verkies een wagen met opties maar het kost mij teveel!
Als ik een nieuwe wagen koop, dan zou ik graag een full option wagen kopen. Dat is spijtig genoeg voor mij te duur. Wat je eventueel kan doen is een kleinere wagen kopen met minder pk en toch het full option pakket nemen. Of, je kiest voor een lagere prijscategorie van merk: Dacia, Citroën, Skoda. Met die merken kan je toch nog een grote wagen aanschaffen en een full option pakket nemen. Toch, eerlijk gezegd ben ik niet tevreden over de kwaliteit van deze merken. Skoda valt nog net onder de standaardnorm. Daar zit namelijk ook een Volkswagen motor in maar de carrosserie is van mindere kwaliteit.
Conclusie? Een kleine degelijke wagen kopen lijkt mij de beste optie. Door het drukke verkeer zijn deze wagens ook ideaal geschikt voor stadsverkeer. Vergeet niet dat een wagen met lage pk eveneens minder kost in verzekeringen en tax wat mij niet onbelangrijk lijkt. Ook het onderhoud van een kleinere wagen is goedkoper dan van een grotere en duurder automerk. De onderdelen van een kleinere en goedkoper automerk daarentegen zijn dan ook goedkoper. Voor een buitenspiegel van Audi bijvoorbeeld, betaal je al snel 500 EUR. Dat ga je niet voorhebben met een buitenspiegel van een Dacia of Citroënmerk.
Enkele wagens die goedkoop zijn in aankoop en onderhoud:
Toyota Aygo 1.0 VVT-i 3dr |
Peugeot 108 1.0 Access 3dr |
Citroen C1 1.0 VTi Touch 3dr |
Dacia Sandero 1.2 Access 5dr |
5. Kies voor benzine in plaats van diesel?
Het is nog niet zo lang geleden dat de dieselwagen de meest populaire auto was voor particulieren en firma’s die werken met bedrijfswagens. Nu zijn de rollen omgekeerd. Door de hoge taksen, vervuiling en afschaffing van de premies, lijkt een benzinewagen goedkoper te zijn. Als je op tweedehands kijkt, zijn het meestal dieselwagens die verkocht worden. Ben je dus van plan om een recente tweedehandswagen aan te schaffen, maak er dan werk van want de benzinewagens zijn zeer begeerd op dit moment.
6. Manuele wagens zijn goedkoper dan automaten
Ik weet niet wat de toekomst gaat brengen, maar op dit moment zijn manuele wagens nog steeds goedkoper dan automaten. Zelf geef ik de voorkeur aan een manuele wagen aangezien het schakelen mij zeer goed bevalt en ik graag controle heb over mijn voertuig. Het prijsverschil is merkbaar maar daarentegen niet overdreven hoog.
7. Hybride wagens zijn zuiniger in het rijden maar zijn deze ook goedkoper in aankoop?
Ben je een milieubewust persoon, dan kan je kiezen voor een hybride of een elektrische wagen. Op dit moment zijn deze wagens nog vrij duur tenzij je zelfstandige bent want voor bepaalde hybride wagens zijn de kosten zelfs 100% aftrekbaar. En dit niet alleen voor de kleine goedkope hybride wagentjes.
Een elektrische wagen is op dit moment tot zelfs 30% duurder in aankoop dan een gewone diesel of benzine wagen. Om de aankoopprijs te onderdrukken, kan je de oplaadbare batterij ook leasen.
8. De beste periode om een wagen aan te kopen?
Het is zo dat een autodealer ook zijn targets wilt halen. Ik heb daarom gemerkt dat er doorheen het jaar wel enkele maanden zijn waar je iets sneller mooiere deals kunt vast krijgen dan in andere maanden. Goede maanden zijn oktober, november en december. Dat zijn ook de maanden dat de meeste autodealers een opendeurdag houden en verlost wil worden van de oude modellen. Dat moet je dan hier en daar in het oog houden. Heb je reeds een autodealer op het oog, kan je vragen wanneer de opendeurdag(en) gehouden wordt en je er op voorbereiden.
Met het autosalon in zicht willen ze de automodellen van vorig jaar die nog in stock staan, zo snel mogelijk kwijt om plaats te maken voor de nieuwe modellen. Daarom is januari ook nog wel een goede maand om mooie deals te sluiten.
Tip: Wat je nu niet moet doen is een wagen met open dak of cabrio in de zomer kopen want dan is de vraag het grootst.
9. Gebruik een checklist voor je een aankoop doet
Als men een tweedehandswagen aankoopt, gebruik dan een lijstje om na te gaan waar een wagen praktisch moet aan voldoen. En laat je niet leiden door het mooie uitzicht van de wagen alleen. Het is verleidelijk, ik weet het maar de praktische kant is zeker zo belangrijk. Een lijstje zorgt ervoor dat je geen impulsaankopen maakt 🙂
Als een wagen voldoet aan de wensen, vraag dan zeker een testrit aan. Dat lijkt onnodig maar het geeft een goed beeld omtrent de rijervaring en eventuele mankementen. Sommige wagens hebben een hardere vering bijvoorbeeld, liggen lager op de weg, etc etc.
Enkele checks die je zelf kan uitvoeren tijdens een testrit:
- Wat is de ervaring van je zitpositie in de wagen, is deze comfortabel?
- Tijdens de testrit rij je op een autosnelweg, gewone weg en een grindweg.
- Maak een noodstop om de remmen te controleren.
- Is er voldoende plaats in de wagen voor alle personen (zeker familiewagen).
- Hoe voelen de veringen aan?
- Wat is het zicht op de openbare weg?
- Is de auto snel opgewarmd?
- Hoe is de wegligging?
- Is de sturing gevoelig, minder gevoelig?
- Hoe is het geluid van de wagen?
Zo heb ik gemerkt dat ik bij bepaalde auto’s minder voorzicht heb door het model van voorruit en zijvensters bijvoorbeeld. Ik wil namelijk een wagen met een ruim zicht vooraan. Ook kijk in dit geval naar de dode hoek, hoe duidelijk is het zicht doorheen de achtervensters?
‘Voor’ het maken van een testrit, ga na of de auto wel degelijk nog verzekerd is. Als een wagen lange tijd reeds te koop staat, is het mogelijk dat de verzekering is opgezegd of verlopen!
10. Leer onderhandelen
Zowel bij particulieren als bij kleine autodealers kan je gerust over de prijs nog onderhandelen of zelfs een toegevoegde waarde krijgen zoals een trekhaak of een gps-installatie. Het kan allemaal maar dan moet je wel kunnen onderhandelen en dat is niet iedereen gegeven.
Technieken die je kan gebruiken is: Vertellen dat je al verschillende autodealers gecontacteerd bent en je wel geïnteresseerd bent in een specifieke wagen bij hun. Vasthouden aan een bepaalde prijs en niet toegeven, gebruik humor in het gesprek en probeer met de autodealer een band te creëren door in te spelen om zijn emoties, interesses etc. Blijf redelijk want ook autodealers zitten aan bepaalde marches vast.
Let op dat ze – door met jou een goedkopere verkoopsprijs overeen te komen – je gewoonweg geen andere extra kosten aansmeren om toch hun verkoopcijfer te behalen. Dat gebeurt meer dan dat je denkt. Vraag dus heel duidelijk op voorhand wat er nog bij de verkoopsprijs moet bijbetaald worden van extra kosten en laat dit op papier zetten.
11. Eigen checklist van mogelijke mankementen opsporen
Ken je zelf iets van wagens, dan kom je wel te weten in welke conditie een tweedehandswagen is. Ken je er niets van, vraag dan aub iemand die wel verstand van zaken heeft. Zeker als je een wagen durft kopen zonder ‘keuring voor verkoop’. Bij de aankoop van een Jeep of 4×4 bijvoorbeeld dien je op de hoogte te zijn van wat er allemaal aan de wagen veranderd is zodat je bij een autokeuring geen problemen krijgt. En beter nog, geen boetes krijgt wanneer je door de politie wordt tegengehouden.
Enkele zaken waar je dient op te letten:
->kwaliteit van de banden, schadeplaatsen (vraag of de wagen ongevallen vrij is), onderhoudsboekje nakijken, werken de airbags, start de motor en maak een testrit. Het vertelt je iets over de versnellingsbak, remmen, veringen etc.. Daar kan je als leek zelf ook wel over oordelen.
->Check de werking van de vensters, de lichten, de airco/verwarming.
->Vraag ook naar het effectieve verbruik van de wagen.
-> Is de wagen nog in het bezit van alle documenten: onderhoudsboekje, carpass, handleiding wagen.
-> Kijk de reserveband na, zit er een krik in de wagen, gevarendriehoek?
-> Lekt de wagen geen olie?
-> Werken de airbags (controle lampje)
-> Bij het omdraaien van de sleutel, kijken dat alle lampjes branden, dus zeker die van het oliepijl.
12. Een tweedehands wagen koop je met Mastercard
Het lijkt misschien een rare tip maar als je bij een autodealer betaalt met Mastercard, geeft je dat extra bescherming bij de aankoop zoals fraude.
Lees ook het artikel: Veilig aankopen met creditcard
13. Ken je rechten
Als het fout gaat, is het best dat je op voorhand je rechten kent. Zet daarom alles mooi op papier, zorg dat je niet met de wagen vertrekt zonder verzekeringsdocumenten (NOOIT! OOK NIET VOOR 5 METER) en de juiste plak op jouw naam na aankoop, neem bij de bezichtiging en de aankoop een getuige of een specialist van zaken mee.
Wat men nog eventueel extra kan doen, is foto’s nemen van de wagen wanneer de deal gesloten is. Zo heb je bewijs hoe de wagen bij aankoop (bv. met of zonder trekhaak, geen schade) er uit zag en wat er in de wagen lag bij aankoop (bv. de reserveband).
14. Vergelijk prijzen op het internet
Heb je geen idee van wat een tweedehandswagen nu eigenlijk kost, schuim dan het internet af en vergelijk prijzen van gelijkaardige wagens. Op die manier krijg je ook een goed inzicht hoeveel een wagen bij een autodealer maximaal mag kosten.
15. Terugname oude wagen
Wanneer je een andere wagen aankoopt (ook bij recent tweedehands wagens) dan zal de autodealer ook voorstellen om je oude wagen over te nemen. Eigenlijk zou je op voorhand moeten weten wat je oude auto waard is. Soms is het interessanter om je oude wagen op het internet te verkopen indien er veel vraag naar is. Want bij een overname door een autodealer ga je er niet zoveel voor krijgen als bij een particuliere verkoop. Er zijn wel uitzonderingen (bij zeer oude wagens) maar dat is toch de algemene regel.
Weet je de prijs van overname, dan kan je eerst onderhandelen over de aankoop van je tweedehandswagen en dan pas over de overname premie van je oude wagen.
16. Koop een tweedehandswagen bij jou in de buurt
Aangezien ik niet zo goed in de Franse taal ben, ben ik toch eerder geneigd om geen tweedehands auto aan te kopen in Brussel of Wallonië. Zeker als er iets op papier moet gezet worden. Daarbij, stel dat er toch iets fout loopt met de aankoop, dan is de afstand naar Wallonië misschien net iets te ver.
De meeste autodealers bieden eveneens een onderhoudscontract aan voor de wagen (verbonden met andere voordelen zoals gratis takelen bij pech). Ben je daarmee akkoord, dan kan je ook maar best een autohandelaar hebben in de buurt.
17. CO2 emissies
De CO2 emissie is een belangrijk aspect geworden bij de aankoop van een wagen. Sinds 2017 mag men bijvoorbeeld in Antwerpen stad niet meer rijden met vervuilende wagens. Voor benzine wagens zijn de regels iets minder streng dan voor dieselmotoren die vervuilende roetdeeltjes in de lucht brengen. De wagens die in aanmerking komen voor deze nieuwe regelgeving:
Alle binnen- én buitenlandse voertuigen van de categorie M, N en T die op diesel, benzine, aardgas (CNG) of LPG rijden.
Hoe hoger de Euronorm van de wagen, hoe milieuvriendelijker dat deze is.
Mijn buurman had zich een tweedehands auto laten aanpraten met het argument: hij was van een oude dame geweest die er bijna nooit mee reed. In die smoes zou niemand mogen trappen. Het was dan ook een totale miskoop. Op aanschaf van een tweedehands wagen moet je gewoon niet al te veel willen besparen.
Ik heb bij de aanschaf van een tweedehands wagen een goede vriend van mij betrokken. Die repareert auto’s en is daarom expert en kan meteen zien wat er aan een auto wel of niet deugt. Dit heeft mij voor een miskoop behoed. Niet alle mankementen zijn even duidelijk te zien.